Budget bubbels test

De Feestdagen komen er aan en de kerstdiners en oliebollenavonden worden weer gepland. Voor beide gelegenheden is een fijne fles bubbels een welkome gast. Voor de kerst als aperitief of feestelijke start, en om te proosten met Oud en Nieuw of om gewoon de hele avond door te drinken. Vooral in dat laatste geval is het nuttig om te weten welke bubbels voor een vriendelijk prijsje te krijgen zijn. Daarom hebben de Smaakspionnen de ‘Budget bubbels test’ voor je gedaan. 9 flessen onder de 20 Euro, getest door ons 10-koppige testteam. We hebben voor het gemak even alle goedkope bubbels op 1 hoop gegooid: Prosecco, Cava, Champagne (ja, het is mogelijk!) in alle varianten. En onze testers waren kritisch! We hebben veel bocht geproefd, maar kunnen gelukkig ook een paar aardige flessen voor je onthullen.

budget bubbels test

Update 2016: Dit jaar kiezen we voor bubbels van de Hema! Lees ons artikel voor alle tips.

No-go’s

  • Arestel, Cava Brut, 11,5 % alcohol, Spanje. Verkrijgbaar bij Lidl voor 4,99 Euro. 

De goedkoopste van het stel was helaas ook de minst lekkere. Wrang, lafjes, snel z’n bruis kwijt, een echte crisisbubbel. Een paar mooie quotes van ons testpanel: “Als ik dit zou krijgen met oudjaar zou ik echt teleurgesteld zijn”, of “Wat een bocht, prima fles om je vuurpijlen in kwijt te kunnen”

  • Lo Chiffon (2014), Spumante Brut nature non filtrato, 12,5 % alcohol, Italië. Verkrijgbaar bij La Vialla voor 9,80 Euro.

Een troebele bubbel, die er op het zicht lekker en biologisch uitziet. Maar deze is echt heel vies. Scherp en een beetje zoutig. “Degene die dit gekocht heeft, heeft echt z’n geld weggegooid.” of “Ik ga gewoon weer bier drinken met Oud en Nieuw” zijn maar enige van de commentaren.

  • Metropol, Brut (Pinot Chardonnay), 11 % alcohol, Italië. Verkrijgbaar bij MCD voor 16,38 Euro

Deze Brut wordt na een paar slokjes massaal weggegooid. Chemisch, ruikt naar spiritus en plastic. Blijft lang hangen achterop je tong en wekt slijm op. Oei!

Lekker voor bij iets zoets

Deze flessen kwamen uit de test als middenmoters. Combineren prima bij een toetje of oliebollen: 

  • Moscato Camoli, Vino Spumante Dolce, 6 % alcohol, Italie. Verkrijgbaar bij Boons Markt.

Smaakt naar lychees en heel veel suiker. Lekkere bubbel, niets mis mee bij een zoet dessert. Wij eten een kruidnoten tiramisu, die prima combineert met dit lekkere ‘slurpie’.

  • Collagu, Prosecco Spumante, 11 % alcohol, Italie (Veneto). Verkrijgbaar bij Eurowines voor 10,95 Euro.

Iets zure afdronk en een beetje bitter, maar een lekkere wegdrinker. Niet geschikt voor een heftige vleesmaaltijd, want dan verdwijnt hij. Maar een prima doorslurper voor bij de oliebollen.

De toppers

  • Veuve Durand, Champagne, Brut Grand Cru (Pinot Chardonnay), 12 % alcohol, Frankrijk. Verkrijgbaar bij Aldi voor 18,99 Euro.

De enige Champagne in de test. We waren aangenaam verrast dat er onder de 20 Euro een Champagne te krijgen was, die ook nog best prima smaakte. We proeven kersen en pruimen. Een beetje zuur, maar geen nare nasmaak. Na een paar slokken wordt hij steeds lekkerder.

  • Il mio gusto, Prosecco Spumante, 11 % alcohol, Italie. Wij kochten hem bij een lokale slijter (Drankenkabinet Maassluis), maar op Ilmiogusto.it vind je een verkooppunt bij jou in de buurt.

Lekker veel schuim, deze bubbelt als een dolle. Hij ruikt heerlijk, maar vervliegt wel snel. Licht zoetig, je zou hem de hele dag kunnen drinken. “Als ik dit om twaalf uur krijg, ben ik niet teleurgesteld.”

kurken bubbels

Alcoholvrij

Gelukkkig was er ook zonder alcohol nog best wat lekkers te proeven. De Faber Rosé (verkrijgbaar bij Gall & Gall voor 4,99 Euro) is een prima alternatief als je geen alcohol drinkt. Smaakt naar een Kriek biertje, lekker zoetig. En het Jip & Janneke Bubbelsap (verkrijgbaar bij Hema voor 2,50 Euro) is ook echt niet gek. Lekker appelig met een mooie bubbel.  

Conclusie

Eerlijk gezegd hadden we er van tevoren meer van verwacht. Misschien komt dat omdat we normaal gesproken onze Prosecco of Cava onder andere omstandigheden drinken. Op je slippers in het zand, met een ijskoud Proseccootje in je hand, smaakt het al snel goed. Voor een feestelijke avond eind december is ons advies om toch even wat meer geld te investeren in een geode fles. Denk bijvoorbeeld eens aan een Ruinart Champagne (49,99 Euro bij Gall & Gall). Dat wil zeggen, als je je gasten te vriend wilt houden :-).  

Oh ja, wat eten we erbij?

Wij kozen voor gemak en hebben een grote kaasplank gemaakt. En bij onze plaatselijke visboer een grote vissalade en flink wat oesters besteld. Smaakte allemaal heerlijk bij onze bubbels!

kaasplank bubbels

oesters Bubbels

 

 

Written By

Tijdens een vakantie ga ik zoals altijd op een culinaire ontdekkingstocht; langs restaurantjes en wijnhuizen. In het kielzog van de eigenaar van onze agriturismo, die ook vinoloog is, belanden we op het landgoed van Lacanosa. Dit nieuwe wijnhuis, opgericht door de familie achter Amaretto di Saronno, heeft een persbijeenkomst georganiseerd. Ik raak aan de praat met de aanwezige internationale foodbloggers. In de auto terug naar huis ontstaat er kortsluiting in mijn hoofd door pure frustratie. Waarom stond ik daar verdorie niet als foodblogger? Een lang weggestopte wens komt langzaam naar de oppervlakte: Mijn culinaire passie combineren met mijn werkervaring. Ik was al jaren werkzaam als online communicatie adviseur. Waarom begon ik geen culinair weblog? Nu geef ik samen met mijn special agents praktische tips waarmee jij ook op ontdekkingstocht kan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *