Brasserie NL; bijna subliem in onze achtertuin

Na een bezoek aan de geweldige tentoonstelling van Martin Creed in museum Voorlinden in Wassenaar (aanrader!!), gingen we op zoek naar een restaurant in de buurt. Jaren geleden waren we door DelicaTessa in de tijd dat de Smaakspionnen nog niet bestonden, getrakteerd op een etentje bij Brasserie NL. Hoewel ongeveer bij ons in de achtertuin, hadden we er nog nooit van gehoord. In de rustige woonwijk verscholen achter statige appartementen verwacht je ook niet direct een restaurant. We belden en konden met 4 personen terecht op woensdagavond. En hoewel we eigenlijk 24 uur van te voren moesten reserveren voor de door ons gespotte actie op internet, mochten we toch gebruik maken van een aantrekkelijk viergangenmenu van de chef Ruben van Dieten.

Eten in een oud laboratorium

Het restaurant van Brasserie NL is gevestigd in een oud PTT-laboratorium. Her en der vind je in de inrichting van het restaurant hints naar het verleden, zoals een muur met geschilderde telefoons. De inrichting is niet onaardig, maar wel wat onrustig en er is niet echt 1 stijl te ontdekken. Er staan veel tafeltjes. We kunnen ons voorstellen dat als het op een avond helemaal vol zit, het te druk is, maar daar hebben wij nu geen last van. Er is een open keuken waar je de brigade aan het werk ziet (vergeet niet af en toe te lachen!). De dame in de bediening loopt in haar eentje 6 tafels. Knap, we komen geen aandacht te kort en de gerechten volgen elkaar in een fijn tempo op.

Chipjes voor dochterlief

We zitten heerlijk in een hoekje op een bank. We krijgen kleine broodjes, met boter en on the side lekkere kruiden van diverse soorten peper, paprika, knoflook en koriander. Zonder gemopper wordt er kraanwater geserveerd, pluspunt! Op de fles lezen we dat we daarvoor 50 cent betalen aan een goed doel. Daar kunnen we natuurlijk niet tegen zijn, maar misschien wel aardig om even te melden. Als snel volgt een amuse: mousse van koolrabbi met kerrie. Ik ben niet zo van de mousse. Ik eet met dochterlief mee, die heeft heel attent huisgemaakte chipjes gekregen in plaats van de pittige kerrie.

brasserie nl kalfsroast

Wat eten we?

De chipjes zijn lekker, maar het voorgerecht is top. Een heerlijk gerechtje van kalfsroast met veel smaken, zuurtjes van de uitjes, augurkjes en kappertjes, zout van de in ansjovis in tempuradeeg (wel even goed verdelen, anders erg heftig) en een zoetje (anijssmaak) in de sla. Dat smaakt naar meer. Onze dochter krijgt met ons voorgerecht haar pasta met mooie boontjes. Ze eet het met veel plezier op. Het bord gaat leeg terug naar de keuken, want wat over was, kon papa niet laten. Goed teken!

brasserie nl wilde gamba

Bijna subliem

Als tussengerecht kregen wij een wilde gamba op een dumpling gevuld met pompoen met ponzasaus. Een bijna subliem gerecht, maar iets minder saus graag, die was nu te overheersend. Het hoofdgerecht bestond uit dungesneden staartstuk, met knolraap, enoki, gefrituurde flower sprouts en een aardappelgratin. Fijn gerecht, goede smaken, ziet er ook allemaal mooi uit, helaas iets te koud toen het bij ons aan tafel kwam. Voor onze dochter komt er nog een zakje patatjes met mayo, superlief.

brasserie nl staartstuk

Prima afsluiting

Mijn dessert wordt ingepikt door mijn dochter. Daar gaat mijn huisgemaakt cheesecake met sorbet van framboos. Ik lepel met de mannelijke helft van Haagsche Proef mee. Het ijs is voor mij veel te zoet, dat had frisser gekund, maar de cheesecake is goddelijk. Een meer dan prima afsluiting van een heerlijk diner.

brasserie nl cheesecake

Brasserie NL

Adres: Neherpark 5, 2264 ZD Leidschendam
Website: Brasserienl.com

Onder de loep: Fijn om te weten dat we dichtbij huis prima kunnen eten. Bij de uitgang ligt een flyer voor een table d’hôtes. Een hoofdgerecht en een glas wijn voor 15 euro. We komen binnenkort zeker terug om ook dat te proberen.

Written By

Mirjam en Steven vormen samen Haegsche Proef. Ze zijn net zo gek op eten als op elkaar en willen graag hun ervaringen delen met anderen. Ze nemen niet alleen de proef op de som in Den Haag, ook daarbuiten. Restaurants moeten oppassen voor dit spionnenduo, want ze zijn kritisch!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *