Specialiteiten uit de Bolognese keuken: hoe maak je een Tigelle?

Tigelle. Tijdens mijn kookreis door Bologna heb ik ook regelmatig zelf in de keuken gestaan om specialiteiten uit de Bolognese keuken onder de knie te krijgen. Typisch voor de Bolognese keuken is een soort broodmaaltijd met allerlei vullingen. Ik, als puur Hollandse meid, vind het eigenlijk niet zo spectaculair. Maar ik begrijp wel de traditie: met van origine weinig middelen een rijke maaltijd maken.

Het gaat hier natuurlijk vooral om de gezelligheid, urenlang tafelen, door elkaar heen schreeuwen, met de hele familie. Maar goed, Puur-zonder-Allure, kan de puurheid natuurlijk wel waarderen. Daarom hier het recept voor het maken van tigelle. Dit is een soort broodje, dat je bakt in een wafelijzer.

tigelle bolletjes

Ingrediënten Tigelle

  • 1 kilo bloem
  • 20 gr zout
  • 400 gr warme melk
  • 200 ml (slag)room (ongeklopt)
  • 25 gr verse gist
  • 0,5 zakje bakpoeder
  • 1 tl suiker

tigelle wafelijzer

Los de gist op in de melk, voeg de suiker toe en meng door elkaar. Doe de bloem met bakpoeder, zout, room en melk in een grote kom. Voeg daarna het gistmengsel toe. Kneden totdat het zacht wordt (hou vol!). Doe het deeg in een grote schaal en laat 2 uur rusten.

tigelle Vulling tafel

Maak daarna deegballetjes van 60 gram. Rol de ballen uit tot ze 1 cm dik zijn. 10 minuten laten rusten en dan 10 minuten bakken in het wafelijzer. Zet ondertussen de ingrediënten voor de vulling klaar. Gebruik vooral je eigen creativiteit, maar denk bijvoorbeeld aan kaasjes, prosciutto, of een runderworst-ui-rozemarijn-zout-mengsel. En tot slot nog eentje met zoet: Nutella of jam. Vul tijdens het eten de broodjes met verschillende vullingen. Leuk voor de kinderen om iedereen hun eigen broodje te laten vullen. Mangiare!

tigelle vulling

 

Written By

Voor mrs. Puur en mr. Allure hoort gastronomie altijd vergezeld te gaan door ouderwets gastheerschap. De dis is bij voorkeur puur, en het mag met veel allure worden gebracht. Maar waar het echt nóóit aan mag ontbreken, is het gevoel dat je zeer welkom bent en dat de restaurantbrigade er alles aan doet om je een plezierige avond te bezorgen. Een ober die bijvoorbeeld op één avond vier keer tegen je stoel aanloopt (zoals meegemaakt in een bekend restaurant met 3 Michelin-sterren): het is reden genoeg om er nooit meer te komen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *