Wat kook ik tijdens vakantie in Italië?

Vakantie in Italië vinden wij geweldig vanwege het weer, de natuur, de cultuur, maar toch vooral echt het eten! We zouden zo 2 keer per dag uit eten kunnen gaan en ons de hele dag tegoed doen aan antipasti’s, pizza’s en pasta’s. Maar bijna nog leuker is om geïnspireerd door die gerechten uit de osteria’s en ristorantes ook zelf aan de slag te gaan. Daarom boeken wij altijd een huisje met goed ingerichte keuken, zodat we ook lekker thuis kunnen koken en eten.

Inventaris

Nu schrijf ik ‘goed ingerichte keuken’, maar daarmee bedoel ik vooral dat er een vaatwasser is (het is immers vakantie!), een fornuis en liefst een oven. Daar kunnen we van tevoren op selecteren bij het boeken. Ter plekke is het altijd maar afwachten wat er qua inventaris op je wacht. Italianen zien bijvoorbeeld niet het nut in van deksels op pannen, dus het is altijd maar afwachten of je die aantreft. Daarentegen vind je vaak wel een goede rasp (voor de Parmezaanse kaas) en in ons huidige huisje ook een sla-centrifuge. Wat een luxe :-). Ik heb hem geprobeerd, maar toch als te omslachtig en te veel afwas (vult de halve machine) afgeserveerd.

Op jacht

Boodschappen doen in Italië is voor mij een grote hobby. En gelukkig voor mijn man ook, want hij duikt in het grote aanbod van wijnen, terwijl ik de rest van de boodschappen bij elkaar scharrel. De eerste dag zoeken we altijd een grote Lidl op in de buurt om de basic boodschappen te doen, zoals toiletpapier, afwastabletten, melk, yoghurt, fruit, groenten, pasta. Maar vooral ook een heleboel lekkere kaasjes en vleeswaren. De Lidl in Italië heeft een heerlijk assortiment hierin en je kunt het maar beter in de koelkast hebben liggen. Qua groenten nemen we standaard een net uien, knoflook, wortels en een heleboel tomaten mee. Ook de kruidenplantjes slaan we niet over. Basilicum, salie en rozemarijn zijn multi-inzetbaar, en staan ook leuk op tafel in de tuin of balkon. Met deze basisuitzet kom je qua koken al een heel eind. Verderop in de vakantie is het het leukst om op lokale markjes en bij kleine winkeltjes verder specialiteiten te shoppen.

Wat koken we?

Soms heb ik zin om lang in de keuken te staan, en soms moet er gewoon snel iets op tafel staan als je na een uitstapje laat thuis komt. Daarom geef ik verschillende suggesties voor beide!

  • Pasta met tomatensaus en gehakt

Daarom kook ik standaard op een van de eerste dagen een grote pan tomatensaus met gehakt, die ik heerlijk lang laat pruttelen. Ideaal als je ’s ochtends op pad bent geweest, en een luie middag in de tuin of op balkon hebt gepland. Het is even werk om na de lunch alles in de pan te krijgen, maar daarna hoef je alleen af en toe even te roeren. Vlak voordat je gaat eten even de pasta koken en de Parmezaanse kaas raspen, en aan tafel! Kook lekker grote hoeveelheden, de saus blijft in de koelkast een paar dagen goed. Dan heb je op andere dagen een makkie.

koken italie tomatensaus

  • Kippendijen in rozemarijn en azijn

Nog een fijne voor als je wat langer in de keuken wilt staan: Kippendijen gemarineerd in balsamico- en appelazijn met rozemarijn. Ik gaf je eerder het recept.

kip rozemarijn azijn pasta

  • Antipasti

Na een uitgebreide lunch buiten de deur houden we het ’s avonds vaak wat simpeler, maar een simpele broodmaaltijd is dan ook zo sneu bij een glaasje wijn. Daarom heb ik altijd verschillende vleeswaren en kazen in de koelkast die ik bij het brood serveer. Een salade caprese erbij is zo in elkaar geflansd. Leg plakjes buffelmozzarella met plakjes tomaten en blaadjes basilicum op een schaal. Giet er wat balsamicocrème en goede olijfolie over en maak af met wat peper.

koken italie antipasti

  • Insalata mista

Een simpele gemengde salade (insalata mista) vind je standaard op een Italiaans menu terug. In Nederland zou ik het nooit bestellen, want wat doet een boel geraspte wortel, tomaten en groene sla voor je? Maar de kwaliteit van de groenten, tezamen met een dressing van extra vergine olijfolie smaakt echt heerlijk bij iets simpels als een pizza. En nu komt de eerder genoemde rasp goed van pas. Ik rasp wortels, maar ook een uitje voor de smaak en combineer dit met lekkere dingetjes uit potjes, zoals artisjokken en gegrilde groenten. Als je het nog lekkerder wilt maken, doe je er nog wat kaas of pancetta doorheen, en dan is het opeens geen simpele salade meer.

koken italie insalata_mista

  • Pasta met porchetta, peer en ricottapestosaus

Op de markt in een Italiaans dorpje vind je als je geluk hebt een kraampje met een enorme rollade met heerlijke kruiden aan het spit. Porchetta noemen ze het. Je kunt er plakjes vanaf laten snijden voor thuis of het ter plekke op een broodje eten. Het is heerlijk om in een pastagerecht te verwerken. Ik maak er dan een saus bij van ricotta met pesto en voeg fruit toe wat ik toevallig op de schaal heb liggen. Abrikozen of peren doen het heel goed in de saus. Nog wat ui en champignons erbij en je hebt een compleet gerecht.

Written By

Tijdens een vakantie ga ik zoals altijd op een culinaire ontdekkingstocht; langs restaurantjes en wijnhuizen. In het kielzog van de eigenaar van onze agriturismo, die ook vinoloog is, belanden we op het landgoed van Lacanosa. Dit nieuwe wijnhuis, opgericht door de familie achter Amaretto di Saronno, heeft een persbijeenkomst georganiseerd. Ik raak aan de praat met de aanwezige internationale foodbloggers. In de auto terug naar huis ontstaat er kortsluiting in mijn hoofd door pure frustratie. Waarom stond ik daar verdorie niet als foodblogger? Een lang weggestopte wens komt langzaam naar de oppervlakte: Mijn culinaire passie combineren met mijn werkervaring. Ik was al jaren werkzaam als online communicatie adviseur. Waarom begon ik geen culinair weblog? Nu geef ik samen met mijn special agents praktische tips waarmee jij ook op ontdekkingstocht kan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *