Op zoek naar een ‘Savelberg-beleving’, bij Joelia van Mario

Jarenlang was dit Smaakspionnenduo vaste gast bij restaurant De Savelberg in Voorburg. We genoten van de combinatie van de kookkunsten van Henk Savelberg en het hoogstaande en vakkundige gastheerschap daaromheen. Sinds een aantal jaar huist er in de rustieke Voorburgse villa een ander restaurant met een totaal ander concept. Sindsdien is Puur-Allure op zoek naar een nieuwe ‘stamtafel’. En op een avond in januari strijken wij daarom voor het eerst neer bij Joelia in Rotterdam. Op zoek naar een ouderwetse ‘Savelberg-beleving’.

joelia Give away

Joelia: het restaurant

Restaurant Joelia bestaat sinds begin 2015, heeft 1 Michelinster en 18 GaultMillau-punten. In de keuken zwaait chefkok Mario Ridder de scepter. Eerder deed hij dat, als chefkok, bij restaurant De Zwethheul (2 sterren). Het restaurant is vlakbij het Hofplein in Rotterdam en makkelijk aan te rijden. Vanuit het restaurant heb je een fantastisch uitzicht over alle reuring van de Coolsingel die aan je voorbij trekt. Prima locatie dus! Het restaurant is niet echt chique, en door de aard van de bediening hangt er ook geen verkrampte sfeer, zoals je dat bij sommige andere sterrenrestaurants wel eens meemaakt.

joelia tartaar

Vanillesouffle

Joelia blijkt een aardig ‘Savelberg-gehalte’ te hebben. Bij de deur worden wij ontvangen door de voormalige sommelier van De Savelberg. Verder blijkt tot onze blijdschap ook Joelia, net als De Savelberg jarenlang had, vanillesoufflé op de dessertkaart te hebben. Het recept is zelfs hetzelfde! Het is namelijk gemaakt door de voormalig souschef van De Savelberg, nu in dienst bij Mario. De voortekenen lijken gunstig.

joelia Souffle

Joelia: de bediening

Naarmate de avond vordert, blijken er wel degelijk grote verschillen te zijn tussen beide restaurants. Dat zit niet zo zeer in het eten, want dat is wat we van een sterrenkok wel mogen verwachten. Nee, het zit in het gastheerschap. Waar dit bij De Savelberg meesterlijk was, valt er, naar ons idee althans, hier wel wat op aan te merken. De voornamelijk jonge brigade is bepaald niet onzichtbaar. Ze heeft daarbij een wat extraverte, populaire stijl, waar je van moet houden. Door ons wordt deze in ieder geval minder geapprecieerd. Een paar voorbeelden.

Give away

De amuses die elke gerenommeerd restaurant haar gasten aanbiedt als onderdeel van een avondvullend programma, worden door Joelia op de kaart gezet als ‘give away’. De restaurantgastheer legt daarbij joviaal uit: “Die kríjgt u van ons!”. Het wekt bij ons een vreemd gevoel: we hebben toch een ‘package deal’ en we hoeven toch niet speciaal dankbaar te zijn met deze ‘gratis’ amuse??

Bordje leeg

Andere restaurantgastheren maken eveneens joviale opmerkingen als: “Zo, het bordje is leeg?”. Eén keer wordt er zelfs een doodzonde begaan, door abrupt in te breken in ons gesprek, zonder even rustig een geschikt moment af te wachten. Een andere restaurantgastheer staat een paar tafels verder geanimeerd met gasten te praten. Maar doet dat zó luid, dat wij ons eigen stemgeluid moeten verheffen omdat we elkaar anders niet kunnen verstaan.

Even?

Tot slot een laatste minpunt: nadat wij na het voorgerecht aangaven het éven rustig aan te willen doen, duurde het vervolgens 40 minuten (!) voordat het hoofdgerecht doorkwam. Dat was niet ons idee van ‘even’.

joelia tarbot kreeft en risotto

Restaurantgastheerschap gaat wat ons betreft over je gasten onzichtbaar een fantastische avond bezorgen en onzichtbaar anticiperen op wensen en behoeften van je gasten. De terughoudendheid die daarbij essentieel is, zou bij de Mario-brigade naar ons idee wel wat hoger in het vaandel mogen staan.

Joelia: culinair

Over het eten niets dan lof. De tartaar met kaviaar en oesters, de langoustines met meloen en kaviaar, het botermalse wagyu-bief en de tarbot met kreeft en risotto: het was allemaal even lekker. Met hoofdgerechten tussen de 60 en 90 euro staat echter wat ons betreft de prijs-kwaliteitverhouding wel een ietwat ter discussie.

joelia Wagyu

De wijnkaart is een vuistdik boekwerk, waar iedereen zijn slag kan slaan. Wij gingen voor gaas in de vorm van een Sauternes Château d’Yquem 1998, voor bij de soufflés: een goddelijke combinatie… 

Onder de loep

Joelia is een restaurant dat qua kwaliteit in het hoogste segment zit, maar qua prijsstelling in het állerhoogste segment. Houd je van wat meer joviale bediening welke je goed vermaakt, dan zit je bij Joelia helemaal goed. Om de vraag van het begin te beantwoorden of we nu onze nieuwe stamtafel hebben gevonden? Het antwoord daarop is helaas voor Joelia ‘nee’. Onze zoektocht naar een vervanging voor De Savelberg wordt dus nog even vervolgd .. Meer hierover in ons volgende blog.

Joelia

Adres: Coolsingel 5, 3012 AA Rotterdam
Website: Joelia.eu

Written By

Voor mrs. Puur en mr. Allure hoort gastronomie altijd vergezeld te gaan door ouderwets gastheerschap. De dis is bij voorkeur puur, en het mag met veel allure worden gebracht. Maar waar het echt nóóit aan mag ontbreken, is het gevoel dat je zeer welkom bent en dat de restaurantbrigade er alles aan doet om je een plezierige avond te bezorgen. Een ober die bijvoorbeeld op één avond vier keer tegen je stoel aanloopt (zoals meegemaakt in een bekend restaurant met 3 Michelin-sterren): het is reden genoeg om er nooit meer te komen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *