Toepassingen van kokosolie

kokosvetTijdens een kookworkshop op Bali maakte ik voor het eerst kennis met kokosolie. Daar bakten ze werkelijk alles in deze oliesoort. Terug in Nederland heb ik gelijk een paar flesjes aangeschaft en ben gaan proberen om de gerechten van de workshop na te maken. Het was nog een uitdaging om de olie uit het flesje te krijgen, omdat de olie in het Nederlandse klimaat snel naar kokosvet transformeert. Daarom sindsdien maar kokosolie in een pot gekocht (die van de foto). Dan kun je het er gemakkelijk uitscheppen en het wordt snel vloeibaar als je het verwarmd.

Superfood?

Kokosolie zie ik de laatste tijd ook in Nederland vaak voorbijkomen, nu met het predicaat ‘superfood‘. Het wordt ingezet in de strijd tegen de overtollige kilo’s (sommige verkiezen het boven olijfolie), geprezen omdat het goed is voor hart en lever, laat je huid stralen en ga zo maar door. Maar geen van de gezondheidsclaims zijn goedgekeurd door de Europese Voedselveiligheidsorganisatie EFSA.

Met mate

Net als met alle andere superfoods, geldt dan ook in dit geval ‘gebruik het met mate’. Het Voedingscentrum is er niet zo’n fan van. Kokosolie bestaat namelijk voor meer dan 85% uit verzadigd vet. De helft hiervan is laurinezuur, een voedingsstof die ook in moedermelk voorkomt. Daardoor wordt het door velen geprezen. Maar het Voedingscentrum waarschuwt dat laurinezuur het cholesterol sterk laat stijgen. Ondanks dat het ‘goede’ HDL-cholesterol meer stijgt dan het ‘slechte’ LDL-cholesterol, kan het niet worden uitgesloten dat laurinezuur het risico op hartziekten op een andere manier vergroot.

Waarvoor gebruiken?

Dit in het achter hoofd houdende, hierbij een paar tips waar je kokosolie voor kan gebruiken:

  • TempeVerhitten op hoge temperaturen, bijvoorbeeld frituren van tempe. Maar ook ‘gewoon’ bakken van vlees of groenten gaat prima.
  • Maken van je eigen gezonde repen, bekijk eens dit recept ter inspiratie. Maar je kunt de ingrediënten natuurlijk helemaal aanpassen naar eigen smaak, zo doe ik er zelf ook noten doorheen.
  • Smeer het in je haar! Toen ik bij onze lokale Turkse supermarkt het flesje wilde afrekenen, vertelde de Turkse eigenaresse dat het een prima haarmasker is. Het laat je haar glanzen en is goed tegen gespleten punten. Ze vond het maar zonde dat ik er mee ging koken!
  • Nog een toepassing op je lichaam: In deze video wordt getoond hoe je het zelfs kan gebruiken om je eigen natuurlijke deodorant te maken.

 

Written By

Tijdens een vakantie ga ik zoals altijd op een culinaire ontdekkingstocht; langs restaurantjes en wijnhuizen. In het kielzog van de eigenaar van onze agriturismo, die ook vinoloog is, belanden we op het landgoed van Lacanosa. Dit nieuwe wijnhuis, opgericht door de familie achter Amaretto di Saronno, heeft een persbijeenkomst georganiseerd. Ik raak aan de praat met de aanwezige internationale foodbloggers. In de auto terug naar huis ontstaat er kortsluiting in mijn hoofd door pure frustratie. Waarom stond ik daar verdorie niet als foodblogger? Een lang weggestopte wens komt langzaam naar de oppervlakte: Mijn culinaire passie combineren met mijn werkervaring. Ik was al jaren werkzaam als online communicatie adviseur. Waarom begon ik geen culinair weblog? Nu geef ik samen met mijn special agents praktische tips waarmee jij ook op ontdekkingstocht kan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *