Recept voor broccoli quiche, oftewel groene boompjes!

Groene boompjes

Mijn zoon vond toen hij nog kleiner was de groene stronk van broccoli net een boompje. Dus vandaar dat sinds enkele jaren de broccoli bij ons op tafel komt onder de naam ‘groene boompjes’. Broccoli is als woord afgeleid van het Italiaanse broccolo, dat ‘bloeiende top van een kool betekent’. Brocco verwijst naar kleine nagel, of spruit. Broccoli is mijn favoriete groente, zowel rauw met een dipsausje, gewokt, gestoomd of gekookt. Onze eigen broccoli quiche wordt met altijd met gejuich ontvangen, zeker als je dan de bladerdeeg korst apart op mag knabbelen.

broccoli quiche vulling

Ingrediënten broccoli quiche

  • 5 ontdooide vellen bladerdeeg
  • 1 stronk broccoli, gewassen en de roosjes los gesneden
  • 1 blikje tonijn
  • 2 tenen knoflook
  • 1 flinke rode paprika, in blokjes
  • 1 gesnipperde ui
  • 3 eieren maat L
  • 1 halve courgette, in reepjes gesneden
  • 1 grote vleestomaat, in partjes gesneden
  • scheutje melk

broccoli quiche groene boompjes

Bereiden

Stoom de broccoli is 8 minuten gaar. Fruit ondertussen de ui, paprika en courgette in wat kokosolie. Bekleed de bakvorm met bakpapier en leg de vellen bladerdeeg erin. Plak en druk de randen goed vast, zodat het eiermengsel er straks niet uit loopt. Vul de bodem met het roerbakmangsel. Verdeel de uitgelekte tonijn erover heen. Maal er wat verse peper overheen. En voeg (als je dat hebt) verse groene kruiden toe, zoals bieslook of oregano.

Schik de broccoli in de bakvorm, en verdeel de partjes tomaat gelijkmatig over de taart. Strooi gul met geraspte kaas en giet dan het losgeklopte eiermengsel erover heen. Zorg dat het mengsel gelijkmatig in de taartvorm komt. Laat de quiche nu 60 tot 70 min bakken. Zet eventueel de laatste minuutjes nog de grill erop. Maar let dan wel op dat het niet te hard gaat.

broccoli quiche aangesneden

Onder de loep

‘Groene boompjes’ is een veelzijdige groente, en gemakkelijk te combineren, zoals in deze broccoli quiche!

Written By

Special Agent PixyFoody houdt van haar camera, van kookboeken en van gezond & puur eten. Kookboeken zitten bij haar niet onder de vlekken; ze koestert ze om inspiratie op te doen, en vooral om foto’s te bekijken. Door haar lens neemt ze de gerechten waar. Is het eten fotogeniek? Eten mag dus zowel energie geven, als heerlijk smaken en bij voorkeur er ook nog aantrekkelijk uitzien. De verleiding van eten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *