Inspiratie voor jouw ideale aubergine recept

Aubergine. Die prachtige (meestal) paarse peervormige jongen op de groenteafdeling. Ik moet eerlijk zeggen dat ik hem vaak links liet liggen. Omdat ik eigenlijk niet echt een ideaal aubergine recept in mijn repertoire had. En ik ben niet de enige. Wist je dat een Nederlands huishouden slechts één aubergine per jaar eet? Dit terwijl de Italianen jaarlijks 10 kilo aubergines eten. De Nederlandse auberginetelers hebben daarom besloten meer bekendheid te geven aan de aubergine, en stimuleerden ons te koken met aubergines. We delen onze ervaringen!

aubergine recept

Tips om te koken met aubergine

  • Pastasaus met gehakt en aubergine. Regelmatig maak ik een grote pan met tomaten-gehaktsaus voor bij de pasta. Welke groenten erin gaan is volledig afhankelijk van wat ik op dat moment in huis heb. Tomaten, ui, knoflook en paprika zit er altijd wel in, maar verder is het iedere keer weer een verrassing. Deze keer deed ik er ook blokjes aubergine in, wat verrassend lekker smaakte. Omdat ik de pastasaus minimaal een uur laat pruttelen, heb ik de aubergineblokjes wel wat grover gesneden. Dan kun je ze nog herkenbaar terugvinden in de saus.

aubergine recept pastasaus

  • Aubergine chermoula. Chermoula is een Noord-Afrikaanse puree waarmee vis en groenten worden bestreken, wat ze een geurig aroma geeft van ingemaakte citroen, samen met pittige en zachte kruiden. PixyFoody gaf op dit blog eerder al het recept voor aubergine chermoula!

aubergine chermoula

  • Gegrilde aubergine. Als ik een rauwe aubergine opensnijd, vind ik het er nog niet heel smakelijk uitzien. Altijd moeilijk om voor te stellen hoe het er gaar uit zal zien en smaken. Maar de smaak van gegrilde aubergine is echt heerlijk! Heel zacht en smaakvol. Ik gebruik er meestal mijn grillapparaat voor. Maar ’s zomers is het op de barbecue ook heel makkelijk.

aubergine recept grillen

  • Op een pizza. De gegrilde aubergines gaan prima in een salade. Of op een zelfgemaakte of -belegde pizza. Sinds een tijdje gebruik ik de kant-en-klare bloemkoolpizzabodems, wat samen met de gegrilde aubergine helemaal een goed groenteshot geeft. Sowieso is gegrilde aubergine met gesmolten kaas een hemelse combinatie!

aubergine recept pizza

antipasti gegrilde groenten

  • Auberginekiptaart. Taart, maar dan wel gezond! Lady MacPie gaf al eerder het recept voor een auberginekiptaart met veel groenten, mager vlees en smaakvolle kruiden.

auberginekiptaart met oestersaus

  • Babyhapje. Om aubergine in een babyhapje te verwerken, vond ik een bijzondere vondst van een vriendin. Maar het werkt heel goed! Als je je baby aan groenten wilt laten wennen, is gekookte aubergine echt een tip. Even 10 minuten de in blokjes gesneden aubergine koken, en daarna de staafmixer erop. Geeft een heel zacht en bijna romig pureetje!

Paars is het nieuwe groen

Wat is jouw ideale aubergine recept?

Written By

Tijdens een vakantie ga ik zoals altijd op een culinaire ontdekkingstocht; langs restaurantjes en wijnhuizen. In het kielzog van de eigenaar van onze agriturismo, die ook vinoloog is, belanden we op het landgoed van Lacanosa. Dit nieuwe wijnhuis, opgericht door de familie achter Amaretto di Saronno, heeft een persbijeenkomst georganiseerd. Ik raak aan de praat met de aanwezige internationale foodbloggers. In de auto terug naar huis ontstaat er kortsluiting in mijn hoofd door pure frustratie. Waarom stond ik daar verdorie niet als foodblogger? Een lang weggestopte wens komt langzaam naar de oppervlakte: Mijn culinaire passie combineren met mijn werkervaring. Ik was al jaren werkzaam als online communicatie adviseur. Waarom begon ik geen culinair weblog? Nu geef ik samen met mijn special agents praktische tips waarmee jij ook op ontdekkingstocht kan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *