De Schone Lei, een parel aan de Kralingse Plas

De Schone Lei staat sinds jaar en dag hoog in mijn favoriete plekken om te eten in Rotterdam. Dus toen ik gevraagd werd om namens Smaakspionnen hierover te schrijven, hoefde ik niet lang na te denken.

de schone lei entree

Ontdek je plekje

Onder het kopje ‘ontdek je plekje’ is De Schone Lei er zeker één binnen Rotterdam om te ervaren. Je moet er wel een beetje moeite voor doen om er te komen, zie het als een mooie Kralingse bossafari. Maar dan heb je ook iets. Naast dat je heerlijk kunt eten en de service heel gastvrij is, blijft het unieke uitzicht over het water met daarachter de skyline van Rotterdam echt de ‘kers op de taart’.

de schone lei lounge

Gewaardeerde bistro

Dit is zo’n plek voor uiteenlopende gelegenheden. Een kwalitatief bistro-restaurant, waar je het hele jaar door met een vriend of vriendin lang gaat lunchen en in alle rust fijn kunt bijpraten. Waar je als groep terecht kunt voor uiteenlopende gelegenheden zoals een high-tea, barbecue of trouwerij. Maar zeker de plek waar ik in de zomer aan het einde van de middag graag met een frisse rosé neerstrijk op het terras om vervolgens een lange avond heerlijk te genieten van de ambiance, mooi eten en de schouwspel van licht over het water. Mijn tip is om wel te reserveren, want je bent zeker niet de enige die deze bistro weet te waarderen.

de schone lei interieur

Gelukkig huwelijk tussen klassiek en trend

Deze avond probeer ik voor het eerst de nieuwe kaart. Helaas helpen de weergoden niet mee en is het zelfs begin mei nog te koud om buiten te zitten. Binnen is het echter ook prima vertoeven. De inrichting heeft een restyling ondergaan en doet nog steeds warm aan. Eigenaar Nils van der Toorn is zo’n bevlogen horecaman met een visie die gelooft dat stilstaan achteruitgang is. Tegelijkertijd durft hij samen met chefkok Coert Bossche trouw te blijven aan mooie klassieke gerechten. Samen met hun loyale team gaan ze voor de beleving en de klantenbinding. Iets wat hen heel goed lukt. Zo gaan ook mee in de trend van de Big Green Egg. Voor de barbecue hebben ze een grote versie op het terras. In de dagelijkse keuken wordt ook de diamanthaas hierop bereid.

de schone lei bitterbal

Smaakvolle combinatie

Terwijl we de kaart bestuderen krijgen we ons drankje en een plankje met rustiek brood en smeersels geserveerd. Als voorgerecht kies ik de bitterbal van risotto en gamba’s geserveerd met een kreeftensaus. Een smaakvolle combinatie die ook bij mijn tafelgasten zeer goed wordt ontvangen.

de schone lei crop of the day

Crop of the day

De Schone Lei serveert iedere dag een ‘Crop of the day’; de vegetarische keuze van de dag. Bedrijfsleider Kathelijne vertelt hoe een vaste gast, een oudere heer, iedere dag bij hen komt eten. Hij wil graag iedere keer iets anders vegetarisch eten en lust geen kaas. Dit daagt hen creatief uit met iets moois te komen. Ze vertelt hoe ze vaak even bij hem aanschuift om samen met hem te eten. Het drukt voor mij uit, waar De Schone Lei voor staat. Een mooie combinatie van sfeer, warmte, gastvrijheid en tegelijkertijd ook heerlijk gewoon Rotterdams.

Ik volg het voorbeeld van de heer en kies voor mijn hoofdgerecht de vegetarische optie: een zoete aardappelgratin. De zoete gratin heeft de vorm van een lasagne en is opgebouwd uit kleurrijke lagen van diverse groenten. Het oogt prachtig en smaakt goed. Het zou iets meer pit mogen hebben, maar dat is slechts mijn persoonlijke voorkeur. Met dit gerecht zijn ze er zeker in geslaagd iets moois neer te zetten.

de schone lei dessert

Puur geluk op een bord

Het dessert van crème brulée kan ik alleen maar beschrijven als hemels. Het is een bijzonder goed uitgevoerde versie van dit klassieke franse gerecht. Mooie volle smaken, juiste temperatuur en begeleid door vers ijs en mooi rood fruit. Puur geluk geserveerd op een bord, dat ervaar niet alleen ik, getuige ook de blik en grijns om de mond van mijn buurvrouw.

De Schone Lei, Rotterdam

Adres: Plaszoom 500 (via Prinses Beatrixlaan), 3062 CL Rotterdam
Website: Deschonelei.nl
Onder de loep: Met het terrasseizoen voor de deur heeft deze hotspot aan de Kralingse Plas alles in zich om te genieten met een hoofdletter G.

de schone lei by night

Written By

MissMundo is al sinds kind een ontdekkingsreiziger wiens hart in de fik gaat van lekker eten, mensen en hun inspirerende verhaal. Ruim 20 jaar reisde ze over de wereld. Als special agent gaat ze voor de Smaakspionnen langs de wereldkeukens in 40 gerechten op zoek naar het geheim: "Van welk eten gaat je hart in de fik en waarmee ben je echt thuis?"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *