Het Streekmagazijn

hetstreekmagazijn_winkelWat woon ik toch in een heerlijke buurt met veel interessante ondernemers en leuke initiatieven. Op donderdag 4 december opende de nieuwste pop-up-store op de ‘Jan Eef’ (Jan Evertsenstraat, Amsterdam West). Dit nieuwe duurzame voedselinitiatief is het ‘Het Streekmagazijn‘. Het is een winkel voor lokale versproducten uit de Beemster, maar daarnaast geeft het je ook een nieuwe kijk op boodschappen doen. Het is een soort ‘proeftuin’.

De opening

De Smaakspionnen waren bij de opening aanwezig. Buiten was het koud, maar binnen was het gezellig en we werden opgewarmd door de muziek van Ibo Bakker (zang/gitaar) en Jina Sumedi (accordeon). De officiële opening werd verricht door Fenna Ulichki, dagelijks bestuurder Amsterdam West. De sympathieke initiatiefnemer Eric Haas vertelde ons vervolgens meer over het concept van het Streekmagazijn en wat hier de komende maand (en misschien wel langer?) allemaal te doen is.

hetstreekmagazijn_knoflookProeven

En natuurlijk konden we genieten van eerlijke en heerlijke streekhapjes! We proefden een lekkere knoflookmayo en –ketchup, en vooral die laatste was echt bijzonder. Er kwamen fantastische speltbitterballen voorbij en deze spoelden we weg met een witte wijn uit Noord-Holland. Deze wijn had een aangenaam klein prikkeltje en we vonden hem heerlijk fruitig. We gaan later de rosé en rood nog eens wat beter proeven.

Het verhaal achter het voedsel

hetstreekmagazijn_lof_uienNog even terug naar Eric Haas. Deze enthousiaste man is creatief strateeg met een passie voor innovatie en social design. Hij omschrijft het concept van het Streekmagazijn zelf als ‘Fair Trade uit Nederland.’ Maar het concept gaat nog iets verder dan dat. In de winkel heb je direct contact met de boeren zelf, die staan namelijk letterlijk tussen de kisten groenten en fruit hun eigen producten te verkopen. Op deze manier kunnen zij direct het verhaal achter het voedsel aan je vertellen. En jij kunt ze natuurlijk al jouw vragen stellen.

Producten en workshops

hetstreekmagazijn_wijnBij pop-up-stores weet je het nooit zeker natuurlijk, maar voor zover we nu weten zullen Eric en de boeren tot 24 december blijven aan de Jan Eef. Wat vind je er zoal? Oer-Hollandse producten zoals appels, peren, aardappels, spruitjes, grauwe erwten, honing uit Amsterdam, maar dus ook wijnen van eigen bodem en nog veel meer. Het Streekmagazijn organiseert verder diverse workshops zoals: ‘lekker koken met lokale producten’, ‘zelf thuis composteren’, ´de boer vertelt´ en ‘discosoep’. We zijn benieuwd!

Het Streekmagazijn

Voedsel zonder omweg – Pop-up store en test-podium
Adres: Jan Evertsenstraat 31, 1057 BM Amsterdam
Wanneer: Van 4 december t/m 24 december 2014
Web: www.streekmagazijn.nl
Onder de loep: Pop-up Het Streekmagazijn: een winkel voor lokale versproducten uit de Beemster en ‘proeftuin’ voor een nieuwe kijk op boodschappen doen.

Written By

Petra de Jong schrijft onder PuurPetra, omdat ze van eten en drinken houdt dat zo puur mogelijk is, maar ook van ‘puur genieten’ in de breedste zin van het woord. Van patat tot kreeft en van bier tot champagne. Haar culinaire helden zijn Donna Hay en Anthony Bourdain. Donna Hay omdat haar recepten altijd heel puur zijn. Gemaakt met een paar goede ingrediënten, bijzonder gecombineerd en vaak nog makkelijk te maken ook. En niet te vergeten: haar kookboeken zijn prachtig vormgegeven. Anthony Bourdain ontdekte ze op 24Kitchen. Deze chef-kok uit New York reist de wereld rond en beleeft allerlei culinaire avonturen. En daar neemt hij je als kijker helemaal in mee. Wel met een rauw randje, want Anthony schuwt een beetje gevloek of dronkenschap niet.

2 Comments

 • Hoi Petra en andere spionnen!
  Leuk om jullie stuk hier op de site te lezen! En blij dat we zulke sympathieke spionnen hebben rondlopen 🙂
  Hartelijks!
  Eric

  PS ik loop wel eens rond met het idee een detectivebureau op te zetten…

  • Hoi Eric,

   Wij zijn inderdaad spionnen met een flinke knipoog! En we delen graag dit soort mooie initiatieven.

   Veel succes met het Streekmagazijn, ik hoop dat het permanent blijft!

   Groeten,
   Petra

   PS Word jij dan een Smaakdetective? 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *