Konoba Nikola: Gastronomische hotspot in Split, Kroatië

Mijn hele zomervakantie in Kroatië deze zomer was al een feestje, door de omgeving, de culinaire hoogtepunten en de vriendschap met de mensen om me heen. Maar toen de eigenaresse van het hotel/appartement in Split bij aankomst al direct vertelde, dat het beste restaurant uit de regio op 100 meter van het hotel lag. En dat je vooral moest reserveren als je bij Konoba Nikola wilde eten, heb ik dat gelijk maar gedaan. En ja, dit was zo’n tip, bleek achteraf, die je inderdaad niet in de wind moet slaan.

konoba nikola vis

Konoba Nicola

Om 18.30 uur waren we de eerste gasten en Nikola Džalo (gastheer en eigenaar) beantwoordde de vraag of we te vroeg waren met een gulle lach en de woorden ‘Je komt hier nooit te vroeg’. Toen we zaten en de omgeving in ons op hadden genomen (intiem, stijlvol), kwam hij met een kar vol schalen verse vis aanrijden: Zeebaars, kreeft, schelpen, levende kreeften en een prachtig stuk tonijn.

konoba nikola wijn

Laat het menu voor wat het is

Onder de indruk als we waren van de vis, vroeg de eigenaar van Konoba Nikola wat we wilden eten en suggereerde enkele bereidingswijzen. Omdat de proefPubers meer van het vlees zijn, werd een menu gehaald, maar wij hebben daar verder niet naar gekeken. Het leek ons maar het verstandigste om de keuken de vrije hand te geven. Eén koos kreeft (met pasta), een ander zeebaars en de overige vier wilden eigenlijk alles wel proberen. Als wijn vroegen we een lichte, droge wijn en dat werd een lokale Pošip. Zacht fruitig en heerlijk fris.

konoba nikola tonijn

Tonijn, kokkels en mosselen vooraf

Als starter kwam er tonijncarpaccio en een kleine selectie van schelpen. De namen ben ik vergeten (dat Kroatisch, he….), maar de mossel werd aangeprezen als een speciale lokale variant. Je moest er met de hand een kurkje uittrekken en dan met je vingers de schelpen openen. De enige mossel die na het koken dicht blijft en daardoor nog zilter van smaak is; de zee blijft erin. En inderdaad, zoals verteld, een opvallend stevig, bijna stug vlees.

konoba nikola kreeft

Kreeft in romige saus

Van de hoofdgerechten maakte vooral de kreeft direct indruk; een prachtige ronde schaal, met stukken kreeft in een saus met lintpasta. Echt, de kreeftensaus waar die pasta in lag… ik had de schaal het liefst met mijn vingers schoongelikt, zó romig en zacht van smaak als die was.

konoba nikola zeebaars

Van kop tot staart

De zeebaars kwam op drie manieren: de filet van de rug was gegrild en lag op een bedje van venkel, courgette, ui en champignons. Van het staartstuk waren rolletjes gemaakt, met courgette en gegratineerd in kaas. Deze stukken waren op de huid gebakken en dat gaf de rolletjes een heel krokante bite. Van het (vettere) deel van de buik was een mooie stew gemaakt. Iets later werd de kop gebracht, apart gekookt. Wat mooi, dat zo echt de héle vis werd gebruikt en geserveerd. De kop smaakte opvallend zoet.

konoba nikola drievis

Avond met een gouden randje

We hebben ons laten verleiden tot een dessert, omdat we benieuwd waren wat ze bij Konoba Nikola daar van zouden maken. Wij lieten de cheesecake, gebakken vijg met ijs en bessen en de flensjes met aardbeien en walnoten vergezeld gaan van een mooie dessertwijn, een lokale muškat. Een avond waar niets, helemaal niets op af te dingen was! En dat alles (voor-, hoofd- en nagerecht, incl. wijnen) voor iets minder dan 3000 Kuna met 8 personen, ofwel net onder de 50 euro per persoon!

konoba nikola desserts

Konoba Nikola

Adres: Ivankova 42, 21311 Stobreč (Split), Kroatie

Onder de loep: Ben je ooit in de buurt van Split? Konoba Nikola is de moeite om even om te rijden. Het ligt op circa 2,5 km van Split, aan een onopvallend kustweggetje met dito voorgevel, laat je daardoor niet misleiden! Nikola heeft geen website of andere social media accounts. Is het daarmee een ‘best kept secret’ of is het gewoon zo goed, dat reclame overbodig is? Oordeel zelf!

Written By

Druk-druk-druk… That’s me! Klein van stuk en altijd bezig. Druk met werk en thuis met mijn twee pubers. Eten is voor mij vooral een sociale activiteit. Ik kook graag en het liefste als ik uitgebreid tijd heb. Al 20 jaar geniet ik van een kookclub met vrienden uit mijn studententijd! Heerlijk om elkaar na al die jaren nog steeds te treffen, rond een goed gevulde tafel met passende wijnen. Bij voorkeur dus een vérse, zelfgemaakte pasta, maar uit pragmatische overwegingen wordt ook het vaak een kant-en-klare variant... Het ‘koken-voor-iedere-dag’ is een ander verhaal. Het best is lastig om iedere dag iets lekkers op tafel te zetten, met kieskeurige kids. Toen ze klein waren had ik ‘Kindermenuutje-met-een-parapluutje’ bedacht, om meer variatie in kindermenu’s in restaurants te promoten. De jongens kregen regelmatig nieuwe dingen voorgeschoteld, onder het mom van een test-recept. Tot ze er achter kwamen dat het vooral een idee was. En dat deze HittePetit vééél te druk was om er écht werk van te maken….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *