Café ter Marsch: een plek om lekker lang te blijven hangen

Café ter Marsch is, zoals de mensen van ter Marsch zelf zeggen, de grote broer van Ter Marsch & Co. DelicaTessa en Puur-Allure trokken er samen op uit om dit café eens grondig aan de tand te voelen en te bekijken of ‘grote broer’ hier op zijn plaats is.

Kunst

Beide café’s zijn gevestigd in de Witte de Withstraat in Rotterdam. De Witte de With (zoals ze hem in Rotterdam noemen) is naar mijn idee één van de leukste uitgaansplekken in Rotterdam, vol gezelligheid, kroegjes en wijnjaren. De Witte de With was vroeger een kunststraat. De muur van Café ter Marsch is hier een kleine knipoog naar: één wand is voorzien van een muurschildering van streetartist Wouter.

Iets te eten?

De eerste indruk bij binnenkomst is dat het een gezellig café is, er zitten veel mensen, ze drinken wijn, bier of een cocktail. Maar of we hier ook iets te eten gaan krijgen, behalve bitterballen? Wij hopen van wel, maar je ziet het er niet aan af.

Laagdrempelig en verrassend

Eigenaar Pim vertelt ons dat hij heel bewust gekozen heeft om te praten over een ‘café’. Hij ziet het helemaal voor zich: de hele dag komen er mensen binnen, in de ochtend voor koffie en appeltaart om later door te gaan met lunchen en borrel met lekker en verrassend eten. Een restaurant zou alleen in de avond een ontmoetingsplek zijn. Zijn plan is ook om met één kaart te werken, waarvan de hele dag te bestellen is.

cafe ter marsh kip grill

Kip is het kenmerk

Kip is kenmerkend op de kaart en dat zie je ook in het café: er is een flinke grill waar kippen aan het spit draaien. Kok Pieter komt ons vertellen over de kip. Ze komen uit Brabant, bij Tante Door vandaan. De kippen groeien langzaam tot ze ongeveer een kilo wegen en krijgen geen antibiotica. Dat duurt zo’n 7 tot 8 maanden. Ze worden door Pieter en zijn crew voorgegaard op 68 graden met alleen wat zout. Eenmaal op de gril aangekomen, worden ze regelmatig bespoten met olie met knoflook, sereh en citroenschillen. Ook worden ze bespoten met water, om te zorgen dat de temperatuur rond de 70 graden blijft en de kippen niet uitdrogen.

cafe ter marsh kip

Prima hapje

We krijgen inderdaad een flinke halve kip voorgeschoteld. Hij ziet er krokant uit, heeft mooi vlees en smaakt prima. Op het bord ligt een sausje van Aziatische jus, limoen en gele curry. Een stukje kip er doorheen halen en je hebt een prima hapje. Je kunt de kip bestellen met verschillende sausjes, zoals wintertruffelsaus en dragon/rode peper/citroenjus. Deze laatste vonden wij te dominant voor de basis smaak van de kip.

cafe ter marsh smaakvermaakjes

Smaakvermaakjes

De kip is prima, maar eigenlijk niet zo heel verrassend. Wél verrassend zijn de gerechtjes voor bij de borrel, door ter Marsch ‘Smaakvermaakjes’ genoemd. Je kunt je er inderdaad leuk mee vermaken: Serranoham, goudse oplegkaas met appel-druiven mosterd en krokante spiering in een citroenmayonaise.

Kleine hapjes

Daarnaast zijn er gerechtjes die je met elkaar kunt delen, als voorgerecht of als verlengde van de smaakvermaakjes. Wij aten Aziatische steam buns (zeg maar een kleine bao pao) met buikspek, sticky ribs zonder botjes en Tempura citroenkip. Puur-Allure houdt van kleine gerechtjes, dus vooral die citroenkip was erg lekker. De Sticky Ribs hadden wat dat betreft nog iets kleiner mogen zijn.

cafe ter marsh hapjes

Summum

En wat ons allebei betreft het summum van de avond: het dessert van rijstebrij. Een leuke Oosterse twist door het gebruik van limoenblad met een Oudhollands tintje door de rijst. Uiteraard wel wat spannender dan hoe onze grootmoeders de rijstebrij vroeger maakten.

cafe ter marsh rijstebrij

Café ter Marsch

Adres: Witte de Withstraat 81, Rotterdam
Website: Cafétermarsch.nl
Onder de loep: Café ter Marsch is een leuk café, waar je lekker kunt blijven hangen. Om dan verrast te worden door de lekkere, best spannende gerechten. Trendy zonder dat te overdrijven en een café waar je je thuis kunt voelen.

Written By

Voor mrs. Puur en mr. Allure hoort gastronomie altijd vergezeld te gaan door ouderwets gastheerschap. De dis is bij voorkeur puur, en het mag met veel allure worden gebracht. Maar waar het echt nóóit aan mag ontbreken, is het gevoel dat je zeer welkom bent en dat de restaurantbrigade er alles aan doet om je een plezierige avond te bezorgen. Een ober die bijvoorbeeld op één avond vier keer tegen je stoel aanloopt (zoals meegemaakt in een bekend restaurant met 3 Michelin-sterren): het is reden genoeg om er nooit meer te komen!

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *