Framblije jam zonder suiker

Jam zonder suiker, het klinkt bijna onmogelijk. Jam is de suiker. Maar toch kan het, dankzij een superfood. Nu wordt het helemaal raar, gezonde jam dus? Ja, met chiazaad!

Chiazaad

Chia is een plant uit Midden-Amerika. De zaadjes van de chiaplant zitten vol met vezels en omega 3-vetzuren. Het zaadje zuigt zich vol met vocht als het daarmee in aanraking komt. Er vormt zich dan een gelei-achtig vliesje om het zaadje heen. Waardoor je van een fruitpuree een lekker jammetje kunt maken. Hiervoor gebruikte ik frambozen, aangezien het volop frambozenseizoen is.

Frambozenjam zonder suiker met chiazaad

Prachtige frambozen

Mijn frambozen haal ik altijd bij Plukkerij Framblij, een biologische frambozenkwekerij, in het Westland. De frambozen die je daar kunt kopen, en op gezette tijden zelf kunt plukken, zijn echt fantastisch. Lekker dik, glanzend, zoet en sappig, je snoept er zo een bakje (kost 2 euro) van weg. De naam van de plukkerij verklaart zichzelf; van deze frambozen word je echt niet boos, maar juist blij. Voor de jam is het zonde deze prachtige A-keus frambozen te gebruiken dus ik neem de B-keus (5 euro voor 4 bakjes). Achteraf lees ik op hun website dat er speciaal voor de jammakers ook diepvrieszakken frambozen zijn, die pak ik de volgende keer.

Frambozenjam zonder suiker: Plukkerij Framblij

Boodschappenlijstje Frambozenjam zonder suiker

  • 500 gram frambozen
  • 5 eetlepels chiazaad
  • 4 eetlepels maple syrup (een natuurlijke suiker, zodat het niet te zuur wordt)
  • 0,5 limoen
  • 1 eetlepel vanille-extract of een vanillestokje

Frambozenjam zonder suiker: potjes uitkoken

Spoel de frambozen schoon en doe ze (zonder vocht) in een pan, prak ze alvast een beetje fijn. Breng het aan de kook en voeg de chiazaden toe. Na 5 minuten doe je het limoensap, de vanille en de maple syrup toe. Laat nog 5 minuten doorkoken. Kook ondertussen de potjes voor de jam goed uit. Ik heb zo veel mogelijk kleine potjes genomen, zodat ik ze ook gemakkelijk mee kan namen. Handig voor op een boterham van onze baby, als we onderweg zijn. Tot nu toe nam ik dan steeds smeerkaas, omdat dat handiger meeneemt dan bijvoorbeeld vleeswaren. Maar zo’n potje suikervrije jam vind ik dan een stuk fijner om te geven.

Frambozenjam zonder suiker: potjes vullen

Snel opeten

Roer de jam goed door en giet ze door een trechter in de potjes. Doe direct de deksel erop en laat ondersteboven afkoelen. De jam is helaas maar een week houdbaar, door het ontbreken van de suiker. Maar zie het als een voordeel, lekker weggeven en zo snel mogelijk zonder schuldgevoel zelf opeten! Ik doe het ’s ochtends in mijn yoghurt met blauwe bessen en lijnzaad. Of probeer eens een spannende combinatie zoals een pintxo van geroosterd stokbrood, ansjovis, geroosterde paprika en een lik van deze jam. Het klinkt bizar, maar probeer het maar eens!

Cracker frambozenjam zonder suiker

Niven is ook fan

Heb je zelf geen tijd om de frambozenjam te maken? In het stalletje van Framblij kun je frambozenjam kopen. Ze hebben er ook een speciale frambozenlikeur, gemaakt door chefkok Niven Kunz die ook fan is.

Framblije_jam zonder_suiker

Plukkerij Framblij, Monster

Adres: Zwartendijk 11, 2681 LM Monster
Website: Plukkerijframblij.nl
Onder de loep: Ga langs om heerlijke frambozen en ander zacht fruit in het stalletje te kopen. Of je kunt zelf plukken op woensdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur en zaterdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur.

Written By

Tijdens een vakantie ga ik zoals altijd op een culinaire ontdekkingstocht; langs restaurantjes en wijnhuizen. In het kielzog van de eigenaar van onze agriturismo, die ook vinoloog is, belanden we op het landgoed van Lacanosa. Dit nieuwe wijnhuis, opgericht door de familie achter Amaretto di Saronno, heeft een persbijeenkomst georganiseerd. Ik raak aan de praat met de aanwezige internationale foodbloggers. In de auto terug naar huis ontstaat er kortsluiting in mijn hoofd door pure frustratie. Waarom stond ik daar verdorie niet als foodblogger? Een lang weggestopte wens komt langzaam naar de oppervlakte: Mijn culinaire passie combineren met mijn werkervaring. Ik was al jaren werkzaam als online communicatie adviseur. Waarom begon ik geen culinair weblog? Nu geef ik samen met mijn special agents praktische tips waarmee jij ook op ontdekkingstocht kan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *