Cornelis Bar & Kitchen: Nieuwe Rotterdams Hotspot

Afgelopen week viel ons een persuitnodiging te beurt voor de opening van Cornelis Kitchen & Bar in Rotterdam. De teksten waren zo prikkelend, dat we deze niet afsloegen. Een nieuwe dubbelformule in hartje centrum; wij laten ons graag verrassen. Naast het restaurant op de eerste etage, is er op de begane grond een winebar. In de weekenden draait een DJ hier passende muziek en kun je op de dansvloer terecht. Het geheel heeft echt een club-karakter. Niet té chique; wel op niveau.

Cornelis bar & Kitchen ontvangst

Bourgondisch genieten

Cornelis zet hoog in. Mooie, pure gerechten (vlees en vis), met bij ieder gerecht zowel wijn- als biersuggesties op de kaart. De huisstijl is tot in de kleinste details doorgetrokken en geeft een stoere, urban ambiance. Van het beeldmerk op de wijnglazen tot het robuuste staal, alles klopt en ademt een sfeer van bourgondisch genieten uit. De gigantische stalen pui kan over nagenoeg de hele gevel open geschoven worden, wat een on-Hollands beeld geeft. Plein en bar centraal op de kitchen etage lopen qua sfeer naadloos in elkaar over.

Cornelis bar & Kitchen open keuken

Passie en aandacht

Waar beneden fingerfood centraal staat (kleine gerechtjes om te delen) is de kitchen boven gericht op uitgebreid tafelen en fine dining. Wij zaten aan de kitchen tables, met direct zicht op de open keuken, waar je de passie en aandacht voor eerlijke producten aan je voorbij ziet gaan. Beide chefs, Ysbrant Wilbrenninck (de grove touch) en Karim Aggoun (de aandacht in de details) vullen elkaar geweldig aan. De Robata flame grill en de Green Egg staan centraal opgesteld en worden veel gebruikt door de chefs en hun staf. En dat proef je …

Cornelis bar & Kitchen menu

Proeverij

Wij kregen een proeverij geserveerd, waarbij naar onze beleving de hele kaart voorbij kwam. Met aandacht bereid, met liefde gepresenteerd en met passie geserveerd. De chefkok kwam regelmatig zelf uit de keuken toelichten wat er voor ons stond, maar ook de bediening verstaat zijn vak. Wijn-spijscombinaties werden helder toegelicht en dat maakt dat je met nóg meer smaak proeft en geniet. Er wordt veel met lokale leveranciers gewerkt en de keuken weet daar het beste uit te halen. Ik ben altijd al een enorme fan van Pulpo a la Gallega; hier serveren ze ‘m exact zoals hij ook in Galicië smaakt!

Cornelis bar & Kitchen diner

Alles een aanrader

Er was eigenlijk niets wat niet zo smaakte als het hoort. Geen overdreven sauzen of hippe culinaire vondsten; maar precies wat het moet zijn en dat dan perfect gegaard, gegrilld of gerookt. We kunnen er heel veel superlatieven aan wijden, maar geloof ons maar gewoon; hier wil je gegeten hebben. Er is geen ‘beste tip’ van de kaart; alles wat er staat, is zoals je het op zijn best mag verwachten. De krokante rib fingers zijn kruidig, krokant en de saus precies zoet genoeg. De Bavette smelt op je tong; de sliptong kun je met duim en wijsvinger van zijn graatje schuiven, zó zacht…. En ja, als ik dan toch een suggestie mag doen…. Marshmellows met gerookte & gezouten caramel voor dessert…. Need I say more?!

Cornelis bar & Kitchen cheesecake

Beste rosé

We proefden onder andere wijn van Frank Sinatra en de tot ‘beste rosé van de wereld’ verkozen rosé Château Miraval (jaja, van Pitt en Jolie). Ook de Bolla werd erg gewaardeerd (vooral de rode!).

Cornelis bar & Kitchen wijn

Vrouwelijk

Waar boven alles robuust en stoer is, is de winebar beneden in dezelfde stijl toch meer ‘vrouwelijk’, zacht en met als hoogtepunt een heuse ‘walk-inn wine cabinet’. Waar je achter glimmende ramen prachtige wijnen en champagnes (inclusief een Barolo uit 1982) ziet staan. Een blijvertje, als je het ons vraagt. Op niveau, in alle facetten.

 Cornelis bar & Kitchen bief

Cornelis Bar & Kitchen 

Adres: Stadhuisplein 3, 3012 AR Rotterdam

Website: Cornelisrotterdam.nl

Onder de loep: Zomertip? Strijk neer op het gigantische terras van maar liefst 120 m2! Met zicht op het imposante Rotterdamse Stadhuis. En als je gaat voor de fine dining experience: Vraag om tafeltje 6 of 7. Aan de ballustrade voor de opengeschoven pui zit je eerste klas!

 

Written By

Druk-druk-druk… That’s me! Klein van stuk en altijd bezig. Druk met werk en thuis met mijn twee pubers. Eten is voor mij vooral een sociale activiteit. Ik kook graag en het liefste als ik uitgebreid tijd heb. Al 20 jaar geniet ik van een kookclub met vrienden uit mijn studententijd! Heerlijk om elkaar na al die jaren nog steeds te treffen, rond een goed gevulde tafel met passende wijnen. Bij voorkeur dus een vérse, zelfgemaakte pasta, maar uit pragmatische overwegingen wordt ook het vaak een kant-en-klare variant... Het ‘koken-voor-iedere-dag’ is een ander verhaal. Het best is lastig om iedere dag iets lekkers op tafel te zetten, met kieskeurige kids. Toen ze klein waren had ik ‘Kindermenuutje-met-een-parapluutje’ bedacht, om meer variatie in kindermenu’s in restaurants te promoten. De jongens kregen regelmatig nieuwe dingen voorgeschoteld, onder het mom van een test-recept. Tot ze er achter kwamen dat het vooral een idee was. En dat deze HittePetit vééél te druk was om er écht werk van te maken….

3 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *