Zomertip: Een bezoekje aan de kelders van Moët et Chandon

Als je er een gewoonte van maakt om in een restaurant altijd als eerste je smaakpapillen te kietelen met een glas champagne, is de kans groot dat je uiteindelijk geïnteresseerd raakt in hóe die champagne nou precies ontstaat. Zo verging het althans Smaakspionnenduo Puur-Allure. Zij doken letterlijk en figuurlijk de wondere wereld van de champagne in, en bezochten de kilometers lange kelders van het beroemde huis Moët et Chandon, te Épernay (160 km van Parijs). Op zoek naar het geheim achter de bijzondere ‘bubbelbeleving’. 

moet et chandon bezoek Kelders

De bubbelbeleving

Na een reis van 5 uur met de auto parkeren we onze auto voor het hoofdkwartier van Moët et Chandon en melden we ons bij de receptie. Er is op ons gerekend, want we hebben een privérondleiding en -proeverij geregeld. De enthousiaste gids spreekt gelukkig Engels en neemt ons mee in de geschiedenis van het wereldberoemde huis, dat meer dan één miljoen flessen champagne per jaar verkoopt. Wat we bijvoorbeeld niet wisten is dat de wortels van de familie Moët teruggaan tot de 14e eeuw. En wel tot Nederland! Dat onder het wapenschild van de familie Moët de tekst prijkt ‘Het Moet Zo Zijn’ is daar een verwijzing naar.

moet et chandon bezoek Ingang trap kelders
De trap naar de ingang van de kelders

Bijzondere verhalen

De kelders zelf zijn even indrukwekkend als de verhalen er omheen. Op regenachtige dagen kunnen de bezoeken aan de kelders niet zonder paraplu worden gemaakt. Het gangenstelsel is tientallen kilometers lang. De keldermeesters draaien nog steeds dagelijks met de hand (‘remuage’) de flessen van de beste Vintages om het depot netjes onder in de fles te krijgen.

moet et chandon bezoek Ingang Proeven vintage 2008

Proeverij

De rondleiding wordt afgerond met een kleine proeverij van de Grand Vintage 2008 en de Grand Vintage 2008 Rosé. De champagnes van Moët et Chandon hebben altijd, uit welk jaar ze ook komen, een zachte frisheid, zonder dat de zuren overheersen. Bij grote jaren als 2008 is het allemaal wat delicater en verfijnder, en dat proeven we! De Rosé heeft dan altijd wat meer ‘body’ want daar zit een x-percentage wijn van de Pinot Noir-druif bij.

moet et chandon bezoek Ingang Proeven

Onder de loep

Als je ooit overweegt de champagnestreek te bezoeken, dan is Moët et Chandon bezoek absoluut de moeite waard. Het is het grootste champagnehuis van allemaal en is heel goed ingesteld op toeristische bezoekjes. In het winkeltje kun je bovendien flessen champagne van alle soorten en maten kopen, van piccolootjes (0,20 l) tot en met de kolossale Melchizedek van 30 liter. Ook het vlaggenschip van Moët, Dom Pérignon, is in diverse jaargangen te koop. Je kunt een simpele rondleiding doen, of een uitgebreidere met een privégids (wat wij dus deden). Meer informatie over de Champagnestreek in het algemeen lees je in ons vervolgartikel!

moet et chandon bezoek Kelders flessen

Moët et Chandon bezoek

Adres: 20 Avenue de Champagne, 51200 Épernay, Frankrijk
Website: Moet.fr

Written By

Voor mrs. Puur en mr. Allure hoort gastronomie altijd vergezeld te gaan door ouderwets gastheerschap. De dis is bij voorkeur puur, en het mag met veel allure worden gebracht. Maar waar het echt nóóit aan mag ontbreken, is het gevoel dat je zeer welkom bent en dat de restaurantbrigade er alles aan doet om je een plezierige avond te bezorgen. Een ober die bijvoorbeeld op één avond vier keer tegen je stoel aanloopt (zoals meegemaakt in een bekend restaurant met 3 Michelin-sterren): het is reden genoeg om er nooit meer te komen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *