Kayaku Gohan met Asian Food Lovers

Na het succes van de Arab Food Lovers box, belde DelicaTessa me op dat we uit de online shop van Asian Food Lovers mochten shoppen! Wow! Graag. Ik hou van de Japanse keuken, heb een mooi kookboek, en dat ligt te wachten op meer aandacht. In de gewone supermarkt kan ik veel producten niet vinden en iedere keer naar de Aziatische supermarkt rijden zit er ook niet in.

kayaku gohan ingredienten

Enorm aanbod

Het aanbod is enorm bij Asian Food Lovers. Uiteraard alleen de niet-verse producten. Het gemak van online winkelen is fantastisch, al bleek dat met exotische producten ook een uitdaging: het is best lastig om alle juiste varianten te vinden. Ik had mijn zinnen gezet op een Japans gerecht van ‘rijst met vijf ingrediënten’ (Kayaku-Gohan). De saké, mirin (zoete saké, kooksaus) en bamboescheuten waren zo gevonden. Van de sojasaus bleek ik achteraf de ‘dunne’ variant te hebben besteld. Qua smaak iets minder stevig en ik had liever de dikkere saus gehad. Even opletten dus! De dashi-no-moto (visbouillon korrels) kon ik op de website niet vinden, maar had ik gelukkig thuis nog staan.

kayaku gohan ingrediënten snijwerk

Japanse gerechten blinken uit in eenvoud; pure smaken en behalve zout, zoet/ suiker en wat peper weinig kruiden. Ik hou daar wel van. De smaken zijn zacht en weinig complex. Het snijden van de groenten is effe wat werk. In dit gerecht sieren de wortelbloemen de borden op. Volgens de ProefPuber die me hielp ‘vooral leuk voor de foto, maar verder nutteloos’. Over het effect waren we het wel eens, maar na de helft hield hij het toch voor gezien.

kayaku gohan ingrediënten in de pan

Minibijbel

Het recept komt uit de Minibijbel Japanse gerechten en is eenvoudig te bereiden. Vooral omdat je de rijst bij alle ingrediënten in de pan gaar laat stoven, heb je er weinig omkijken naar. Opvallend is dat de kip wordt gekookt; niet eerst aangebraden. Dat geeft een lichtere smaak.

Ingrediënten Kayaku Gohan

Voor 3 personen hoofdgerecht, of 4 personen lichte lunch:

 • 275 gr Japanse rondkorrelrijst (Shinode Japanse Rijst, ook te gebruiken voor sushi)
 • 90 gr (winter)wortel, geschrapt
 • 1,5 tl citroensap
 • 90 gr bamboescheuten uit blik (Chaokoh bamboeschijven)
 • 225 gr oesterzwammen
 • 8 takjes mitsuba (Japanse peterselie, koriandersmaak)
 • 3,5 dl water met 1,2 tl dashi-no-moto
 • 150 gr kipfilet (in kleine blokjes)
 • 2 el sojasaus (Healthy Boy Thin Soy Sauce)
 • 2 el saké
 • 1,5 el mirin
 • snufje zout

Japanse rijst moet je spoelen, tot het water helder is. Dan circa 30 min in een zeef laten uitlekken. Snij de wortel met een scherp mes in plakjes van 5 mm en maak er bloemetjes van. Snij de bamboescheuten in luciferreepjes en scheur de oesterzwammen in schijfjes.

Verhit de dashi in een grote pan en voeg de wortel, bamboescheuten en oesterzwammen toe. Breng het opnieuw aan de kook en voeg de kip toe. Schep eventueel het schuim weg en voeg de sojasaus, saké, mirin en een beetje zout toe. De geur is fantastisch!

Voeg de rijst toe en sluit de pan af. Laat alles 5 minuten goed doorkoken en zet daarna het vuur laag. Laat de rijst zo’n 10 minuten mee stoven, zet daarna het vuur uit en laat de gesloten pan nog 15 minuten staan.

Ik had in plaats van mitsuba gewone peterselie genomen en te vroeg toegevoegd. De smaak zat goed in het gerecht, maar je kon het niet meer terugvinden. Volgende keer neem ik koriander, iets meer bite, en blancheer ik het kort en voeg het dan pas op het laatst toe.

kayaku gohan

Gemakkelijk

Asian Food lovers maakt Aziatisch koken gemakkelijk, zeker als je al een beetje thuis bent in de producten en namen. Aan de andere kant; als je voor het eerst op zoek gaat, is dat in een Aziatische supermarkt ook niet gemakkelijk, want ook dan kun je de etiketten niet lezen.

Variatie

Mijn saus- en kruidenkastje is mooie producten rijker, voor een basis waar ik flink mee kan variëren. Door de dashi heeft het geheel in bovenstaand recept een krachtige vissmaak. Daarom zou ik een volgende keer in plaats van kip, witte vis toevoegen en bijvoorbeeld doperwtjes en bosuitjes voor wat meer groen. De smaak van de saus is veelzijdig en onmiskenbaar Japans!

Winnen!

Wil jij ook aan de slag met de producten van Asian Food Lovers? Kies dan of je met mijn gerecht of de Noedelsalade van DelicaTessa wilt koken. Je kunt namelijk een pakket ingrediënten voor deze gerechten winnen! Geef in de reacties onder het artikel van je keuze aan welk pakket je wilt winnen en waarom je dit gerecht wilt koken. Op 21 oktober 2016 maken we de 2 winnaars bekend (voor ieder gerecht verloten we 1 pakket). Deze winactie is inmiddels afgelopen, je kunt niet meer meedoen.

Pakket 1 Noedelsalade

 • Rijstnoedels
 • Lime leaves
 • Oestersaus
 • Sojasaus
 • Gemberpuree
 • Chilisaus
 • Kokosolie

Pakket 2 Kayaku Gohan

 • Japanse rondkorrelrijst
 • Bamboescheuten
 • Sojasaus
 • Saké
 • Mirin

Onder de loep

Japans koken moeilijk? Valt reuze mee. Ik ben erg blij met mijn Minibijbel Japanse keuken. Traditionele gerechten heel gemakkelijk uitgelegd, met goede foto’s en stap voor stap beschrijvingen. Handig in dit boek is ook de uitgebreide beschrijving en uitleg van diverse producten die in de Japanse keuken gebruikt worden.

Written By

Druk-druk-druk… That’s me! Klein van stuk en altijd bezig. Druk met werk en thuis met mijn twee pubers. Eten is voor mij vooral een sociale activiteit. Ik kook graag en het liefste als ik uitgebreid tijd heb. Al 20 jaar geniet ik van een kookclub met vrienden uit mijn studententijd! Heerlijk om elkaar na al die jaren nog steeds te treffen, rond een goed gevulde tafel met passende wijnen. Bij voorkeur dus een vérse, zelfgemaakte pasta, maar uit pragmatische overwegingen wordt ook het vaak een kant-en-klare variant... Het ‘koken-voor-iedere-dag’ is een ander verhaal. Het best is lastig om iedere dag iets lekkers op tafel te zetten, met kieskeurige kids. Toen ze klein waren had ik ‘Kindermenuutje-met-een-parapluutje’ bedacht, om meer variatie in kindermenu’s in restaurants te promoten. De jongens kregen regelmatig nieuwe dingen voorgeschoteld, onder het mom van een test-recept. Tot ze er achter kwamen dat het vooral een idee was. En dat deze HittePetit vééél te druk was om er écht werk van te maken….

8 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *