Gepofte knoflooksoep voor een tapasavond!

Gepofte knoflooksoep! Onlangs geleden inspireerde collega DelicaTessa mij om ook eens aan de slag te gaan met tapas (zie haar recepten). Binnenkort zal ik al mijn ervaringen delen, maar ik begin eens met de soepen die ik erbij maakte. Want soep past prima bij tapas! Zo lang je gewoon kleine porties serveert, blijft er genoeg ruimte in je buik voor alle andere lekker hapjes.

gepofte Knoflooksoep met worst tapas

Een hele bol knoflook

Tijdens het koken begon mijn keuken langzaam aan hemels te ruiken. De reden: een hele bol gepofte knoflook! Ik weet zeker dat ook de buren onze knoflook roken. De kinderen kwamen vanzelf hun neus achterna om van wat worst en olijven te proeven. Ook dat hoor bij het plezier van tapas maken, ontdekte ik. Je kunt tussendoor gerust snoepen. Daar zijn de hapjes voor gemaakt, en je hebt vast wel voldoende ingekocht. Genieten!

gepofte Knoflooksoep knoflook

Dit recept voor warme knoflooksoep komt van mijn man. In een kookboek vond ik een ander recept; koude knoflooksoep  met ter garnering witte druiven erin. Dat gaan we de volgende keer proberen. Als back-up maakte ik trouwens ook een wortelsoep met plakjes salami erin. Ik maakte het in geval de kinderen de knoflooksoep niet lusten. Echter, die was veruit favoriet! Ik geef je onderaan dit artikel toch ook het recept.

Gepofte knoflooksoep

Ingrediënten

  • 2 bollen knoflook
  • 2 grote uien, fijngehakt
  • peper en zout
  • 50-75 ml kookroom

Bereiden

Verwarm de oven voor op 160 ºC. Leg twee bollen knoflook op een bakplaat in het midden van de oven en pof ze in ongeveer 40 minuten gaar. Neem de knoflook uit de oven en laat afkoelen. Snipper ondertussen de uien. Verhit de boter in een soeppan en fruit de fijngesneden uien met wat peper en zout 10 minuten op laag vuur. Pel de gepofte knoflooktenen en voeg toe. Pureer dit mengsel samen met 750 ml water. Breng het geheel vervolgens aan de kook en voeg 50 tot 75 ml kookroom toe. Garneer de soep met wat stukjes groene paprika, preiringetjes of plakjes worst.

tapas Gepofte knoflooksoep

Wortelsoep

Ingrediënten

  • 4 grote winterwortels, geschild en in grove stukken
  • 1 grote ui, in grove stukken
  • 1 bouillonblokje (groente)
  • kookroom
  • verse of gedroogde koriander, grof gehakt

tapas Gedroogde koriander

Bereiden

Kook de wortel met ui in 10 tot 15 minuten in water waaraan het boullionblokje toegevoegd is. Pureer de groenten met een staafmixer of keukenmachine tot het glad is. Voeg zo nodig wat extra gekookt water toe. Roer er een flinke scheut kookroom doorheen, tot het felle oranje zachter van kleur wordt. Breng de soep op smaak met wat vers gemalen peper, koriander en plakjes droge worst.

tapas Soepen

Written By

Special Agent PixyFoody houdt van haar camera, van kookboeken en van gezond & puur eten. Kookboeken zitten bij haar niet onder de vlekken; ze koestert ze om inspiratie op te doen, en vooral om foto’s te bekijken. Door haar lens neemt ze de gerechten waar. Is het eten fotogeniek? Eten mag dus zowel energie geven, als heerlijk smaken en bij voorkeur er ook nog aantrekkelijk uitzien. De verleiding van eten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *