Culinair Wenen: de herfst is perfect!

Wat is er nou romantischer dan een citytrip naar Wenen? Het oude bestuurscentrum van het Habsburgse rijk heeft een monumentale grandeur en rijkdom waar je ú tegen zegt. Keizerlijke paleizen, parken aan de Donau, brede straten en een keur aan musea. De uitnodiging van een vriendin om met haar, haar moeder en diens vriendin mee te gaan, sloeg ik niet af. Mijn laatste bezoek was meer dan 20 jaar geleden. Toen waande ik me Sisi, in haar slot Schönbrunn. Nu ging ik voor Culinair Wenen!

Culinair wenen schonbrunn

Monumentale grandeur

De herfst is een heerlijke tijd voor een citytrip. In Wenen is ronddwalen door de straten, pleinen en parken al een genot. En bij slechter weer zijn er geweldige musea, zoals het Albertina en natuurlijk slot Schönbrunn (online kaartjes bestellen is een aanrader. Je slaat de enorme wachtrijen over). Ook het Hundertwasser-huis mag op je programma niet ontbreken. De visie van deze schilder en zelfbenoemde ‘architectuurdokter’ heeft geleid tot enkele kleurrijke wooncomplexen midden in de stad. En daarnaast heeft Culinair Wenen veel te bieden. Vooral in de herfst.

Culinair wenen sacher

Sachertorte

Wij hadden prachtig herfstweer. Het was niet de kou die ons naar binnen joeg, maar gewoon het idee dat we de stad zonder Sachertorte niet konden verlaten. Naar Wenen gaan, zonder een Weens Koffiehuis te bezoeken én het lokale gebak te proeven, is ondenkbaar. Wij gingen natuurlijk voor Hotel Sacher, maar helaas… Als deze spot persé op je culinaire lijstje staat, kun je het beste 2 of 3 weken voor vertrek al reserveren. De rijen (buiten!) waren zo lang, dat wij er direct van afzagen. Uiteraard nadat we ons aan het interieur van dit hotel hadden vergaapt.

Culinair wenen platter

Maroniblüte

Direct om de hoek vonden wij Cafe Mozart, dat al sinds 1794 op deze plek gevestigd is. En een eigen patisserieafdeling runt. Wij bestelden met zijn vieren als lunch een Opernplatter en een Würstlplatter; éénpersoons gerechtjes met verschillende smaken. Een aanrader om te delen; zo wordt het een bescheiden lunch, die àlle ruimte laat voor het geweldige gebak! De Maroniblüte vonden wij onovertroffen, zowel voor het oog als qua smaak: spaghetti van kastanjepuree op een chocolade wafel gevuld met ingemaakte kersen en kastanje mousse. Oef…

Culinair wenen maroni

Culinair Wenen

Gebak lijkt wel een wedstrijd in Culinair Wenen. Traditiegetrouw strijden Hotel Sacher en patisserie Demel om de beste Sachertorte. Overigens is het gebak van Demel ook gewoon verkrijgbaar in het café van het Albertina. Je gaat geheid voor de bijl als je de vitrine passeert. Maar ach… de calorieën loop je er in deze stad zó weer af.

Culinair wenen lam

Landstein Filet & Wine

Naast gebak (het hele jaar door), maakt de herfst de Oostenrijkse keuken extra aantrekkelijk. Wild is er in overvloed en vlees dat kunnen ze nou eenmaal erg smakelijk klaarmaken. Vlak bij ons hotel aten wij bij Landstein Filet & Wine, en die tip deel ik graag. Net buiten de centrum ring maar prima aan te lopen, vind je deze kleine maar qua sterke drank en wijn zeer ruim gesorteerde zaak. Wij aten er o.a. een super malse lamsschenkel, met thijmpolenta, rode wijn saus en groenten. Culinair genot! Wat ons betreft een culinair verrassing buiten de gebaande paden. Het ommetje waard.

Culinair wenen artner

Man vertraue immer auf den rat der Obers

In café Mozart vroeger we ober Andreas om zijn persoonlijke tip. Toen ik thuis was, zag ik op de website de slogan’ Man vertraue immer auf den rat des Obers’. Dat wisten we daar dus nog niet, maar Andreas’ tip was helemaal raak. Bij Artner Franziskanerplatz draait het om vlees. Vergelijkbaar met Cornelis in Rotterdam. Wij lieten ons de specialiteit aanbevelen en namen dus Oostenrijkse Dry Aged Còte de Boeuf. Een keuze uit bijgerechtjes maakte het helemaal af en met de Artner huiswijn lieten we het ons welgevallen. De keuken is top, maar ook de bediening verdient een vermelding. Je wordt echt verwend.

Culinair wenen vlees

Eten als Sisi, nabij Schönbrunn

Onze laatste dag sloten we af met een bezoek aan Schönbrunn. Om de hoek, op de terugweg naar de metro, aten we bij de Schönbrunner Stöckl. Superkitch interieur met geschilderde bloemen tot op het plafond, maar dat paste eigenlijk wel bij het Sisi-gevoel. De hertenbiefstuk met paddestoelen, stoofpeetjes en pepersaus was helemaal af. Echt goddelijk waren de met cranberry compote gevulde aardappelkroketjes. Een mooie Blaufrankische rode wijn maakte ook dit laatste diner tot een feestje.

Culinair wenen stockl

Onder de loep

Kortom, Culinair Wenen biedt het hele jaar door bijzonder gebak en in de hersft nog eens extra heerlijk malse wildschotels. En zeg nou eerlijk, lekker eten maakt zo’n citytrip toch helemaal af?

Hotspots

De adressen van de genoemde locaties vind je op onderstaand kaartje.

 

Written By

Druk-druk-druk… That’s me! Klein van stuk en altijd bezig. Druk met werk en thuis met mijn twee pubers. Eten is voor mij vooral een sociale activiteit. Ik kook graag en het liefste als ik uitgebreid tijd heb. Al 20 jaar geniet ik van een kookclub met vrienden uit mijn studententijd! Heerlijk om elkaar na al die jaren nog steeds te treffen, rond een goed gevulde tafel met passende wijnen. Bij voorkeur dus een vérse, zelfgemaakte pasta, maar uit pragmatische overwegingen wordt ook het vaak een kant-en-klare variant... Het ‘koken-voor-iedere-dag’ is een ander verhaal. Het best is lastig om iedere dag iets lekkers op tafel te zetten, met kieskeurige kids. Toen ze klein waren had ik ‘Kindermenuutje-met-een-parapluutje’ bedacht, om meer variatie in kindermenu’s in restaurants te promoten. De jongens kregen regelmatig nieuwe dingen voorgeschoteld, onder het mom van een test-recept. Tot ze er achter kwamen dat het vooral een idee was. En dat deze HittePetit vééél te druk was om er écht werk van te maken….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *