Exota limonade is terug!

De priklimonade van Exota is terug. Sinds 1932 werd deze priklimonade in beugelflessen verkocht. Na een diepe slaap is het merk nu weer gelanceerd. Hun slogan op het etiket? Met echte suiker! Een verrassende positionering tijdens de algehele hetze tegen suiker. Het maakt het Exota verhaal anders, eerlijk en direct. En de smaak? De ultieme frisdrank recensent is natuurlijk een puber, dus we nodigden drie pubers uit om drie smaken Exota te testen.

Chique frisdrank

Zo gezegd, zo gedaan. Verwachtingsvol schoven de jongens aan tafel. Ze nemen deze taak heel serieus. De eerste reacties op de fles zijn al veelzeggend: wel chique voor frisdrank. En: Het lijkt meer op een wijnfles, dan frisdrank. Desgevraagd geven de mannen aan, dat ze dit in de supermarkt niet zomaar zouden kopen, als ze de smaak niet zouden kennen. Wel voor bij een feest, of bij het kerstdiner, als ‘kinderwijn’. Kortom; de fles is duidelijk onderscheidend!

exota beugelflessen

Knal en een wolkje

Het openen van de fles is wel grappig. Even puzzelen, ‘hoe werkt zo’n beugel?’ en dan een mooie knal, gevolgd door een wolkje geurexplosie. Feestelijk! De drie smaken worden na elkaar geproefd en soms wordt de vermeende favoriet er nog even bij gepakt. Bij het inschenken ontstaat een forse schuimkraag, die snel inzakt. In het glas zijn de bubbels niet heel aanwezig, ze springen niet in je gezicht zoals bijvoorbeeld bij 7-up, maar ze zijn erg prikkelend als je drinkt. De bubbels worden, in alle drie de smaken, zeer gewaardeerd. Beter dan in andere, bekende frisdranken, is het oordeel!

exota limonade inschenken

Zoete lemon

Dan het oordeel over de smaken; daarin zijn de drie testers geheel unaniem! De kleurloze Priklimonade wordt sterk vergeleken met 7-up of Sprite en ook niet als echt onderscheidend van deze bekendere merken beoordeeld. De smaak Mandarijn wordt het minst gewaardeerd door onze proevers. Hij wordt ook niet herkend als mandarijn, maar ‘limoen’ genoemd. De troebele kleur doet aan bitter lemon denken, maar de smaak is niet bitter. Het is ‘zoete lemon’, luidt de samenvatting.

exota limonade

Echt lekker spul

Unaniem geeft ons panel aan, dat de grenadine ‘by far’ het lekkerste is. Als zoete limonadesiroop, maar dan met prik. Dit is ook écht een nieuwe smaak; niet vergelijkbaar met andere frisdrank. Het werk zit er op. De jongens sluiten af met ‘Mogen we deze fles leegdrinken?’ Dit spul is écht lekker!’

Exota, ambachtelijke limonade

Verkrijgbaar: Naast de 0,75 cl beugelflessen (in de smaken pompelmoes, priklimonade, grenadine, citroen, pink, mandarijn, sinaasappel en cola) zijn de smaken Mandarijn, Pompelmoes en Citroen Exota ook verkrijgbaar in slim cans (0,25 cl). Zoek de dichtstbijzijnde winkel op Exotafrisdrank.nl/winkels/

Onder de loep: Zelf heb ik natuurlijk ook even geproefd. Denk dat de kleurloze priklimonade het als ‘spuitwater’ in diverse cocktails goed zou doen. Hij heeft zeker zoveel bubbelkracht als concurrenten, maar smaakt opvallend zachter.

Exota blikjes

Written By

Druk-druk-druk… That’s me! Klein van stuk en altijd bezig. Druk met werk en thuis met mijn twee pubers. Eten is voor mij vooral een sociale activiteit. Ik kook graag en het liefste als ik uitgebreid tijd heb. Al 20 jaar geniet ik van een kookclub met vrienden uit mijn studententijd! Heerlijk om elkaar na al die jaren nog steeds te treffen, rond een goed gevulde tafel met passende wijnen. Bij voorkeur dus een vérse, zelfgemaakte pasta, maar uit pragmatische overwegingen wordt ook het vaak een kant-en-klare variant... Het ‘koken-voor-iedere-dag’ is een ander verhaal. Het best is lastig om iedere dag iets lekkers op tafel te zetten, met kieskeurige kids. Toen ze klein waren had ik ‘Kindermenuutje-met-een-parapluutje’ bedacht, om meer variatie in kindermenu’s in restaurants te promoten. De jongens kregen regelmatig nieuwe dingen voorgeschoteld, onder het mom van een test-recept. Tot ze er achter kwamen dat het vooral een idee was. En dat deze HittePetit vééél te druk was om er écht werk van te maken….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *