American Breakfast diner By Jarmusch: ontbijtrestaurant in Rotterdam

Een ontbijtrestaurant in Rotterdam. En of ik het wil proberen. Ontbijten, in een restaurant, geserveerd als een dinerervaring, op zijn Amerikaans. Ik denk pancakes, wafels, free refills, all you can eat. Niets mis mee. Ik ben nieuwsgierig naar concept én de uitwerking van By Jarmusch, en of dat past bij Rotterdam. En ook waarom je een restaurant zou willen starten, dat open is van 8.00 tot 16.00 uur. On-Hollands. Maar dan wèl met Rotterdams lef!

by jarmusch bar

Amerikaans Anders

“Wauw, echt anders”, was het eerste wat ik dacht toen ik binnen kwam. Hier geen staal, hout, open rekken met planten en cognackleurige leren stoelen, zoals in ieder recent gerestyled restaurant, maar een hippe vertaling van een Amerikaanse diner. De lange ronde bar met barstoelen, zithoeken en formica tafels geven een vette knipoog naar een US-gevoel, maar materiaal (vilt en leer) en kleuren (paars, grijstinten en zwart) maken het eigentijds, industrieel en hip. De koffiemokken staan uitnodigend klaar op tafel, net als peper, zout en –uiteraard- ketchup!

 by jarmusch boot

Het Industriegebouw

By Jarmusch vind je in Het Industriegebouw, op de Goudsesingel. Dit iconische gebouw, dat als bedrijfsverzamelgebouw werd bedacht door Maaskant en in 1952 haar deuren opende, is aan een echte revival bezig. Naast designwinkel Groos zorgen kleine bedrijven en start ups voor een creatieve sfeer en met By Jarmusch is er weer een goede toevoeging gedaan aan de foodservices! Door de grote glazen puien wordt ook de binnentuin en de achterliggende gebouwen weer zichtbaar; prachtige wederopbouw architectuur die gezien mag worden. Vandaag is het wat grijzig weer, maar bij een mooie dag kan ik me van alles voorstellen bij de binnentuin; een ontmoetplein, even weg van de straat, je werk, thuis.

by jarmusch tuin

Add as much as you like

De kaart is ontbijtgericht, met bowls met ontbijtgranen, pancakes, wafels, omeletten en andere eiergerechten en sandwiches. Maar ook is er gebak, salade, soep of een burger, dus ook voor de stevige brunch of lunch zit je goed. Er is een ruim aanbod aan ‘sides & add ons’; denk aan toast, hash browns, champignons, jalapenos. Eigenlijk kun je je ontbijt aankleden ‘any style you want’. Heerlijk is de serveerster die met de koffiepot in de hand ronddraaft en de bestellingen met veel plezier en geduld opneemt.

by jarmusch waitress

Free refills By Jarmusch

Helaas is het wafelijzer nog niet geleverd. De inrichting van de entresol is ook nog niet af, maar belooft een loungeplek te worden. Over de eieren wordt niet gepraat; wat ik best bijzonder vind, midden in de fipronilcrisis. Met de genodigden aan tafel besluiten we er maar vanuit te gaan dat de eieren goed zijn, en een aantal gerechten te bestellen om te delen. De refill koffie komt nog voor de gerechten, al volgen al snel de pancakes met blauwe bessen en maple sirup, de Acai bowl, scrambled eggs met toast en een clubsandwich.

by jarmusch sandwich

Perfecte scrambled eggs

Pancakes zijn altijd goed en favoriet. Ik hou van maple sirup! De Acai bowl heeft een donkere, echt bruine kleur, en smaakt heerlijk fruitig. De topping van kokos, banaan, granola, sinaasappel en blauwe bes is eenvoudig maar smaakvol; een goed gevulde kom. Al zijn alle gerechten smaakvol, de scrambled egges vind ik echt uitzonderlijk goed: lekker zacht en romig, niet te droog en niet te nat. Zo zie ik ze graag en krijg ik ze zelden!

by jarmusch bowl

Volle bak

Tijdens ons ontbijt heeft het personeel enkele gasten vriendelijk moeten teleurstellen; de zaak zit vol. De hoge ruimte is gevuld met een vrolijk geroezemoes. Het gezelschap is gevarieerd; ik zie oudere mensen, ouders met kleine kinderen, passanten, werkenden die even een break nemen, of het werk mee naar binnen nemen. Ik zie alleen geen studenten, achter boeken of laptop. Misschien is het daarvoor te open; toch meer op eten gericht dan een gemiddelde koffiebar, die wel vaak als studieplek wordt bezet. Het is hier echt eten, ontmoeten, praten.

by jarmusch veggie

Jezelf zijn

By Jarmusch mikt bewust op een gemengd publiek. Ze willen ‘de trucker naast de advocaat aan de bar hebben. Je klaarmaken voor je werkdag of in het weekend je kater verhelpen’. Die trucker zie ik hartje stad nog niet binnenstappen, al zou niemand van de aanwezigen er van opkijken. Je kunt hier jezelf zijn. En oh ja, het toilet is genderneutraal. Of is het bordje gewoon nog niet opgehangen?

by jarmusch boven

Is het een blijvertje?

Ik geef toe; het is heerlijk eindelijk een kaart te vinden waar je stevig vullende ontbijtgerechten gewoon tot het einde van de middag mag bestellen! Afgaand op de drukte, tussen 11.00 en 12.30 uur, weet men de weg enkele weken na de opening al goed te vinden. Het concept is vernieuwend en zowel eten, service als sfeer zijn goed en plezierig. Toch blijf ik nieuwsgierig hoe dit concept zich gaat ontwikkelen; is het écht ontbijt, of wordt het vooral een (late) lunchplek? Trekt het blijvend een gemengd publiek? En leidt dat tot verrassende ontmoetingen? En gaan we het over een poosje niet stiekem gewoon jammer vinden dat het net vòòr de (vrijdag)middagborrel sluit???
by jarmusch overview

By Jarmusch

Adres: Het Industriegebouw, Goudsesingel 64 Rotterdam
Website: Byjarmusch.nl
Onder de loep: By Jarmusch dankt haar naam aan filmmaker Jim Jarmusch, van de cultfilm ‘Coffee and Cigarettes’, die draait om de eindeloze coffee refill culture. De verse filterkoffie hier By Jarmusch komt van Man met Bril; het is een stevige bak!

Written By

Druk-druk-druk… That’s me! Klein van stuk en altijd bezig. Druk met werk en thuis met mijn twee pubers. Eten is voor mij vooral een sociale activiteit. Ik kook graag en het liefste als ik uitgebreid tijd heb. Al 20 jaar geniet ik van een kookclub met vrienden uit mijn studententijd! Heerlijk om elkaar na al die jaren nog steeds te treffen, rond een goed gevulde tafel met passende wijnen. Bij voorkeur dus een vérse, zelfgemaakte pasta, maar uit pragmatische overwegingen wordt ook het vaak een kant-en-klare variant... Het ‘koken-voor-iedere-dag’ is een ander verhaal. Het best is lastig om iedere dag iets lekkers op tafel te zetten, met kieskeurige kids. Toen ze klein waren had ik ‘Kindermenuutje-met-een-parapluutje’ bedacht, om meer variatie in kindermenu’s in restaurants te promoten. De jongens kregen regelmatig nieuwe dingen voorgeschoteld, onder het mom van een test-recept. Tot ze er achter kwamen dat het vooral een idee was. En dat deze HittePetit vééél te druk was om er écht werk van te maken….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *