Kroatische Keuken: Dalmatische Kust geeft goede vis!

Omdat de ProefPubers en ik niet zo op één lijn zaten qua vakantie wensen en voorkeuren, werd het bepalen van de bestemming voor deze zomer een heel gedoe. Totdat een vriendin Kroatië opperde en ik daarop ging zoeken. Er kwam geen veto van de heren, dus een combinatie van Dubrovnik en Split werd geboekt. Met twee uitvalsbases aan de Dalmatische kust konden we veel zien en optimaal genieten van zon, zee en zomer! Ik verheugde me op oude steden, overweldigende natuur en een turquoois blauwe Adriatische zee. Over de gastronomie van de Kroatische keuken had ik geen enkele verwachtingen, anders dat het ‘een beetje Italiaans, een beetje Turks’ zou zijn…

kroatische keuken dubrovnik

Top voor de visliefhebber!

Inmiddels zijn we terug en het was top! De Dalmatische kust is niet alleen prachtig om te zien, te zwemmen en te zee-kayakken. Het is ook de basis van een rijke keur aan vis-, schaal- en schelpdieren en dat bepaalt voor een groot deel de keuken in deze streek. Iedere visliefhebber haalt zijn hart hier op. Verser kan het niet en dat proef je! De bereiding is puur en eenvoudig en laat de natuurlijke smaken vooral tot zijn recht komen. En laat Kroatië nou meerdere streken met uitstekende wijnen hebben… dus die drink ik dan bij voorkeur ook lokaal!

kroatische keuken schelpdieren

Traditionele bereiding in een Konoba

Een restaurant met een traditionele Kroatische keuken wordt ook wel een ‘konoba’ genoemd (taverne, zouden wij zeggen). Regelmatig staat er een (vlees)gerecht op de kaart ‘under the bell’, dat wil zeggen dat het vlees of de vis zeer langzaam wordt gegaard op kolen, onder een koepelvormige deksel. Je moet de dag tevoren reserveren, als je dit wil proeven. Ik ben er niet aan toegekomen, evenals aan de zwarte risotto, gewoon omdat ik niet kon kiezen uit de mooie visgerechten van de grill. Goede reden om nog een keer terug te gaan!

kroatische keuken gekookte vis

Mediterrane invloeden in de Kroatische keuken

De Dalmatische keuken heeft veel Italiaanse en mediterrane invloeden en dat herken je aan het veelvuldige gebruik van olijfolie, knoflook en kruiden. Een authentiek recept is vis die wordt gekookt, met aardappel, tomaat, wortel, peper en peterselie. Op het eiland Sipan (onderdeel van de Elaphites Islands, voor de kust van Dubrovnik) kwam een heerlijke pan kwam zó uit de keuken op tafel. Toen bleek dat ik niet met mijn creditcard kon betalen, was het vertrouwen van de eigenaren groot. Ze namen zonder probleem genoegen met de toezegging van de kajakgids, dat ik hem op het grotere eiland zou betalen en dat hij het de volgende dag dan zou brengen.

kroatische keuken inktvis

Gegrilde groenten

Verder wordt zowel vlees als vis veelal gegrild. Er worden ook veel (gegrilde) groenten geserveerd en gegeten. Daarmee is de Kroatische keuken heel gezond! Een andere favoriete side dish is aardappel met snijbiet. De proefPubers zijn niet zo’n vis-eters, maar konden goed kiezen uit mooie vleesgerechten en uiteraard aan een keur uit pizza’s.

kroatische keuken vis

Pulposalade: zelf maken

Inktvis en octopus worden relatief veel gegeten. Mijn favoriet kwam van de grill en werd geserveerd op een bedje van aardappel en snijbiet. De Dalmatische variant van een ‘huzarensalade’ vond ik ook top en ga ik zeker thuis ook maken: vastkokende aardappel in blokjes, ontvelde tomaat in blokjes, rode ui in kleine stukjes en plakjes gekookte pulpo. Het geheel mengen en op smaak maken met olijfolie, peper, zout en wat peterselie. Volgens mij proef ik dan direct de vakantie weer.

kroatische keuken pulpo salade

Mosselen lekker puur!

In Kroatië worden mosselen minder schoongemaakt dan wij gewend zijn; aan de schelp blijven allerlei aangroeisels zitten en ook de baarden worden niet verwijderd. Voor de smaak maakt het niet uit; maar ik kan me voorstellen dat sommige (Nederlandse) toeristen wel even raar kijken. Zowel in wijnsaus als in tomatensaus heb ik er van genoten!

kroatische keuken mosselen

Zoet toe

Voor het dessert is het veelal een keuze uit taart (cheesecake, chooladetaart) of ijs met verse vruchten. Een Dalmatische variant van de crème karamel is de Rosata en ook die is erg lekker!

kroatische keuken dessert

Onder de loep

Dalmatië is één van de vier historische gebieden van Kroatie en ligt in het zuidwesten van het land, als een smalle kuststrook met vele eilanden. Dubrovnik ligt in het zuiden van Dalmatië en heeft een prachtige oude stad. Split is de tweede stad van Kroatië en ligt in midden Dalmatië. Met Transavia vlieg je gemakkelijk en snel vanaf Amsterdam naar Dubrovnik en van Rotterdam naar Split.

Enkele toppers onder de restaurants waar wij hebben gegeten:

  • Orsan, aan de haven Gruz, in Dubrovnik.
  • Nikola, in Stobrec (2,5 km van Split): Echt iets aparts! Hier volgt een apart blog over!
  • Amigos, in Podstrana (ca 10 km van Split), hier eet je óp het strand!
Written By

Druk-druk-druk… That’s me! Klein van stuk en altijd bezig. Druk met werk en thuis met mijn twee pubers. Eten is voor mij vooral een sociale activiteit. Ik kook graag en het liefste als ik uitgebreid tijd heb. Al 20 jaar geniet ik van een kookclub met vrienden uit mijn studententijd! Heerlijk om elkaar na al die jaren nog steeds te treffen, rond een goed gevulde tafel met passende wijnen. Bij voorkeur dus een vérse, zelfgemaakte pasta, maar uit pragmatische overwegingen wordt ook het vaak een kant-en-klare variant... Het ‘koken-voor-iedere-dag’ is een ander verhaal. Het best is lastig om iedere dag iets lekkers op tafel te zetten, met kieskeurige kids. Toen ze klein waren had ik ‘Kindermenuutje-met-een-parapluutje’ bedacht, om meer variatie in kindermenu’s in restaurants te promoten. De jongens kregen regelmatig nieuwe dingen voorgeschoteld, onder het mom van een test-recept. Tot ze er achter kwamen dat het vooral een idee was. En dat deze HittePetit vééél te druk was om er écht werk van te maken….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *