’50 tinten groen’ foodtour Amersfoort

Daar ging ze dan; onze FoodRebel met 8 andere foodbloggers toerend door Amersfoort op een hippe bamboe stadsfiets van Ferander. Zij gingen eens ontdekken wat Amersfoort allemaal biedt op gebied van groen, duurzaam en eerlijk. Hoe houdt Amersfoort mens, milieu en economie in balans? FoodRebel neemt je mee langs alle hotspots van deze foodtour Amersfoort!

DLC Restaurant

We starten op het terrein van de oude wagenwerkplaats van de NS bij DLC restaurant. Je moet even zoeken, maar eenmaal aangekomen neem je graag plaats in het sfeervol ingerichte restaurant of op een van de banken in de kas. Het interieur van DLC heeft een tweede leven gekregen. Niets stoffigs of oubollig. Nee, het draagt nog meer bij aan een warme en huiselijke uitstraling.  Bij DLC werken ze met zelfgekweekte producten of producten van lokale boeren. En dat moesten wij natuurlijk wel even proeven!

foodtour amersfoort dlc buiten

Na de bitterballen gevuld met paddestoelen en mosterdzaadjes, wil je nooit meer wat anders bij je vrijdagmiddagborrel. Ook de hartige taartjes met zuurkool en Taleggio waren om te smullen. Onverwachte combinaties die smelten op je tong. Maar DLC is niet alleen op food gebied duurzaam. Zij dragen ook een steentje bij aan maatschappelijke duurzaamheid. Dagelijks werken mensen van Amerpoort dagbesteding in de DLC kassen, ze verzorgen de kippen en onderhouden het terrein.

foodtour amersfoort dlc

vanBLIK

Next stop is de thuisbasis van Smulweb. Hier ontmoeten wij Maartje van vanBLIK. Maartje ontwikkelt smakelijke, snelle en gevarieerde maaltijden…uit blik! Als ervaringsdeskundige, Maartje was een schipperskind, inspireert ze anderen met haar eten uit blik om voedselverspilling tegen te gaan mét een duurzaam verpakkingsmiddel als blik.

foodtour amersfoort vanblik

Wij helpen haar graag met haar foodrevolutie en gaan aan de slag met het bedenken van nieuwe recepten. Moeilijke uitdaging, met een beperkt aantal ingrediënten én het moet ook nog eens binnen 15 minuten op tafel staan. Maar wij zijn niet voor niets foodbloggers en draaien hier onze hand niet voor om. Onder begeleiding van chef Janco Robben gaan we aan de slag met vanBLIK. Resultaat? Heerlijke Shaksuka, soep en curry’s. Neem ook eens een kijkje bij vanBLIK voor meer gezonde en gemakkelijke recepten.

De Nieuwe Graanschuur

Een supermarkt als De Nieuwe Graanschuur kom je maar weinig tegen. En dat is jammer. Je haalt hier je kruiden, wasmiddel, brood, vlees, fruit, olijfolie, koffie, melk, groenten en nog zo veel meer. Allemaal uit de streek. Vergeet niet dat hier je eigen bakjes, potten of hervulbare zakken meeneemt. Bij De Nieuwe Graanschuur zijn ze verpakkingsarm en verpakkingsvrij.

foodtour amersfoort graanschuur

BLUR

Bij BLUR geloven ze dat de generatie van nu het verschil maakt. Zij willen duurzaam bijdragen aan deze wereld en niet afbreken. Meerdere ‘goede’ ondernemers krijgen daarom een plekje in hun winkel. Waar je dan aan moet denken? Producten van gerecycled materiaal, originele planten, biertjes van Hollandse bodem, eerlijk gemaakte kleding en lekkere vegan snacks.

Midden in de winkel schuif je in het café aan voor een ‘All Day Breakfast’ met zelfgemaakte limonade of een koffie met kokosmelk. Wil je daar iets lekkers bij? BLUR heeft keuze zat. Van glutenvrij, vegan tot vegetarisch en suikervrij.

Wij likten onze vingers af bij bananenbrood, rocky road, pindakaaskoekjes, pandan cake, wentelteefjes van suikerbrood, kokosmakronen, Holy Nuts vegan taartjes en avocado brownies. Yum!

foodtour amersfoort blur

SEM

Als wij het mogen geloven zijn zelfs mannen nu overtuigd van de lekkere, biologische en gezonde SLA bij SLA en MEER.
Bij SEM stel je zelf je salade samen van vooral streekproducten en seizoensgroenten. Kun je moeilijk kiezen? Elke seizoen verzint SEM nieuwe saladecombinaties voor je. Wat dacht je van een makreelsalade met kikkererwten of bietencarpaccio met een balsamicodressing. Wat je nog MEER hebt? Maischips met zeewiertapenade, glutenvrij bier, groenten-/fruitsapjes en zoete aardappelsoep. To go of neem plaats aan een tafeltje.

foodtour amersfoort sem

Dille & Kamille

Tijdens onze tour konden we het niet laten; even snel binnenkijken bij Dille & Kamille. Zij zijn toch wel het warenhuis waar wij kookliefhebbers ons hart ophalen, als het gaat om eerlijk, eenvoudig en ambachtelijke kookgerei. Met uiteraard ook veel hebbedingetjes in hun assortiment. Wist je dat elke vestigingen een eigen lokaal product verkoopt? Weer een goed excuus om een volgende keer binnen te stappen.

Madonna deli – bar – restaurant

Onze geslaagde foodtour Amersfoort sluiten wij af bij Madonna. Op dat moment een paar dagen voor hun officiële opening op 1 november 2017. Bij Madonna draait het om samenzijn en ontmoeten. In dit pand waar oud en nieuw samenkomt, ben je welkom voor ontbijt, lunch en diner. Geniet en deel gerechten die geïnspireerd zijn door gezonde invloeden met een Italiaanse knipoog.

Wij krijgen een voorproefje van hun toegankelijke kaart met een proteïne salade van zwarte bonen, quinoa en zoete aardappel en een vegan dadel, sinaasappel en pecan bar. Uiteraard met een goed glas rode wijn erbij. Dit belooft veel goeds voor de toekomst. Aan de passie, creatieve ideeën en drijfveer van de eigenaren zal het zeker niet liggen!

foodtour amersfoort madonna

Foodtour Amersfoort

Alle adressen en websites van de hotspots van deze foodtour Amersfoort vind je in onderstaand kaartje!

Tags from the story
, ,
Written By

Smaakspionnen kunnen niet overal tegelijk zijn. Daarom struinen hun Handlangers ook alle steegjes van de culinaire wereld af op zoek naar nieuwe culinaire ontdekkingen! In gastblogs delen ze hun bevindingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *