Burger Guerilla door Erik van Loo en Marnix Benschop

De perfecte hamburger bestaat niet, zegt de eigenaar van de succesvolle Ellis Gourmet Burger keten in Nederland. Samen met zijn vrouw runt hij, naast een gezin met bijna 5 kids, ook 4 filialen in Nederland. Ellis Gourmet Burger heeft één doel voor ogen: betere burgers serveren. Niet alleen qua receptuur, maar ook met de beste ingrediënten. Ze zijn continu op zoek naar alternatieve vleessoorten: zo staat de double purpose cow bijvoorbeeld op de kaart.

burger guerrilla erik van loo marnix benschop

Burger Guerilla’s

En om de iconische burger te vinden, organiseert Ellis burger guerrilla’s tussen 2 chefs: een sterrenchef en een aanstormend talent. De Smaakspionnen zijn uitgenodigd bij de strijd tussen Erik van Loo en Marnix Benschop. Van beide heren hebben we al eens wat mogen proeven. Van Erik bij de Bilderberg, maar hij is natuurlijk vooral bekend van Parkheuvel. Marnix staat in de keuken bij The Suïcide Club en kennen we van de Biergarten.

burger guerrilla marnix benschop

Hoezo little?

Marnix trapt de burger guerilla af met zijn ‘Marnix had a little lamb burger’. Hij serveert een lamsburger met koriander, munt, rode ui, knoflook en een pepertje. Deze laatste valt niet te missen. Samen met de mayo van harissa behoorlijk pittig. Het gebakken ei en de kaas neutraliseren het een beetje. De sla, tomaat, ingelegde courgette en de spekjes maken het geheel af. Alles nog maar net bij elkaar gehouden door een broodje met nigelle zaad. Het wordt geserveerd met gefrituurde bloemkool in kibbelingdeeg met sesampasta en zure room. En als drankje een Beavertown holy cowbell India stout. De verpakking is al net zo mooi als de naam. Ik ben geen bierliefhebber, maar de mannelijke helft van Haagsche Proef vindt het een prima combinatie; de iets wat zoetige tonen van het bier bij de pittige smaken van het vlees.

burger guerrilla erik van loo

Wooooh, rood, maar supersappig

Daarna volgt de Beasty Burger van Erik. Een totaal andere stijl. Een plaatje wordt geserveerd: een burger van hertenvlees. Mega rood geserveerd, maar warm en heerlijk van smaak. Erik geeft aan dat een burger sappig moet zijn en alle onderdelen apart van elkaar te proeven moeten zijn. Dat eerste is zeker gelukt. Maar ik vraag me af of ik de pompoen, piccalilly en eekhoorntjesbrood goed proef. Zeker wel het fris zoete vruchtje en de pancetta. Het broodje is van maïs, maar vind ik minder prettig qua structuur en stevigheid. De burger wordt geserveerd met een koolsalade met kummel, hmmm lekker knapperig en fris. Het eten komt samen met een gin tonic met Bobby’s gin. De bedenker van de gin had een leuk verhaal over de naam van het product (vernoemd naar de opa Jacobus, die Bobby werd genoemd en die fan was van jenever), alleen vind ik het qua smaak niet echt wat toevoegen aan de burger.

burger guerrilla erik van loo gin tonic

Laat de klant beslissen

Het is onmogelijk om te kiezen tussen de hamburgers. Beide burgers vonden wij errug lekker. De burger van Marnix was spannend, een ware smaakexplosie, maar de pittigheid overheerste de andere ingrediënten. En je moest wel je vingers erbij aflikken, want het ei en de saus liepen uit de burger. De hamburger van Erik was misschien iets saaier, maar prachtig om te zien en de smaak van het vlees is prachtig. Onze tip aan Ellis: zet beide burgers als 1 gerecht op de kaart, zodat de klant best of both worlds krijgt en zelf kan bepalen wie de winnaar is.

Ellis Gourmet Burger

Adres: Stationsplein 49, 3013 AK Rotterdam
Website: Ellisgourmetburger.nl

burger guerilla

Written By

Mirjam en Steven vormen samen Haegsche Proef. Ze zijn net zo gek op eten als op elkaar en willen graag hun ervaringen delen met anderen. Ze nemen niet alleen de proef op de som in Den Haag, ook daarbuiten. Restaurants moeten oppassen voor dit spionnenduo, want ze zijn kritisch!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *