Less is soms gewoon echt more

‘Less is more’ is alweer het derde kookboek van het duo Jacob-Jan Boerma en Sacha de Boer. Jacob-Jan is driesterrenchef en Sacha – die we uiteraard nog kennen van het NOS Journaal – is de foodfotograaf van dit prachtige boek. De voorgangers van ‘Less is more’ waren ‘Down to earth’ (2013) en ‘Back to basics’ (2014). Een reeks titels waar ik uit opmaak dat we hier met een lekker nuchter duo te maken hebben.

Maximaal 8 verse ingrediënten

Less is more_kookboekDe titel ‘Less is more’ kunnen we daarbij vrij letterlijk nemen. Het zijn allemaal gerechten die je met maximaal acht verse ingrediënten kunt maken. Daarnaast gaan er natuurlijk wel wat standaard ingrediënten uit het keukenkastje in (hiervoor krijg je ook tips), maar dat zijn vooral zaken als olijfolie, kruiden en specerijen. Dingen die ik allemaal al in mijn voorraadkabinet heb of makkelijk aan kan schaffen. Verder is het boek handig ingedeeld in de categorieën: Fris, Zilt, Aards, Mals en Zoet. Ik ga voor een recept uit de categorie Fris en Mals.

Frisse salade

Less is more_salade meloenHet is een erg zachte winter, dus waarom niet met een fris en zomers gerecht beginnen voor mijn lunch? Kan best, besluit ik. Ik ga voor de Romainesla met watermeloen – met buffelmozzarella, spek, munt en basilicum. Het kan niet missen of dit is erg lekker.  Het gerecht is erg gemakkelijk om te maken en zoals ik al hoopte heerlijk fris, maar ook vol door de mozzarella, en knapperig en zoutig door het spek. Misschien zou er van mij nog een klein chilivlokje bij mogen om het een tikkeltje pittig te maken, maar dat is een puur persoonlijke voorkeur.

Malse chili

Less is more_chili in slawrapVoor het avondeten zie ik in de categorie ‘Mals’ Chili in een slawrap staan. Ik ben dol op chili en ben benieuwd wat ik van deze vind. Ik volg het recept (laat alleen de rijst weg), wederom erg gemakkelijk en snel klaar. Ik gebruik mijn overgebleven Romainesla in plaats van de ijsbergsla om een schuitje te maken. Ik vul het schuitje met de chili en doe er een lekkere lepel crème fraîche op, in plaats van de Griekse yoghurt die als tip wordt gegeven. Extra koriander erover, limoentje ernaast en smullen maar! Ik heb trouwens wel iets meer kruiden gebruikt dan in het recept en voeg aan tafel ook nog wat Tabasco toe. Ik wil graag een beetje snotteren van mijn chili. Maar dan is hij gewoon helemaal lekker! En de presentatie in de slawrap vind ik ook erg geslaagd.

Onder de Loep

Samenvattend een erg mooi vormgegeven boek met heerlijke en gemakkelijke recepten, met vooral een frisse insteek. Ga zo door Jacob-Jan en Sacha, op naar het vierde boek met een lekkere nuchtere titel! (een paar tipjes van mij: ‘Geen fratsen’ of ‘Eet maar normaal, dan eet je al gek genoeg’).

Less is more

Auteurs: Jacob-Jan Boerma en Sacha de Boer

Verkrijgbaar: Via Bol.com

Written By

Petra de Jong schrijft onder PuurPetra, omdat ze van eten en drinken houdt dat zo puur mogelijk is, maar ook van ‘puur genieten’ in de breedste zin van het woord. Van patat tot kreeft en van bier tot champagne. Haar culinaire helden zijn Donna Hay en Anthony Bourdain. Donna Hay omdat haar recepten altijd heel puur zijn. Gemaakt met een paar goede ingrediënten, bijzonder gecombineerd en vaak nog makkelijk te maken ook. En niet te vergeten: haar kookboeken zijn prachtig vormgegeven. Anthony Bourdain ontdekte ze op 24Kitchen. Deze chef-kok uit New York reist de wereld rond en beleeft allerlei culinaire avonturen. En daar neemt hij je als kijker helemaal in mee. Wel met een rauw randje, want Anthony schuwt een beetje gevloek of dronkenschap niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *