Glutenvrije recepten met haverdrank

oat dream pakEerder beschreven we al onze ervaringen met DREAM Oat Glutenfree Organic; een glutenvrije haverdrank. De haverdrank is in warme en koude gerechten te gebruiken, dus genoeg mogelijkheden om mee te koken. De dame van DeDuinen is er gelijk mee de keuken in gedoken en deelt haar glutenvrije recepten met haverdrank!

Glutenvrije recepten met haverdrank bij het ontbijt

Normaal eet ik ’s morgens glutenvrije muesli met kwark, maar vandaag gebruik ik de haverdrank. Ik vind de drank zeer geschikt voor het ontbijt, omdat ik met mijn glutenallergie geen granen eet en dit vaak in ontbijtgerechten en -producten zit verwerkt. De drank smaakt van zichzelf een beetje zoet en dat vind ik ook fijn bij het ontbijt.

De haverdrank met muesli was verbazend lekker, zacht en smaakvol. En direct uit de koelkast extra lekker. Lauw vind ik het minder lekker smaken. De glutenvrije muesli in combinatie met de zachte smaak van de haverdrank was echt verrassend lekker.

oat dream inschenken

Ik heb het ook in mijn koffie geprobeerd. Mmm.. haverdrank in de koffie vind ik wel oké. Vooral voor mensen die geen (koe)melk willen gebruiken. Maar voor mij ’s morgens vroeg is de smaak van ‘eigen’ koffie met koemelk toch vertrouwd, daarom kies ik na het eerste kopje koffie met haverdrank toch maar weer voor mijn vertrouwde koffie met koemelk.

Glutenvrije wentelteefjes

Tussen de middag maak ik glutenvrije wentelteefjes en een shake op basis van de glutenvrije drank met fruit. Voor het beslag van de wentelteefjes gebruik ik glutenvrijbrood, een scheut haverdrank, 1 ei. De wentelteefjes beleg ik met suiker met een snufje kaneel. De korstjes snij ik niet van het brood, aangezien glutenvrij brood best prijzig is.

oat dream wentelteefjes

Laat het brood lang weken tot de korst zacht is. Niet te lang anders valt het brood uit elkaar. Bak het wentelteefje in de koekenpan met eerst een scheutje olie op een laag vuurtje bruin. Bij wentelteefjes vind ik de smaak van een mix met fijne suiker en kaneel lekker. Met blauwe bessen en frambozen smaakt het voor mij als een feestmaal. Het zoete samen met het frisse het brood. Glutenvrij brood is meestal droog en moeilijk weg te krijgen maar dit brood nu heerlijk zacht. Zelfs mijn zoon die wel gluten mag, vind het goed te eten en smakelijk.

Smoothie met haverdrank

Ik maak een smoothie met 1 kopje haverdrank, klein handje blauwe bessen, 7 frambozen en 1 rijpe banaan. De banaan geeft de shake een romige smaak. De banaan op de foto is een speciale banaan omdat die op reis mee is geweest naar de Biesbosch en weer mee terug is gereisd :-). Van de overige vruchten vind ik het fijn om de fijne structuur van de gemalen pitjes te proeven maar kan me voorstellen dat niet iedereen daarvan houdt. Deze smoothie smaakt naar ‘dit komt bekend voor’ en ‘mmm lekker, waar heb ik dit eerder geproefd?’. Het smaakt in ieder geval naar meer.

recepten met haverdrank smoothie

Bloemkool met glutenvrije saus

Voor het avondeten heb ik nog een experiment gedaan met de glutenvrije haverdrank. Ik had een klein lief bloemkooltje van mijn buurman gekregen uit zijn volkstuin. En bloemkool en kerrie vind ik zelf een lekkere combinatie. Mijn saus op basis van de haverdrank pakte verrassend lekker uit!

recepten met haverdrank bloemkoolsaus

Bak een uitje en knoflook in een koekenpan. Breng haverdrank in een andere pan aan de kook en voeg een bouillonblokje, kerrie en komijn naar smaak toe. Los er ook een klein stukje santen (kokos) in op. Voeg het ui-knoflookmengsel toe. Bind met maizena en voeg een klein beetje sambal toe.

Deze saus op basis van haverdrank is niet verkeerd. Het smaakt een klein beetje zoeter dan een saus op basis van melk of room, maar dat is eigenlijk niet te merken. Het is voor herhaling vatbaar. Andere variaties zijn met kaas of met mosterd.

Glutenvrije haverdrank zelf maken

Haverdrank zelf maken is heel makkelijk. Leuk om een keer te proberen! Maal 1 kop glutenvrije havermout en 4 kopjes water fijn in de blender. Laat dit mengsel 8 uur staan in de koelkast. Ik heb het iets langer laten staan omdat het zo uitkwam. Om de zelfgemaakte haverdrank iets meer op smaak te brengen kun je er een fijngemalen dadel, honing, ahornsiroop of vanillestokje bij doen. Of een kardemompul en een snufje (Himalaya)zout .

recepten met haverdrank zelf maken

Maal nog een keer fijn in de blender en zeef in een doek. De pulp die overblijft in de doek kan door de muesli, lekker voedzaam. Je haverdrank is nu klaar! Deze drank is net als het geopende pak haverdrank een paar dagen houdbaar.

Het smaakt ietsje meer naar haver en niet zo zoet als de haverdrank uit het pak. Maar dat komt mede omdat ik er geen zoete vrucht, honing of ahornsiroop heb ingedaan maar een snufje Himalayazout. Maar ook lekker om te drinken en in gerechten te gebruiken.

Written By

DeDuinen zijn gek op het strand en op lekker eten. De heer is nonchalant en een alleseter. De dame is kritisch en mag alleen glutenvrij eten. Samen op zoek naar de lekkerste gerechten die aan deze criteria voldoen is hun missie. De hedendaagse koks worden gelukkig steeds creatiever bij het bedenken van alternatieven voor tarwebloem. In een restaurant zitten ze het liefst naast elkaar om behalve de gerechten ook het interieur en de bediening onder de loep te nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *