Ontdekkingen op de glutenvrije markt in Leiden

Onlangs bezochten wij de glutenvrije markt in Leiden. Voor ons was het een echt dagje uit, maar dan in glutenvrij luilekkerland. De hoeveelheid glutenvrije producten was enorm en er was veel te proeven!

Feestmaal

De markt bestond uit 2 delen; een deel binnen en een deel buiten. De ene helft van de markt was ingericht als buitenmarkt met kraampjes. De andere helft als als een supermarkt in een loods met stellingen en rekken aan de wanden. Het was een feestmaal voor mensen die glutenvrij moeten of willen eten.

glutenvrije markt binnen

Alles proeven

De dame is op proefmomenten normaal gesproken beperkt vanwege haar glutenallergie. Dan zou ze allerlei dingen zien die ze niet mag eten. Maar nu kon ze alles eten en proeven wat ze zag. We moesten wel oppassen om niet van alles door elkaar te eten. Overal stonden schaaltjes met stukjes brood, chocolade, snoep en andere lekkernijen om te proeven.

Verrassende ontdekkingen

Bij een aantal kramen hebben we verrassende ontdekkingen gedaan, die we graag met je delen:

  • Peijnenburg ontbijtkoek glutenvrij

Bij een kraam in de hal kregen we een zakje, die we mochten vullen met alle koekjes die er in het zakje paste om mee te nemen. De dame voelde zich zo blij als een kind. Het was ook voor kinderen bedoeld, daarom was ze blij dat ze ook weer even kind mocht zijn.

  • Glutenvrije visboer

Buiten stond de Glutenvrije Visboer met glutenvrije kibbeling, hij deed goede zaken. De vis smaakte goed, en is gemaakt van koolvis. In IJmuiden smaakte de kibbeling sappiger omdat ze daar kibbeling maken van kabeljauw.

Je kon ook bevroren kibbeling kopen of een verpakking waarmee je zelf het beslag maakt voor de kibbeling. De ingrediënten hiervan zijn boekweit, aardappelzetmeel, zout en rijstmeel.

De glutenvrije kibbeling had ons al aardig gevuld, dat was niet echt slim van ons. We gingen nu met een gevulde maag op pad. Maar we houden van eten. Dus er kan altijd nog iets bij.

glutenvrije markt senzagluti

  • Senzagluti

Senzagluti biedt een vrolijke lijn met glutenvrije melen en bakmixen. Naast biologisch zijn ze ook nog eens vrij van ei en lactose. Senzagluti is verkrijgbaar bij natuurvoedingsswinkels in Nederland vanaf 2,89 euro.

Wij konden helaas dit product niet proeven, maar we hielden er een goed gevoel aan over. Het meisje dat informatie gaf was aardig en wist er veel van. Maar ja, proeven is ook fijn. Nu zullen we het zelf een keer moeten maken. Alleen de dame houdt niet zo van bakken, en de heer helemaal niet. Senzagluti.nl

glutenvrije markt puur mary

  • Puur Mary

Mary kwam naar Nederland en zette haar eigen merk op. Puur Mary gebruikt geen conserveermiddelen, geur –en kleurstoffen en e-nummers. Ze presenteerde 2 soorten koekjes: walnoten- en amandelkoekjes. Vooral de amandelkoekjes waren erg smakelijk; echt een feest om dit koekje te proeven. Hierin proefden wij het pure van Mary. Ze verkoopt nu nog aan bedrijven en wil haar koekjes aan iedereen beschikbaar maken. Puurmary.com

  • Lola Quinoa

Lola Quinoa is duurzaam gekweekte quinoa van Nederlandse grond. Ze zeggen zelf dat het volkoren blond van kleur en vol van smaak is. Wij vinden het in ieder geval erg lekker. Er zijn 2 varianten: met en zonder nootjes en pitten. Het positieve is dat het uit het pakje gebruiksklaar en dat het niet meer afgespoeld te worden. Heerlijk voor de drukke en luie mensen. Quinoa is een bron van eiwitten en rijk aan vezels, vitaminen en mineralen. Het wordt verkocht onder andere verkocht bij Albert Hein. Kijk eens op hun site voor receptsuggesties, van zoet tot hartig. Lolaquinoa.nl

glutenvrije markt carlijn broring

  • Foodless

Foodless was het kraampje voor het lekkerste glutenvrije en lactosevrije gebak. Met een glutenvrij kookboek en een blog probeert Carlijn Bröring het leven van mensen met een intolerantie makkelijker te maken. Omdat de dame en de heer zoals gezegd niet van bakken houden, slaan wij het kookboek over. Maar wie aan de slag wil gaan kan dit kookboek uit proberen. Foodless.nl

glutenvrije markt seamore food

  • Seamore

Seamore maakte een grote indruk op de dame. Met zeewierproducten wil het bedrijf dat mensen zich ‘happy’ kunnen eten. Dit doen ze door gezondere alternatieven aan te bieden voor voeding waar zij al van houden en dat over te dragen op anderen.

Hun ‘I sea pasta’ is een gezonde en voedzame pasta, die ook kan dienen als vleesvervanger. En het smaakt nog lekker ook! Met pesto erbij smulden wij van een heerlijk hapje.

Eat yourself happy

Met I sea Bacon geven zij bacon terug aan de vegan. Noterig, zoutig en smaakvol. Wij waren echt verbaasd dit te proeven. Zo uit de natuur smaakt het echt naar bacon. Zonder dat daar stofjes aan toegevoegd zijn. Echt een wonderbaarlijk natuurlijk gerecht. Even bakken in de olie en klaar. Voor in de salade of als zo te eten. De slogan ‘Eat yourself Happy” klopt wat ons betreft echt. Seamorefood.com

glutenvrije markt wereld van zeewier

  • Wereld van zeewier 

Bij wereld van zeewier kochten we 2 pakjes zeewiersnacks. Rechthoekige zoute zeewierblaadjes we als chips kunnen eten. En een potje zeekoraalzilt, een potje met gedroogde zeekraal die als zout te gebruiken is. Hmmm, echt lekker dat zeekoraal zout. Wereldvanzeewier.nl

glutenvrije markt normans original chocola

  • Norman’s original

Norman’s chocola, dat was zo lekker. Van deze chocola konden we geen genoeg krijgen. Het was echt een smaakbeleving om die te proeven. We konden geen keuze maken welke nu lekkerder was. De witte Barbera bliss met berberbessen, zonnebloempitten en amarant. Of de Ginger Joy, deze smaakt heerlijk naar gember. Of de Goji Gogo; pure chocola met goji bessen, pompoenpitten, quinoa, amarant en een klein vleugje kaneel. Daarom hebben we alle drie de smaken gekocht.

We proefden echt dat hier geen toevoegingen in zaten. De chocola bevat geen bindmiddel en geen glucose. De repen zijn handgemaakt reep met Belgische chocolade en natuurlijke ingrediënten. Ze zijn glutenvrij en notenvrij. Normansoriginal.com

glutenvrije markt marjan's bakery

  • Marjan’s bakery – Glutenvrij en meer

Marjan Poolman weet veel van glutenintolerantie en -gevoeligheid. Dit ontstond toen haar kleinkind Coeliakie bleek te hebben, en zij speciaal brood voor hem bakte. In 2012 opende zij haar glutenvrije bakkerij. Glutenvrijbrood is bijna altijd droog, je moet altijd een paar keer slikken voordat het brood weg is. Het brood van Marjan is niet droog, we konden het in 1 keer naar binnen slikken.

In haar winkel in Heemskerk verkoopt ze naast verschillende soorten brood ook crackers. Haar brood is glutenvrij op basis van tarwezetmeel, havermeel, boekweitmeel of sorghummeel. De winkel is op vrijdag, zaterdag en zondag open. Maar je kan ook brood online bestellen. Glutenvrij-en-Meer.nl

Achteraf

Als we thuiskomen hebben we dorst en een vieze smaak in de mond, doordat we veel suiker en toevoegingen hebben genuttigd. Heel veel kraampjes hadden zoete producten en we hebben te veel zoetigheid geproefd.  Het is echt heerlijk om zorgeloos zoveel zoetigheid te kunnen proeven, maar eigenlijk is het niet goed voor ons gestel. Gelukkig is de glutenvije markt er niet elke week.

Glutenvrije Markt

Website: Glutenvrijemarkt.com

 

Written By

DeDuinen zijn gek op het strand en op lekker eten. De heer is nonchalant en een alleseter. De dame is kritisch en mag alleen glutenvrij eten. Samen op zoek naar de lekkerste gerechten die aan deze criteria voldoen is hun missie. De hedendaagse koks worden gelukkig steeds creatiever bij het bedenken van alternatieven voor tarwebloem. In een restaurant zitten ze het liefst naast elkaar om behalve de gerechten ook het interieur en de bediening onder de loep te nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *