Uit De Kas zó op je Bord!

Restaurant De Kas is een begrip in Amsterdam en omstreken, en niet voor niets! In de kassen van de voormalige Amsterdamse Stadskwekerij (uit 1926) kun je heerlijk eten. In de groene oase van het park Frankendael is het 8 meter hoge gebouw al een verrassing op zich. Voor het interieurontwerp tekende Piet Boon en de totaalervaring is er een van hoog culinair genot. Wat een geluk dat dit plekje van de sloophamer gered werd door chefkok Gert Jan Hageman!

de_kas_amsterdam_buiten

Geen stress

Het restaurant werkt zonder kaart, wat ik bijzonder plezier vind. Je hebt geen keuze stress én je kunt je vanaf het eerste moment achter over leunen, je concentreren op je gezelschap en de entourage. Iedereen eet hetzelfde; een op het seizoen en beschikbaarheid afgestemd menu. Bij De Kas werken ze vooral met (dagverse) groenten, uit eigen kas (naast de kweekkas bij het restaurant is er nog een tweede kas én een eigen akker in de Beemster) of gekocht bij milieubewuste boeren in de omgeving van Amsterdam.

de kas amsterdam brood

Op het bord

Zodra je zit, komt er water, brood, olijven en ingelegde komkommer op tafel. Wij lieten ons het lunchmenu adviseren en kozen een mooie witte wijn per glas. Achtereenvolgens kregen we geserveerd:

  • Soepje van doperwten, boontjes en een beetje ricotta en olie
  • Pastrami van lamsvlees met asperges, gegrilde bloemkool, ui en sla op een bedje van mierikswortel. Met daarbij (om te delen) op vier wijzen klaargemaakte wortel
  • Hoofdgerecht van rode poon, met o.a. venkel

de kas amsterdam soep

Precies genoeg

De doperwtjes in de soep waren knapperig beetgaar; precies genoeg olie en pit. De pastrami was goddelijk licht gekruid en exact goed gepekeld. De asperges mals als boter. Zelf vond ik de mierikswortel iets te scherp, al kon het vlees het prima hebben. De worteltjes waren verrassend; goed ingelegd of gefrituurd; een mooi en kleurig bijgerechtje en leuk om te delen.

de kas amsterdam wortel

Puur en verrassend

De vis was perfect, meer hoef ik er eigenlijk niet over te zeggen! De foto’s liegen niet; alle gerechtjes smaakten zoals het er uit ziet: vers, licht, puur en verrassend. De kas noemt zelf de presentatie ‘eenvoudig’; wij vonden álle bordjes een streling voor het oog!

de kas amsterdam wortel

Prachtige kleurencombinatie

Gewoon omdat we lekker zaten en nog niet uitgekletst waren, hebben we ook het dessert besteld: yoghurtijs met rode vruchten (o.a. rabarber en frambozen) op crumble van cacao. Een prachtige kleurencombinatie in een glaasje!

de kas amsterdam dessert

Complete verwennerij

Met de wijn en koffie toe waren we voor de zeer complete lunch (incl. water, 2 glazen wijn p.p. en koffie) met 2 personen in totaal 130 euro kwijt. Niet goedkoop, maar prijs-kwaliteit waardig en een échte verwennerij!

Uitstekend klimaat voor een bijzondere lunch

Eigenlijk het enige minpuntje dat ik kan benoemen, is dat de gerechtjes vrij vlot achter elkaar komen. Dat had iets rustiger gemogen. Vooraf dacht ik dat een pittige regenbui misschien storend zou zijn voor de verstaanbaarheid, maar wij hebben het getest; geen enkel probleem! Het binnenklimaat in de kas is uitstekend en het vele daglicht erg prettig!

de kas amsterdam tuin

Restaurant en Kwekerij De Kas, Amsterdam

Adres: Kamerling Onneslaan 3, Amsterdam (Watergraafsmeer)

Website: Restaurantdekas.nl

Onder de loep: Loop voor of na het eten gewoon even de kweekkas in en kijk hoe de groenten erbij staan. Hier wordt eetbaar groen gekoesterd en vertroeteld, totdat het naar de keuken gaat.

de kas amsterdam

Written By

Druk-druk-druk… That’s me! Klein van stuk en altijd bezig. Druk met werk en thuis met mijn twee pubers. Eten is voor mij vooral een sociale activiteit. Ik kook graag en het liefste als ik uitgebreid tijd heb. Al 20 jaar geniet ik van een kookclub met vrienden uit mijn studententijd! Heerlijk om elkaar na al die jaren nog steeds te treffen, rond een goed gevulde tafel met passende wijnen. Bij voorkeur dus een vérse, zelfgemaakte pasta, maar uit pragmatische overwegingen wordt ook het vaak een kant-en-klare variant... Het ‘koken-voor-iedere-dag’ is een ander verhaal. Het best is lastig om iedere dag iets lekkers op tafel te zetten, met kieskeurige kids. Toen ze klein waren had ik ‘Kindermenuutje-met-een-parapluutje’ bedacht, om meer variatie in kindermenu’s in restaurants te promoten. De jongens kregen regelmatig nieuwe dingen voorgeschoteld, onder het mom van een test-recept. Tot ze er achter kwamen dat het vooral een idee was. En dat deze HittePetit vééél te druk was om er écht werk van te maken….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *