Asperge-worteltaart met de Le Creuset pie bunny

Een asperge-wortel-bunny-pie … Geen paniek: er zit geen konijn in deze taart. Althans, geen echte. Wel een Le Creuset pie bunny waarbij het stoom op een gegeven moment uit z’n oren kwam. Gelukkig had hij ook een konijnenvriendje meegenomen die de temperatuur wat suste. Oftewel: ik heb twee pie bunnies gebruikt, zodat de vulling van mijn ‘pie’ niet te soppig werd en de korsten krokant bleven. Heel grappig: je zet ze als een soort schoorsteentjes in je taart en tijdens het bakken, voeren zij de stoom af. Het gat dat ze maken, zie je toch niet, want je keert de taart om. Het is wel belangrijk dat je het deeg goed laat aansluiten, want anders heb je een lek en kan je konijnenschoorsteen niet optimaal z’n werk doen.

le creuset pie bunny vorm

Le Creuset Pie Bunny

Le Creuset heeft voor Pasen hun klassieke pie bird een broertje gegeven: de pie bunny. Als je het handige aardewerken diertje in je bakvorm zet, ventileert hij met z’n holle bodem de stoom uit het deeg, wat voorkomt dat de ingrediënten overkoken. Daarnaast wordt de bodem ook heerlijk krokant, blijft de bovenlaag van de taart mooi op z’n plaats en blijft je oven vrij van eventuele spatten. Daar wilde ik natuurlijk graag een taart mee maken! De Le Creuset pie bunny is in verschillende kleuren verkrijgbaar en kost 8 euro.

le creuset pie bunny onderkant

Lentetaart

Deze asperge-wortel-pie is een heerlijke, Brits aandoende lentetaart. Met het zoete van worteltjes, het frisse van venkelzaad en asperges en het kruidige van de thijmkip, gebonden in een heerlijke ragout.

Ingrediënten

  • 2 flinke kipfilets, ongeveer 300-400 gram
  • 250 gram groene asperges
  • 200 gram champignons
  • 1 gele paprika
  • 5 wortels
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 eieren
  • 3 eetlepels polenta
  • rol zachte geitengaas
  • 1 blokje biologische groentebouillon
  • 10 plakjes bladerdeeg
  • 150 ml water
  • 100 ml melk
  • venkelzaad
  • bonenkruid, thijm, basilicum, oregano, peterselie (ik heb dat als mix staan)
  • braadpan (hapjespan)
  • en natuurlijk een kransvorm

Bereidingstijd 30 minuten, plus 45 minuten oventijd

le creuset pie bunny taart

Bereiding

Stop de kipfilet in een braadzak met wat water en olijfolie en een flinke snuf thijm en doe de zak in een voorverwarmde oven (200 graden). Laat de kip 10 tot 15 minuten bakken.

Maak de groenten schoon. Snij de champignons in schijfjes, de asperges in stukjes van 2 cm, de wortels in dikke schijven en de paprika in reepjes. Pak de braadpan en mik daar alle groenten in, samen met wat olijfolie. Voeg de kruiden toe, naar smaak. Ik heb ongeveer twee theelepels gebruikt: dat is dus alle kruiden inclusief. Laat de groenten 5 minuten sudderen.

Pak de kip uit de oven en snij die in blokjes. Voeg de kipblokjes toe aan de groentemix. Voeg de polenta toe en ook de melk, het water en de groentebouillon. Roer het door en laat het even indikken. Proef je saus en voeg eventueel nog wat thijm en peper toe. Voeg een ei toe en roer het geheel weer door.

le creuset pie bunny bladerdeeg

Bekleed je kransvorm met 5 plakjes bladerdeeg. Zet de kransvorm in de oven voor ongeveer 10 minuten. Kijk op tijd of het bladerdeeg al een beetje krokant is geworden. Giet je vulling in de vorm, op de eerste laag bladerdeeg. Zet de bunny pie of bunny pies in je vulling, tot over hun voeten. Dek de vulling toe met de overige plakjes bladerdeeg. Zorg dat het goed aansluit en hou de bunny pie uiteraard vrij. Bestrijk het bladerdeeg met ei en bak de taart ongeveer 25 minuten in de oven, totdat het bladerdeeg goudbruin is.

Serveren

Snij de geitenkaas in plakjes en bekleed daarmee de binnenring van de taart. Als garnering kun je nog een ei koken en die in plakjes op de taart leggen. Een konijn moet kunnen zwemmen, dus hier drink je een heerlijke friszure, droge witte wijn bij! Sante!

le creuset pie bunny asperges

Written By

Lady MacPie vraagt zich bij elk ingrediënt af: kan hier misschien ook een taart mee gemaakt worden? Elk eetmoment is volgens haar wel geschikt voor een taart: van ontbijttaart naar lunchtaart, via een zoete 4-uur theetijdtaart naar de afsluitende avondmaaltijdtaart (met desserttaart). Elke dag taart eten, zonder aan te komen. Er is echter een strenge taartetiquetteregel volgens Lady MacPie: het moet altijd een lage kranstaart met een gat erin zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *