Koffietour door Singapore

Een special report van onze special agent SingaLingaLoes!

 

Als je aan Singapore denkt, wat komt er dan in je op? Moderne kantoorgebouwen, de belangrijkste religie is kapitalisme en de Westerse stad in Azië. Allemaal waar, maar het is ook de stad waar koloniale gebouwen in tact zijn gebleven, met mooie oude Chinese wijken, primair regenwoud én het is een waar foodwalhalla. Dus, als je jezelf als echte foodie ziet, grijp die stop-over dan aan om een ware food & coffee speurtocht door Singapore te doen. Want ook hier springen de fijne koffietentjes als paddenstoelen uit de grond. Na de omfietsroute met PuurPetra doe ik nu de omlooproute door Singapore, om de leukste koffietentjes én de lekkerste koffie voor je op te speuren!

Common Man Coffee Roasters

SingaLingaLoes_Common Man Coffee RoastersDe speurtocht begint bij Common Man Coffee Roasters. Een fantastisch mooie tent met nog lekkerdere koffie. De barista weet precies waar de koffie vandaan komt. De eigenaar reist elk jaar af naar de landen waar ze de koffie direct van inkopen (Rwanda, Panama en Colombia) en ondersteunt de koffieboeren o.a. met het verhogen van de kwaliteit van de koffie. Aanrader qua eten is de veggie breakfast (wat je de hele dag kan bestellen, thank God). Alleen maar verse, biologische ingrediënten, echt overheerlijk. Neem wel een goedgevulde portemonnee mee: de naam doet anders vermoeden, maar deze zaak is niet echt voor de common man. Metro: Clarke Quay

SingaLingaLoes_AssemblyAssembly Coffee

Assembly Coffee, aan de rand van de Botanic Gardens, is ook zo’n fijne plek. De koffie is héérlijk, vergeet niet een muffin of andere huisgemaakte lekkernij te proberen. Ze weten niet zoveel over de oorsprong van de koffie, behalve dat het een blend is van koffie uit Sumatra, Colombia en Brazilië. Metro: Botanic Gardens

Symmetry Coffee

SingaLingaLoes_Symmetry CoffeeSymmetry Coffee, middenin Little India. Heerlijke koffie en een goede plek voor een fijne lunch tussen al het slenteren door in dit mooie gedeelte van Singapore. Probeer vooral de cold brew; deze komt uit Papua New Guinea, en is verrassend verfrissend. Metro: Bugis

Toby’s Estate

Toby’s Estate heeft naast goede koffie een fijn terras aan de Singapore river. Qua eten word je als veggie niet heel blij, maar de chef weet toch een lekkere verrassing te maken.  De vraag of de koffie duurzaam is, roept alleen maar vraagtekens op.

Koffie op z’n locals

SingaLingaLoes_Changi Food Court Kopi CSingaporezen zijn eigenlijk net zo verslaafd aan koffie als wij. De traditionele koffie is ontzettend sterk, daar is mijn moeders atoomkoffie niks bij. Je drinkt deze koffie dan ook nooit zwart; de populairste versie is Kopi-C, koffie met gecondenseerde melk en suiker. Het wordt een soort karameldrankje, en op een hete middag is een Kopi-C met ijs heerlijk verfrissend.  Durf je het aan en wil je hem zonder suiker? Bestel dan Kopi-C Kosong. Zeker proberen, want deze koffie kost zeker minder dan de helft van de gemiddelde cappuccino in een hip koffie tentje in Singapore! Verkrijgbaar op (bijna) elke hoek van de straat, food court en hawker centre.

SingaLingaLoes_Kith CafeKith Cafe

Kith Cafe, aan de Singapore river.  Eigenlijk een heel fijn, down-to-earth plekje. De koffie is erg lekker (Sumatra, Colombia & Ethiopië), de smoothies nog lekkerder en de ontbijtjes wat vriendelijker geprijsd dan gemiddeld. Je kunt er lekker buiten zitten en een krantje lezen, of naar Real Housewifes of New York-achtige gesprekken luisteren. Metro: Clarke Quay

Department of Caffeine

Department of Caffeine: lekkere specialty coffee in het historische gedeelte van Chinatown. De megawafels met fruit-ontbijtjes mag je niet overslaan! Ik was te laat om een foto te maken (en een foto van een al aangevallen wafel is toch wat minder aantrekkelijk), maar je vindt een goede impressie op hun facebook pagina. Metro: Chinatown

The Tiny Roaster

SingaLingaLoes_The Tiny Coffee RoasterThe Tiny Roaster is de grote verrassing van Singapore. Verstopt in een woonwijk waar je zo’n mooie zaak niet zou verwachten. Ieniemienie, dat zeker. De koffie is de beste die ik heb geproefd in Singapore, en is een blend van Chang Mai (Thailand), Colombia en Kenia. De eigenaars zijn een jong stel met grote plannen, willen alleen de beste koffiebonen van een oorsprong die ze vertrouwen en waarvan ze weten dat er duurzaam wordt omgegaan met de mensen en het milieu. De gemiddelde toerist komt niet in dit gedeelte van Singapore, dus dat is ook nog een leuke ervaring, naast de heerlijke koffie en cold brew. Wat The Tiny Roaster nog meer uniek maakt? Hier gaat het écht om de koffie, want eten verkopen ze niet, maar mag je wel zelf meenemen! Metro: Clementi

SingaLingaLoes_My Art Space CafeMy Art Space Café

My Art Space Café in het Istana park biedt je een kleine escape van het drukke en zakelijke Singapore. Wat een rust! De koffie is oké, maar de plek des te specialer; lekker buiten op het terras hangen en een boekje lezen, zelfs een middagje schilderen kan hier gewoon! Op vrijdag en zaterdag is er live muziek met lokale artiesten. Metro: Dhoby Ghaut

 

 

Written By

Petra de Jong schrijft onder PuurPetra, omdat ze van eten en drinken houdt dat zo puur mogelijk is, maar ook van ‘puur genieten’ in de breedste zin van het woord. Van patat tot kreeft en van bier tot champagne. Haar culinaire helden zijn Donna Hay en Anthony Bourdain. Donna Hay omdat haar recepten altijd heel puur zijn. Gemaakt met een paar goede ingrediënten, bijzonder gecombineerd en vaak nog makkelijk te maken ook. En niet te vergeten: haar kookboeken zijn prachtig vormgegeven. Anthony Bourdain ontdekte ze op 24Kitchen. Deze chef-kok uit New York reist de wereld rond en beleeft allerlei culinaire avonturen. En daar neemt hij je als kijker helemaal in mee. Wel met een rauw randje, want Anthony schuwt een beetje gevloek of dronkenschap niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *