Kanaaleilanden: Een Culinair Paradijs!

De Kanaaleilanden stonden al jaren op mijn lijstje om te bezoeken. Alleen de namen al: Guernsey, Jersey, Alderney. Die spreken toch tot de verbeelding? Liggend onder de Normandische kust behoren de eilanden tot de Britse Kroon, al zijn ze verder zelfstandig (en geen onderdeel van de EU). Het Bailiwick Guernsey omvat naar Guernsey ook de (kleinere) eilanden Sark, Herm, Jethou en Alderney. Eilanden zo dicht bij Normandisch Frankrijk, maar gelieerd aan Engeland. Wat betekent dat voor de keuken?

kanaaleilanden roselbay

Kanaaleilanden: kliffen en baaien

Een mooie nazomer week bracht ik door op de kanaaleilanden Guernsey, Herm en Jersey. Alle eilanden zijn een paradijs voor wandelaars en watersporters. Er wordt ook veel gefietst, al gaat dat behoorlijk omhoog en omlaag. Want de eilanden zijn resten van een oude vulkaankrater en lopen van noord naar zuid wel zo’n 150 meter af of op. Dat geeft geweldige mooie kliffen, verborgen baaien en pareltjes van stranden! Een auto huren is echt overbodig. Het openbaar vervoer is uitgebreid en frequent en de wandelafstanden zijn overzichtelijk. Herm loop je zelfs in 2 uur helemaal rond!

kanaaleilanden baai

Normandische roots

In de reisfolders vooraf las ik al, dat de mix van Frans-Engels compleet en zichtbaar is en dat bleek ook zo te zijn. Guernsey vond ik wat ‘liever’, knusser en landelijker dan Jersey. Jersey is drukker, voller en commerciëler (lees: meer musea en attractieparken). De taal is overal Engels, de straten, huizen en baaien hebben veelal Franse of daarvan afgeleide namen. Een mooie mengelmoes. In Jersey lijkt de hang naar de Normandische roots nog wat sterker aanwezig; regelmatig tweetalige borden en de lokale taal heeft een meer Franse klank en inslag. Jersey ligt met zo’n 12 mijl ook het dichtst voor de Franse kust en een frequente ferrydienst zorgt voor veelvuldige uitwisseling.
kanaaleilanden oester

De geneugten der zee

Het ontbijt is op beide kanaaleilanden bij voorkeur ‘full English’. Persoonlijk ben ik niet zo’n fan, maar ach. Ik kom om te wandelen en -zonder worstje en toast- vormen ei, bonen, champignons en tomaat een stevige bodem. Ik keek vooral uit naar lunch en diner! Met wandelschoenen voel ik me niet comfortabel in té luxe restaurants, maar dat hoeft de keuze en de kwaliteit van het eten niet te beperken op de Kanaaleilanden. Met de warme maaltijden kun je eigenlijk overal twee kanten op. Uiteraard staan er sandwiches, pies en stoofpotjes op de kaart, maar daarnaast dan óók alle geneugten uit de zee, in on-engelse opmaak en verfijnd van smaak.

 kanaaleilanden scallops

Catch of the day

Als ware visliefhebber heb ik me tegoed gedaan aan wilde coquilles, kreeften, krab, oesters en garnalen. Geen poespas, geen enge dikke sauzen, maar pure smaken uit de zee. De kaart bevat bijna altijd een behoorlijk deel ‘catch of the day’. Verser kan het niet. In dit Seafood paradise kun je gerust een exoot proberen. In mijn geval de wulk (zeeslak). Heerlijk! Persoonlijk vond ik het een zonde om op de eilanden vlees te eten, al hebben de altijd bruine koeien hier een mooi leven en levert dat ongetwijfeld mooi vlees op. Dat de eilanders trots zijn op hun vee is duidelijk uit overal aanwezige reclame voor zuivel en (vooral) ijs van ‘Jersey dairy’.
kanaaleilanden kreeft

Full Afternoon Tea

En tja, hoe Engels kan het zijn, je struikelt uiteraard ook over de cosy adresjes voor een Full Afternoon Tea. Natuurlijk ben ik daar ook een keer voor gezwicht. Geen vis of seafood, maar wel helemaal vakantie! Hoe leuk is dan klassiek porselein en een etagère met scones, clotted cream, jam, sandwiches en home made cake. De eigenaresse van de Rozel Bay Tearoom zou zó de Great British Bake Off kunnen winnen. Zó een lekkere worteltaart heb ik nog nooit gegeten! Ook liet ik me vertellen waaraan zij altijd direct wist of een gast een Nederlander was: “Je hoort éérst de sandwiches te eten. Maar Nederlanders starten áltijd met de scones en de taart. De sandwiches bewaren jullie tot het laatst, omdat jullie die het minst erg vinden om te laten liggen, als je vol zit”. Ik kon dat alleen maar volmondig beamen!

kanaaleilanden cake

Ongekende dichtheid aan Michelinsterren

Ga je primair voor de foodbelevenis, dan zou ik Jersey bovenaan je lijstje zetten. In de haven op Jersey kun je een dikke, glossy ‘foodie annual’ meenemen om je keuzes te maken. Dat maakt het niet gemakkelijker, want op dit eiland van 118 km2 bevinden zich maar liefst 4 restaurants met een Michelinster. Een ongekende dichtheid culinair genot!

kanaaleilanden appetite

Best kept secret

Een ‘best kept secret’ is wat mij betreft restaurant Green Island in Saint Helier. Geen ster, wél een vermelding in de Michelingids. Van buiten is het niet meer dan een kleine strandkiosk en terrasje, maar hier worden zeer fraaie creaties bereid, met passende wijnen. Je bent wel even wat meer kwijt, maar daar heb je geen spijt van! Ik at hier Jersey oesters en verse tonijn met mediterrane groenten en daar had ik geen spijt van!

kanaaleilanden tonijn

Wildgeplukte coquilles

Verder -het staat in iedere reisgids, maar toch- wil je eten bij Corbiere Phare, het restaurant op de Zuid-West punt van Jersey dat uitkijkt over Corbiere Lichthouse en schitterende zonsondergangen biedt! Ik at daar de wildgeplukte coquilles in knoflookboter en zeebaars met vers krabvlees en garnalen.

kanaaleilanden corbiere

Guernsey is ten opzichte van Jersey wat meer bescheiden, maar ook daar kun je heerlijk eten. Aanbevolen: La Reunion, aan de kust bij Cobo Bay (westzijde), of het benedenbroertje de gastronomische pub The Rockmount. De laatste is iets wandelaarsvriendelijker; minder strak en chique. Ik at er een smakelijke seafood platter.

Verder is de Icart Tea Garden alleen al vanwege het spectaculaire uitzicht op de Icart Point cliffes een aanrader. Naast thee en koffie beveel ik hier het verse schepijs aan!

Tot slot: Op het eiland Herm vooral kiezen voor The Ship Inn. Daar at ik de halve lobster, op één van bovenstaande foto’s. Deze dagtrip vanaf Guernsey leverde meteen een nieuw bucket-list item op: Slapen op Herm in The White House Hotel en eten in The Conservatory….

Onder de loep

In het seizoen kun je vanuit Nederland rechtstreeks vliegen op Guernsey en Jersey, met CityJet. Na oktober vlieg je via Southampton (UK), of pak je een ferry in Frankrijk (naar Jersey, het hele jaar). Sunair is gespecialiseerd in reizen naar de Kanaaleilanden. Maar ik zou de hotelkeuze liever zelf maken, ik was daar niet zo over te spreken. Een beetje Fawlty Towers verwacht je wel, als je Engels reist, maar als comfort en gastvriendelijkheid belangrijk voor je zijn, zou ik eigen hand houden in de keuze!

Written By

Druk-druk-druk… That’s me! Klein van stuk en altijd bezig. Druk met werk en thuis met mijn twee pubers. Eten is voor mij vooral een sociale activiteit. Ik kook graag en het liefste als ik uitgebreid tijd heb. Al 20 jaar geniet ik van een kookclub met vrienden uit mijn studententijd! Heerlijk om elkaar na al die jaren nog steeds te treffen, rond een goed gevulde tafel met passende wijnen. Bij voorkeur dus een vérse, zelfgemaakte pasta, maar uit pragmatische overwegingen wordt ook het vaak een kant-en-klare variant... Het ‘koken-voor-iedere-dag’ is een ander verhaal. Het best is lastig om iedere dag iets lekkers op tafel te zetten, met kieskeurige kids. Toen ze klein waren had ik ‘Kindermenuutje-met-een-parapluutje’ bedacht, om meer variatie in kindermenu’s in restaurants te promoten. De jongens kregen regelmatig nieuwe dingen voorgeschoteld, onder het mom van een test-recept. Tot ze er achter kwamen dat het vooral een idee was. En dat deze HittePetit vééél te druk was om er écht werk van te maken….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *