Op bezoek bij De Kleine Keuken

Op een schitterende, herfstige donderdagmiddag rij ik door de kleurrijke bossen van Austerlitz. Dat klinkt toch altijd een beetje buitenlanderig, Austerlitz, en zeker met zo’n pyramide in de buurt wordt het helemaal sprookjesachtig. Maar het is gewoon midden in Nederland.

Ik ga op bezoek bij de dames van De Kleine Keuken. Daar maken ze biologische maaltijden, koekjes, tussendoortjes en broodbeleg voor kleine kinderen (DelicaTessa schreef al eerder over De Kleine Keuken). Maar eigenlijk zijn het ook gewoon heel lekkere producten voor volwassenen, ben ik achter. Ik bedoel, ik snaai ook gewoon de kinderkoekjes mee en als ik dan toch pindapasta op tafel zet voor Little Lord MacPie, dan eet ik daar ook van mee. Sterker nog … daar kunnen we vast een taart mee maken (vrijdag het recept)!

Sinaasappel-banaantaart, wordt vervolgd

de kleine keuken spread

Goede voeding

Ik word hartelijk ontvangen door Joke, Anne, Wieke en Kirsten die vol passie uitleggen waarom ze dit merk ooit zijn gestart en wat de achtergronden zijn van goede voeding. Ze kwamen er namelijk achter, dat de mazen in de voedingswet best soepel zijn en dat je daardoor vaak producten aangeboden krijgt met ‘lege’ voedingstoffen. Dat wilden ze niet meer en al helemaal niet voor hun kinderen. Die wilden ze opbouwen uit liefde en goede voedingstoffen. Stuk voor stuk dames met een gedegen (voedingskundige) achtergrond en dito carrières.

de kleine keuken smaaktest

Ik krijg na hun presentaties een beetje het gevoel dat je ook weleens hebt als je naar de Keuringsdienst van Waarde hebt gekeken: “Huh, echt waar? Maar als het dan zo open en bloot op een etiket staat, waarom koop ik het dan nog?”

Gewoon vet?

Bijvoorbeeld de transvetten. Wist ik veel; maar dat blijken dus vetten te zijn die direct lekker in je bloedbaan gaan zitten plakken. Dat zijn plantvetten die kunstmatig gehard zijn; dus niet het kokosvet dat natuurlijk hard wordt, maar bijvoorbeeld palmvet. Staat gewoon op de verpakking. Zit gewoon in margarine.

Hoe zit het met suiker?

Suiker. Ik weet natuurlijk ook wel dat dat niet gezond is. Maar het is wel heel lekker en ik heb er geen zin in om zo’n gezondheidsgoeroe te worden en mezelf (en anderen) allerlei lekkers te ontzeggen. Maar het komt met een hogere prijs dan ik eerder dacht: het onttrekt dus vitaminen en mineralen aan je lijf/ een kinderlijfje dat moet groeien, het ondermijnt je immuunsysteem, het zet direct om in vet als de spieren de energie niet gebruiken en je wilt steeds vaker een ‘suikerkick’. Bovendien zijn alle mineralen en vitaminen die ooit wel in suiker zaten (het is notabene vaak suikerbiet!) er in het verwerkingsproces uitgehaald. Waarom in hemelsnaam? Zat er nog iets goeds in, halen we het eruit!

de kleine keuken toverstokjes

Mooier en slechter

Kennelijk krijg je mooiere kook- en bakresultaten als je suiker volledig raffineert en is vet smeuïger en langer houdbaar als het een transvet is. Makkelijker, mooier, slechter.

De dames hebben dan ook nogal wat extra moeite moeten doen om producten te maken die en lekker, en houdbaar en gezond zijn. En dat is ze wat mij betreft gelukt (nou ja, op de groentewolkjes na, maar die vreet Little Lord dan weer bij het leven, dus missie geslaagd). Kortom, Lady MacPie gaat vaker suiker gebruiken waar nog wel vitaminen en mineralen in zitten. Heeft de SuikerUnie ook minder werk aan, want ze hoeven nog maar de helft van hun verwerkingsproces af te lopen (kijk maar eens op hun site naar een infographic over het productieproces van suiker)

Gouden eetregels

 • Goede vetten: cacao, kokos, olijfolie, noten, roomboter, volle yoghurt, avocado
 • Volkoren producten met kiem en vezel
 • Weinig/ geraffineerde suikers
 • Water is lekker
 • Gebruik het volledige ingrediënt met alle voedingsstoffen er nog in

de kleine keuken koekjes

Winactie!

Nieuwsgierig geworden naar de producten van De Kleine Keuken? Win een vilten goodybag van De Kleine Keuken met een pot pindapasta, een pot mangospread, een zak toverstokjes, groentewolkjes en rozijnenkoekjes. Laat in een reactie weten waarom jij deze ‘bag’ wilt winnen. Op woensdag 28 december 2016 maken we de winnaar bekend.

Written By

Lady MacPie vraagt zich bij elk ingrediënt af: kan hier misschien ook een taart mee gemaakt worden? Elk eetmoment is volgens haar wel geschikt voor een taart: van ontbijttaart naar lunchtaart, via een zoete 4-uur theetijdtaart naar de afsluitende avondmaaltijdtaart (met desserttaart). Elke dag taart eten, zonder aan te komen. Er is echter een strenge taartetiquetteregel volgens Lady MacPie: het moet altijd een lage kranstaart met een gat erin zijn.

3 Comments

 • Ja die wil ik voor mijn dochtertje van 1,5!
  Net recent op een onbewaakt ogenblik de koelkast geplunderd op het kinderdagverblijf met vriendinnetje. Dus die heeft wel wat met eten. Nu nog zorgen dat ze voor gezond kiest.

 • Dat lijkt me echt geweldig om daar op bezoek te mogen gaan en dingen proeven! Je schrijft er ook zo leuk over!

  Natuurlijk lijkt het me ook erg leuk om te winnen, onze twee pleegkindjes hebben een heftige geschiedenis als het op eten aankomt: honger, stelen, ongezonde troep eten en onregelmatig… Wij proberen ze nu een gezonde eestijl te laten ontwikkelen maar ik vind het weleens lastig…

  Je gunt ze de koekjes en lekkere dingen, maar alle suikers en kleurstoffen doen wij gewoon niet… hun lichaam heeft nu alle goede bouwstoffen nodig die het kan krijgen en wat zou het leuk zijn als We op deze manier kennis zouden mogen maken met de kleine keuken!!

  Maar er zullen heel veel moeders en tantes en oma’s zijn die dat voor hun kinderen willen!!

  Ik wens je alvast een superleuke jaarwisseling!!! En blijf in het nieuwe jaar vooral Zo doorgaan! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *