Koken is schilderen met smaken bij De Vrienden van Jacob

In de Kennemerduinen, waar bos en duinen in elkaar overgaan, ligt het landgoed Duin & Kruidberg. Een bijzondere plek waar DeDuinen graag komen vanwege de natuur, de tuin en het landhuis. Dit was ooit het grootste woonhuis in Nederland, waar de eigenaar zijn gasten ontving en onderhield. Vroeger werd het gebruikt als buitenverblijf door Jacob Cremer, een rijke koopman uit Amsterdam. Deze Jacob vinden we inmiddels terug in de naam van het met een Michelinster bekroonde restaurant op het landgoed: De vrienden van Jacob.

de vrienden van jacob tafel

Het mooiste plekje

We overnachten regelmatig in het hotel van Duin & Kruidberg. Maar een bezoekje aan restaurant met een Michelinster kunnen we ons niet altijd veroorloven. Dat doen we maar zo af en toe, en proberen er dan ten volle van te genieten. Bij binnenkomst krijgen we een mooi gedekte tafel in de serre bij het raam. We kijken uit over de prachtige vijver die de koopman heeft laten graven voor zijn Engelse vrouw als een kopie van een stukje Thames.  We zitten op een van de mooiste plekken in het restaurant.

Galant

De maître d’hotel houdt de stoel voor de dame gereed, zodat ze kan plaatsnemen. Dat vind ze heel galant. Daar wordt ze altijd weer blij van. We beginnen met een goed glas Pommery champagne die heerlijk smaakt.

de vrienden van jacob amuse

Koken is schilderen met smaken

Het mengen van de smaken in de juiste verhoudingen is het moeilijkste van koken. Iedereen kan koken, maar een perfect smakende oogstrelende combinatie te maken is het moeilijkst. Ook het op de juiste manier presenteren van de gerechten hoort erbij en maakt het compleet. Chefkok Alain Alders heeft dit schilderen met smaken geperfectioneerd. Hij komt zelf de amuses presenteren en beschrijft enthousiast de ingrediënten van elk kunstwerk. We doen ons best het allemaal te onthouden. Het voorspel begint met drie amuses die tot beeldhouwwerkjes zijn omgetoverd. Stuk voor stuk een lust voor het oog staan ze op een witte stenen sokkel van Chinese cobalt. Deze creaties zijn met met zorg door de chefkok gecomponeerd.

Amuses

In een mooi zwart gouden glas zit gebarbecuede watermeloen met een stevig kapje van verveine. De chefkok breekt het harde laagje en spuit room op de meloen. Verder krijgen we nog een amuse van yoghurtschuim met limoen, rijst met soya, papadum met kikkererwten, saffron tapioca, crème peterselie en knoflook, gepofte en gewone rijst. Wat het ook allemaal is, het zijn hele bijzondere amuses. Deze kunstwerken smaken zoet, zuur en knapperig. Het is een kleurrijk pallet, smaakvol, verfijnd en vooral verrassend. Het is bijna zonde om ze op te eten.

de vrienden van jacob amuses

Deze ronden van amuses wordt nog opgevolgd door een volgende amuse. Voor de heer een krokante sponscake van fetakaas, wortel en dragon en voor de dame een krokant rijstvelletje. Mag met de handen gegeten worden, de dame likt haar vingers af, zo lekker smaakt het. Er liggen twee natte verwarmde doekjes opgerold op een bordje om onze handen mee af te doen.

Het brood wordt ook mooi opgediend. Zowel het glutenvrije brood als de brioche van de heer is bijzonder smakelijk. De olijfolie, speciaal voor dit restaurant in Corfu gemaakt, smaakt heerlijk zacht.

Voorgerecht: Makreel en dashi

De makreel is herkenbaar, hij heeft zijn glinsterende huid nog. De vis is rauw gemarineerd en gegaard in limoenzuur waardoor hij stevig blijft. Smaakt daardoor een tikkeltje exotisch. Samen met de salade van quinoa, vinaigrette van dashi, yuzu en knapperige groenten met een crème van mierikswortel is het een kleurrijk gedurfd artistiek geheel, waarvan de smaken goed tot hun recht komen. De dame ging zo op in het gerecht dat ze vergat haar wijn te drinken.

de vrienden van jacob makreel

Etiquette

De gerechten worden door twee obers gepresenteerd in een vaste rolverdeling. De een houdt het houten blad vast en de ander zet de gerechten op tafel. Het servet leg je niet op tafel maar wordt dubbel gevouwen en over de linkerstoelleuning gehangen. We leren elke keer een beetje meer.

Hoofdgerecht: Reebok & tuinbonen

De mals gebraden reebok wordt hier zomerwild genoemd. We krijgen er een mooi scherp mes bij. De reebok wordt begeleid door tuinbonen, stevige korenaarasperges, amandelen, zilveruitjes, cantharel, doperwt en het smakelijke mooie geroosterde hart van de artisjok. De jus van Lavas (maggiplant) geeft het geheel een aromische smaak. Het is weer als een bijzonder schilderij opgemaakt. De keukenbrigade heeft veel werk aan de opmaak besteed; elk gerecht straalt creativiteit uit. Erbij drinken we een juweeltje van een Cotes de Rhône 2015. Licht gekoeld, vol, paars en zacht van smaak.

de vrienden van jacob hoofdgerecht

Nagerecht: Kersen & Drop

Het dessert bestaat uit gemarineerde kersen met mousse van kersen en karamel, crème van drop waarvan de smaak in de verte te proeven is, pistachecake en parfait van mascarpone en combava citrus. De dame moet haar best doen om niet te kreunen van genot, zo lekker is alles. De heer vindt het zo goddelijk smaken als ambrozijn op de Olympus.

De vrienden van Jacob dessert

Friandises

Alsof het nog niet genoeg was worden bij de koffie verrukkelijke friandises geserveerd. De heer neemt een cappucino en de dame neemt Gyokuro thee, die in een glazen fles zit met een zwart jasje om het warm te houden. De ober komt langs met een mooi opgemaakt palet pralines in verschillende kleuren. We kunnen maar moeilijk kiezen, ze zien ze er allemaal lekker uit. Gelukkig mogen we ze allemaal proberen. Als wij weg gaan krijgen we een bijzondere bonbon mee in een doosje, net een cadeautje. Een restaurant met een ster heeft iets extra’s, we voelen ons tijdens het eten en ook daarna een ster. We keren blij en gelukkig terug in onze hotelkamer.

De vrienden van Jacob koffie

De Vrienden van Jacob

Adres: Duin en Kruidbergerweg 60, 2071 LE Santpoort
Website: Devriendenvanjacob.nl/

De vrienden van Jacob friandises

 

Written By

DeDuinen zijn gek op het strand en op lekker eten. De heer is nonchalant en een alleseter. De dame is kritisch en mag alleen glutenvrij eten. Samen op zoek naar de lekkerste gerechten die aan deze criteria voldoen is hun missie. De hedendaagse koks worden gelukkig steeds creatiever bij het bedenken van alternatieven voor tarwebloem. In een restaurant zitten ze het liefst naast elkaar om behalve de gerechten ook het interieur en de bediening onder de loep te nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *