Een hartigzoete taart: Doperwtenmunttaart met bietjesglazuur

Een doperwtenmunttaart met bietjesglazuur klinkt niet alleen indrukwekkend: zo ziet deze hartigzoete taart er ook uit! Een belangrijke regel van mijn taartetiquette.

En de taart smaakt heerlijk, ook als ik de deelnemers van mijn Masterclass bij het KookPunt mag geloven. Voor sommigen mocht ie zelfs nog wel wat uitgesprokener van smaak, maar dat is eenvoudig te fixen door er flink wat gremolata bij te scheppen. Het uitgangspunt is, dat dit een bij-taart kan zijn: dus BIJ een goed gekruid stukje vlees of vis. Of BIJ een fijne picknick :-).

hartigzoete taart doperwtenmunt

Kip uit de braadzak

Ik kan je bij deze taart een lekker stukje kip-uit-de-braadzak aanraden. Kipfilet insmeren met een bouillonblokje van de natuurwinkel, olijfolie, thijm, paar chilipepersnippertjes en een beetje water: drie kwartier in een braadzak de oven in, in plakjes snijden en in het midden van de taart serveren (in dat gat dus :-).

Gezonde erwtjes

Je eten is spectaculair en bovendien nog best gezond met zoveel groente en mager vlees. Doperwten bevatten namelijk vezels, relatief veel vitamine B1 en B2 en een aantal sporenelementen en mineralen, zoals kalium, fosfor, magnesium en ijzer.

Recept voor de hartigzoete taart

  • 145 gram bloem (je mag zelf weten welke)
  • 360 ml melk
  • 1 zakje baksoda
  • 2 middelgrote aardappels
  • 3 XL eieren
  • 400 gr diepvriesdoperwten
  • 3 a 4 blaadjes munt
  • 100 gr jong belegen geraspte kaas
  • Een pakje ontbijtspek of een pakje reeds uitgebakken spek (meestal 80 tot 100 gram)

Schil de aardappels, snij ze in plakjes en doe ze in een pan kokend water. Laat ze 10 minuten koken. Je kunt – naar smaak – hier nog een blokje biologische bouillon bij doen. Doe de diepgevroren doperwten daar ook bij. Laat de erwten niet eerst ontdooien: dat gaat ten koste van de smaak. Laat alles nog eens 5 tot 8 minuten koken.

Giet af en doe de melk en de eieren erbij. Mix alles met een staafmixer. Roer de bloem erdoor, mix nog een keer. Doe er naar smaak wat muntblaadjes doorheen. Roer de stukjes spek door het beslag. Hou een paar spekkies over voor de decoratie.

Vet de kransvorm in met een beetje roomboter en schenk het beslag erin. Bestrooi de taart(-bodem) met strooikaas. Doe de taart in een voorverwarmde oven op 200 graden, 35 minuten.

hartigzoete taart doorsnede

Recept voor bietjesglazuur

  • Een gekookt klein bietje (kant en klaar te koop)
  • 250 gr creamcheese
  • 1 el poedersuiker

Meng terwijl de taart in de oven staat alle ingrediënten in een kommetje en zet de staafmixer erin. Smeer de afgekoelde taart ermee in en laat hem minimaal twee uur in de koelkast opstijven. Gebruik weinig biet: het is alleen voor de kleur. Let erop dat je mengsel niet te soppig wordt. Anders aanlengen met meer creamcheese.

Recept voor gremolata

  • 2 tenen geperste knoflook
  • Geraspte schil van een schoongeboende citroen
  • Blaadjes munt in stukjes geknipt (koop een plantje, of pluk uit eigen tuin)
  • 2 el lekkere olijfolie

Meng alle ingrediënten in een klein kommetje en serveer apart bij de taart.

hartigzoete taart plateau

Serveren

Nou, de taart is afgekoeld, het bietenglazuur zit erop. Nu kun je de spekkies eroverheen strooien die je bewaard had. Een paar citroenschilletjes en muntblaadjes erbij staat ook erg mooi (en het ruikt heerlijk). Kippies nog even opwarmen en in het midden doen: eet smakelijk.

Onder de loep

Combineert ook heerlijk met teringhete birambi-chutney of sambal.

hartigzoete taart lady macpie

Written By

Lady MacPie vraagt zich bij elk ingrediënt af: kan hier misschien ook een taart mee gemaakt worden? Elk eetmoment is volgens haar wel geschikt voor een taart: van ontbijttaart naar lunchtaart, via een zoete 4-uur theetijdtaart naar de afsluitende avondmaaltijdtaart (met desserttaart). Elke dag taart eten, zonder aan te komen. Er is echter een strenge taartetiquetteregel volgens Lady MacPie: het moet altijd een lage kranstaart met een gat erin zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *