Als onderdeel van een rijsttafel is gado gado een heerlijk groentegerecht, dat zeer in de smaak valt bij velen. Maar waarom zou je gado gado alleen eten bij een rijsttafel? Wij eten het het liefst iedere week :-). Maar dan breid ik het gerecht wel uit met een vleescomponent en rijst, en maak er zo een complete maaltijd van. En toch nog steeds snel genoeg op tafel om op een doordeweekse dag te koken. Ik geef je mijn eigen gado gado recept!
Ingredienten gado gado recept
Voor 4 personen:
- 300 gram rijst (bij Indonesisch koken gebruik ik het liefst Surinaamse rijst)
- 400 gram kipfilet (in blokjes)
- 2 el plantaardige olie
- 3 el ketjap
- 1 el satékruiden (te koop bij de toko)
- 3 teentjes knoflook (fijngesneden of geperst)
- 1 tl sambal
- 6 eieren
- 1 kleine ui
- 1 grote wortel
- 250 gram sperziebonen
- 1 kleine broccoli
- 75 gram tauge
- 400 ml pindasaus (ik gebruik graag de sauzen van Ratu culinair)
Bereiding gado gado
Marineer de blokjes kipfilet in een mengsel van de olie, ketjap, satékruiden, knoflook en sambal. Laat dit zo lang mogelijk intrekken. Zet de rijst op en kook volgens de verpakking (meestal een minuut of 15). Maak de groente schoon en snipper de ui, snijd de wortel in plakken, de sperziebonen door midden en verdeel de broccoli in roosjes. Kook de wortel, sperziebonen en broccoli voor 15 minuten. Het kan allemaal in 1 pan als je een hekel hebt aan afwassen. Als je je gerecht perfect wilt serveren, is het handiger om aparte pannen te gebruiken. Chinese kool of spitskool is trouwens ook heel lekker in gado gado. Dus als je liever 1 van de groenten hiervoor wilt vervangen, kan dat natuurlijk ook.
Kook de eieren in 7 minuten hard. Warm de pindasaus op. Bak de gemarineerde kipfilet in een koekenpan (of wok). Als de kipfilet bijna gaar is, bak je nog 2 minuten de ui mee op halfhoog vuur.
Serveren
Voor spectaculair effect kun je de gado gado in een grote schaal serveren. Leg onderin de rijst met daar bovenop de taugé verspreid. Vervolgens het kip-uimengsel in het midden (werk een beetje de hoogte in). Maak vervolgens 3 vakjes met de verschillende soorten groenten. Grens de vakjes af met gehalveerde eieren.
Bijgerechten
Om toch een beetje het rijsttafelgevoel te krijgen, zet ik de tafel altijd vol kant-en-klare bijgerechten en zoetzure komkommers. Ik koop tempe, seroendeng, gebakken uitjes, katjang pedis, kroepoek, emping en doe dit een kleurige bakjes.