Een culinair dagje uit in bierstad Amersfoort

De zomervakantie staat voor de deur. Dat betekent dat er weer meer tijd is voor dagjes uit en nachtjes weg. Maar kun je ook in Nederland een culinair dagje op pad? Jazeker! Wij gingen naar bierstad Amersfoort voor een dag met als thema ‘Bier & Vlees’.

Bierstad Amersfoort

Het wordt al snel duidelijk, wij wisten absoluut nog niet genoeg van deze stad in het midden van het land. We hadden namelijk geen idee dat Amersfoort van oudsher een echte bierstad is. De Amersfoorters die wij gesproken hebben zijn hier dan ook erg trots op! De enthousiaste Harald (Amersfoortse Gidsen) vertelt ons over de historie van de stad en de eeuwenoude consumptie van bier. We beginnen in het midden van het land bij de bekende Long John’s pub en komen o.a. langs Rock City Beers en bierwinkel Hop, waar we later op de dag nog terug mogen komen voor een klein proeverijtje.

Amersfoort Bierwinkel HOP

De A van Amersfoort of Azië?

Als we na een wandeling aankomen bij de iconische koppelpoort staan daar echte TukTuks te wachten voor een uitje naar Baarn. We wanen ons even in Azië, tot we aankomen bij Hoeve Ravenstijn waar we weer met beide benen in Nederland staan dankzij de vele mooie lokale producten die hier te vinden zijn.

Amersfoort Hoeve Ravestijn

Bij dit familiebedrijf krijgen we uitleg over hun Belgisch witblauwe koeien, die ze fokken en waar ze uiteindelijk ook vleespakketten van verkopen. Niet alleen zijn er bij Hoeve Ravenstijn dieren te vinden, ze hebben ook een kruiden-, bloemen- en groentetuin een prachtige biologische winkel en een gezellig terras. Geheel in stijl van de dag eten we er onder andere een heerlijke chocoladetaart met bacon en bier. Heerlijk! We kunnen het ook niet laten om nog even in de winkel te kijken en in de rij te gaan staan voor een lekker stuk kaas. Jammer dat we zelf niet dichterbij in de buurt wonen, want dan zouden we zeker vaak langs gaan om iets lekkers te halen.

Lokaal (bier)

Naast Hoeve Ravenstijn zijn er nog meer gave bedrijven in Amersfoort die zich richten op lokale producten. Zo is er in het pand van de oude Prodent (tandpasta)fabriek: ‘Het Lokaal’. Een plek waar je allerlei lokale en biologische producten kan kopen. Maar waar ze ook een gezellig restaurant hebben gemaakt voor als je niet tot thuis kan wachten. En wat heb je nodig om een succes te worden? Goede koffie, lekker brood en… Bier!

Naast dat er gewinkeld en gegeten kan worden in Het Lokaal wordt er vers koffie gebrand, is er een bakkerij en brouwt Eric Bergacker zijn Erics Beer Crafts. Ondanks dat Eric nog geen massaproductie aan bier brouwt, is hij ook zeker geen hobby-brouwer meer. Zijn biertjes kun je ook kopen in Het Lokaal. Maar, als je in het luxe Bergpaviljoen in Amersfoort bent, tref je ook zijn speciaal gemaakte (oester)stoutbier aan. Je kunt Eric in het weekend zeker weten in zijn brouwerij vinden, en even over zijn schouder meekijken.

Amersfoort bier Erics Beer Crafts Het Lokaal

Borrelbites voor bij de borrel

Bij een lekker biertje past natuurlijk ook een lekker hapje. Je kunt voor beiden terecht bij ‘De vier broers – Beer & Grill’.  Als we binnenkomen is het bijna tijd om de grill aan te zetten, maar wij gaan voor een heerlijke borrelplank. Ok ok, we kunnen niet kiezen tussen vlees en vis dus er staan er twee op tafel… Met een grote houten plank vol hammetjes en worstjes of garnaaltjes en gerookte zalm kun je nooit mis gaan. We genieten daarbij van een Amersfoorts biertje en vinden het uiteraard jammer als de houten plank onder al het lekkers weer in het zicht komt.

Als je dan aan nog een ultieme snack moet denken voor bij de borrel, dan kan het natuurlijk niet anders dan dat je op zoek gaat naar de lekkerste bitterballen of kroketjes. En geen zorgen, dan ben je in Amersfoort in de juiste plek. Vlaams friteshuis van Gogh serveert naast verse frites echt Amersfoortse kroketten. Ooit begonnen in de keuken samen met mams, werd de zoektocht naar de perfecte kroket een serieuze aangelegenheid. Ze hebben gekookt met chefs, gezocht naar lokale ingrediënten, getest, getest en getest. Maar nu… Het is ze gelukt! Wij proefden (in bitterbalvorm) de vegetarische kroket, de garnalenkroket en de heerlijke klassieke kroket. We kunnen alleen maar zeggen, bezoek deze krokettenexperts en geniet!

Amersfoort Van Gogh Kroketten Bitterbal

Passie uit de keienstad

We sluiten de avond af met een heerlijke proeverij van Hete Kolen en biertjes van de mannen van Rock City Beers / Phoenix beer. Net als bij de andere ondernemers die we hebben gesproken zijn ook deze bedrijven begonnen vanuit een passie. En dat proef je!

De naam Hete Kolen geeft het al wel een beetje weg… In dit stoere restaurant worden veel van de gerechten op de BBQ bereid. Het is een knusse zaak (en groot terras) met een kleine kaart. Ze serveren een paar hoofdgerechten en hebben de keuze voor het allerlekkerste voorgerecht alvast voor je gemaakt. Er staat alleen ‘een plankje’ op het menu. Alles wat we op dit plankje kregen was heerlijk! Bij Hete Kolen draait het echt om team work en dat is maar goed ook want het is flink aanpoten. Dit restaurant is echt een succes en reserveren is dan ook geen overbodige luxe.

Amersfoort BBQ restaurant Hete Kolen Phoenix bier

Dan de laatste biertjes van de dag. Wat zijn de mannen van Rock City Beers trots op de stad Amersfoort en wat ze met hun merk uit kunnen dragen. Maar het blijf niet bij het beste recept voor een gouden rakker, ze vinden het ook super leuk om met andere producten te experimenteren. Zo zou het ook kunnen dat je ze op een festival ziet met een lekkere slush of een ijsje met bier, chocolade en kokos. Wij houden het nog even bij het bier, en kunnen hier dan ook niet weg gaan zonder een rinkelend tasje met een paar flesjes van onze favoriet van de dag de Pale Ale.

Amersfoort Pale Ale Rock City Beers

Al met al een super leuke dag gevuld met een gevarieerd aanbod van lekkere biertjes en hapjes. De laatste tip die we hebben na dit culinaire dagje: plak er een nachtje aan vast! Op die manier kun je onbezorgd tot in de late uurtjes genieten van alles wat deze sfeervolle bierstad te bieden heeft.

Onder de loep

Een heerlijk culinair dagje uit in bierstad Amersfoort gevuld met lokaal bier en vlees. Vind alle locaties, adressen en websites op onderstaand kaartje!

Written By

Jet en Iris zijn de LunchLadies. Ze zijn in 2009 in de ‘grote stad’ Rotterdam komen wonen. Tijdens hun ontdekkingstochten in de stad kwamen ze erachter dat er in Rotterdam tussen alle grote, strakke gebouwen heel wat leuke, schattige, stoere en gezellige restaurants en lunchtentjes zijn. Al snel hadden ze een nieuwe traditie en kwamen ze tot het inzicht ‘lunchen is het nieuwe dineren’. Minder prijzig en toch kun je uren tafelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *