Terug naar grootmoeders tijd bij de Gaanderij in Leiden

De dame van DeDuinen gaat weer eens met haar zoon op stap in Leiden. Leiden is een leuke uitgaansstad vol gelegenheden waar men goed en lekker kan eten. De keuze valt deze keer op restaurant De Gaanderij, omdat zij bekend staan goed rekening te houden met dieetwensen, zoals vegetarisch of glutenvrij. 

de gaanderij binnen

De Gaanderij zit in een oude distilleerderij (onder de Boompjes) in de binnenstad van Leiden. Als we aankomen is het terras gevuld en is het binnen leeg. De dame en haar zoon gaan binnen zitten. Vanwege de warmte staat de deur open en ergens achterin bij de keuken staat blijkbaar de deur ook open voor de frisse lucht, het tocht de dame en haar zoon houden hun jas aan. 

De goede oude tijd

Dit restaurant heeft nostalgische uitstraling van de goede oude tijd. Het interieur en de spullen aan de muur komen daar ook vandaan. De stoelen uit vervlogen tijden voelen best wel hard aan, zitten redelijk en passen goed bij het interieur. Ook het geblokte tafellaken doet me denken aan vroegerZelfs het bestek is netjes en eenvoudig.

de gaanderij toilet

In de Gaanderij houdt men wel van een grapje. Op de dames wc staat ‘geen heren’ en op de heren wc staat ‘geen dames’. Het meisje wat ons bedient is vriendelijk en beantwoordt onze vragen en wat ze niet weet gaat ze in de keuken informeren.

de gaanderij drank

Een wijn -of bierarrangement a 9,95 euro per persoon slaan we af, maar bestellen een Texels biertje, een rode Rioja en een karaf kraanwater.

de gaanderij voorgerechten

Fleurig en kleurrijk

Ons voorgerecht bestaat uit een gezellig bordje met twee gerechtjes en een glaasje paprikasoep. Beide hebben kreeftjes en garnaaltjes op een bedje van salade. Gegarneerd met bieslook ziet het er fleurig en kleurrijk uit. Toen we onze garnaaltjes op hadden bleven we allebei zitten met de blaadjes ijsbergsla. Het glaasje paprikasoep is zacht, ook door de room die er in zit. Verder heerlijke steak tartaar voor de zoon en voor de dame een plakje Ibericoham omdat de steak tartaar niet glutenvrij is.

Knapperig en zacht

De Ibericoham is gemarineerd in soja-hoisinsaus en smaakt knapperig en zacht. Hoisinsaus is een zoete gefermenteerde saus en is typisch Kantonees. Het betekent ‘zeedieren’ en dat terwijl er geen zeedier in zit. Deze saus wordt vaak gebruikt in de Chinese en Vietnamese keuken, ook voor de Pekingeend. Ooit ga ik deze saus nog een keer zelf maken en dan zal ik mijn recept delen. De hoisinsaus verrijkt de smaakt van de ham in ieder geval goed. De dame deelt haar stukje met haar zoon. Want ja, het is zo lekker dat hij ook wil proeven.

Het wordt steeds drukker en de tafeltjes beneden raken aardig gevuld. Ondertussen is de tussendeur dicht gegaan en de tocht is weg.

de gaanderij vlees

Hoofdgerecht

We krijgen allebei heerlijke zelfgemaakte patatjes met mayonaise in een vergiet. De dame krijgt een vergiet patatjes zonder gluten en de zoon een vergiet met gebakken patat uit het frituurvet, waar gluten in worden gebakken. Zoon probeert het verschil te proeven, maar dat is er niet.

de gaanderij friet

De cannelloni is lastig eten uit het bakje. Het is een vegetarisch gerecht met spinazie, tomaat, mozzarella en Stilton kaas. Voor de Stilton kaas wordt een fles port ondersteboven in een hele kaas geplaatst, zodat de smaak van kaas en de drank zich vermengen. De dame denkt dat het niet de cannelloni is waar de heer van DeDuinen op zoek naar is. De zoon vind het redelijk smaken als hij bij elk hapje een stukje tomaat erbij neemt. Het blijkt toch echt een kunst te zijn om een smakelijk vegetarische schotel te maken. De Waardse biefstuk van de dame is mals en de groenten knapperig, tuinkers als garnering. De saus is weggelaten vanwege de gluten. 

de gaanderij desserts

IJs favoriet

Het dessert bestaat uit drie gerechtjes. Crème brulee, witte chocoladeijs en mangomousse met slagroom. De zoon krijgt er bastognekoekkruimels bij en de dame niet. Zoals zo vaak springt er 1 gerechtje echt tussenuit. Dit keer is dat het witte chocoladeijs. De mangomousse is lekker fris en bij de crème brulee missen we de zwarte korreltjes van het vanille stokje.

Met een volle buik rekenen we af en maken nog een wandeling door Leiden. 

Restaurant De Gaanderij

Adres: Nieuwstraat 32, 2312 KC Leiden
Website: Branderij-gaanderij.nl
Onder de loep: De Gaanderij is een restaurant met eetcafékaart, waar je smakelijk kunt eten in sfeer uit grootmoeders tijd.

de gaanderij buiten

Written By

DeDuinen zijn gek op het strand en op lekker eten. De heer is nonchalant en een alleseter. De dame is kritisch en mag alleen glutenvrij eten. Samen op zoek naar de lekkerste gerechten die aan deze criteria voldoen is hun missie. De hedendaagse koks worden gelukkig steeds creatiever bij het bedenken van alternatieven voor tarwebloem. In een restaurant zitten ze het liefst naast elkaar om behalve de gerechten ook het interieur en de bediening onder de loep te nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *