Feestelijke gelatinepudding met vers fruit

Nadat vrienden gelatinepudding mee brachten van hun (wintersport)vakantie in Noorwegen, zijn ook de ProefPubers fan. Een super fris, feestelijk en fruitig toetje maak je eenvoudig met gelatinepoeder uit een pakje. De Noorse Gelé van Freia is er in veel smaakvariaties, maar is helaas in Nederland niet te krijgen. De keus is hier, in tegenstelling tot ook Engeland of Amerika, vrij beperkt. Gelukkig heeft AH een aardbeienvariant van Dr. Oetker in het assortiment. Want dat gehannes met gelatineblaadjes is niet zo mijn ding en de pudding heeft dan veel minder smaak.

Gelatinepudding poeder

Frisse en gezonde gelatinepudding

Gelatinepudding staat in Nederland niet zo vaak op het menu. Hoewel de kleur een mierenzoete smaak doet vermoeden, valt dat reuze mee. De pudding bevat geen vetten, nauwelijks eiwitten, weinig calorieën en is licht verteerbaar. Met vers fruit erin is het een heel fris en vooral feestelijk dessert!

gelatinepudding kookpudding

Doorschijnende drilpudding

Het is vooral het doorschijnende effect en de drillerige substantie die kinderen zo grappig vinden. Leuk om te variëren met verschillende soorten fruit; in dezelfde kleur als de gelei, of juist meerdere kleuren door elkaar. Pas op met sommige fruitsoorten, zoals ananas of kiwi, maar ook meloen en papaya. Hierin zit een stofje dat eiwitten in de gelatine afbreekt en dan zal de pudding dus niet opstijven. Tenzij je deze fruitsoorten eerst blancheert, want dan werkt het stofje niet meer.

Gelatinepudding fruit

Alleen water toevoegen

De kookpudding is eenvoudig te maken. Eén pakje is voldoende voor ongeveer 4 personen. Breng 500 ml water aan de kook, haal de pan van het vuur en roer tot het poeder volledig is opgelost. Giet de gelei in een kom, en voeg het verse fruit (eventueel in stukjes) toe. Het fruit gaat drijven. Wij vinden het leuk als het fruit straks (als het toetje wordt omgekeerd) onderin, op het bord ligt. Maar voor een mooie verdeling kun je eventueel eerst de gelei wat laten opstijven en daarna het fruit toevoegen.

Gelatinepudding resultaat

Kwestie van geduld

Met stukken fruit erin moet de gelatinepudding minimaal 4 uur in de koelkast afkoelen en opstijven. Ik laat het bij voorkeur een nacht staan. Gelatine blijft wel zo’n 15 uur verder opstijven. Om de pudding uit de kom of vorm te storten, kun je deze (heel kort, want anders smelt de gelatine teveel!) in warm water zetten. Snijd de randjes voorzichtig los en plaats een bord op de kom. Als je het bord eerst omspoelt met koud water, kun je de pudding na het storten nog een beetje verschuiven als dat nodig mocht zijn.

Dr. Oetker Jelly pudding aardbeien

Verkrijgbaar: Onder andere bij Albert Heijn voor 0,65 euro per pakje (94 gram)
Website: Oetker.nl
Onder de loep: Garneer je dessert met achtergehouden vers fruit, een takje munt of toefjes slagroom. Eén grote gelatinepudding is heel feestelijk, maar je kunt natuurlijk ook voor ieder een eigen puddinkje maken. Of laat je dessert opstijven in afzonderlijke (champagne) glazen!

Written By

Druk-druk-druk… That’s me! Klein van stuk en altijd bezig. Druk met werk en thuis met mijn twee pubers. Eten is voor mij vooral een sociale activiteit. Ik kook graag en het liefste als ik uitgebreid tijd heb. Al 20 jaar geniet ik van een kookclub met vrienden uit mijn studententijd! Heerlijk om elkaar na al die jaren nog steeds te treffen, rond een goed gevulde tafel met passende wijnen. Bij voorkeur dus een vérse, zelfgemaakte pasta, maar uit pragmatische overwegingen wordt ook het vaak een kant-en-klare variant... Het ‘koken-voor-iedere-dag’ is een ander verhaal. Het best is lastig om iedere dag iets lekkers op tafel te zetten, met kieskeurige kids. Toen ze klein waren had ik ‘Kindermenuutje-met-een-parapluutje’ bedacht, om meer variatie in kindermenu’s in restaurants te promoten. De jongens kregen regelmatig nieuwe dingen voorgeschoteld, onder het mom van een test-recept. Tot ze er achter kwamen dat het vooral een idee was. En dat deze HittePetit vééél te druk was om er écht werk van te maken….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *