Oma’s Hollandse boterkoek recept

In mijn vorige eetverhaal deelde ik het verhaal over onze eigen Rotterdamse familietraditie en mijn oma Sparreboom’s Ondeugende Hollandse Boterkoek. Jarenlang hield ze haar boterkoek recept geheim voor iedereen in de familie. Maar op haar 89e nam ze het besluit haar recept door te geven aan de volgende generatie.

Toen ik haar vroeg mee te werken aan mijn eetverhalen-serie voor Smaakspionnen, werd ze zo ‘groos’ (Rotterdams voor trots),  dat ik toestemming kreeg haar recept met jou als lezer te delen.

Boterkoek

Al sinds ik me kan herinneren, is daar iedere verjaardag of speciale dag de befaamde boterkoek van mijn oma Sparreboom. Als de kringen van een steentje die in een vijver plonst, zo ver rijkt de reputatie van mijn oma’s zoete traktatie. Waarbij je het steevast niet bij één stukje kan laten. Oma’s variant is totaal ongeschikt is voor elke allergie of gezonde leefstijl, tenzij je de hemelse rondingen op je heupen in ere wilt behouden. Dan zit je gebakken. Deze heerlijke traktatie zit duidelijk gewoontegetrouw vol vet, gluten en suiker. Maar één ding heeft het ook in zich. Het hoofdingrediënt: geluk.

boterkoek recept

Ingrediënten

Voor ongeveer 15-20 stukjes boterkoek

  • 250 gram tarwepatent bloem (die van Albert Heijn werkt volgens oma het beste)
  • 250 gram ongezouten roomboter
  • 250 gram witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 kleine eieren (1 heel ei en 1 eiwit voor het bestrijken van de boterkoek)
  • snufje zout

Extra:

  • Ingevette boterkoekvorm (geen springvorm) van ongeveer 22-24 cm doorsnee.

boterkoek recept ingredienten

Bereiding boterkoek recept

Verwarm de oven voor op 180°C. Voeg de droge ingrediënten (bloem, basterdsuiker, vanillesuiker en zout) alle samen in een grote kom. Zorg dat het geheel klontvrij is. Voeg vervolgens de roomboter in kleine blokjes toe samen met een heel ei. Kneed het geheel goed samen tot een gladde bal. Vraag niet waarom, maar oma Sparreboom zweert erbij dat je het deeg een ‘flinke pets op zijn kont’ moet geven, waarna je het een half uurtje laat rusten op een koele plek.

Neem een ingevette boterkoekvorm. Wanneer je een springvorm neemt, kan de boterkoek smelten en er tussendoor sijpelen. Leg het deeg in het midden van de vorm. Druk zachtjes met de muis van je hand in het midden en verdeel het boterkoekdeeg gelijkmatig over de vorm. Maak met een vorm een ruitjesmotief op het oppervlak door rustig met je vork streepjes trekken. Dan de vorm een kwartslag draaien en nog een keer de streepjes te trekken. Split een eitje en bestrijk met een kwastje het eiwit (nog een geheime truc, dus niet het eigeel!) zachtjes over de bovenkant van boterkoek. Ongeveer 25 minuutjes in de oven en dan kijken hoe bruin gebakken je het wilt. Oma Sparreboom is beroemd om haar boterkoek met knapperige randjes, dus traditioneel bakt ze haar boterkoek altijd net iets donkerder.

boterkoek recept patroon vork

De grootste uitdaging

Nu komt het meest uitdagende gedeelte van het hele proces. Wachten! Laat het geheel minimaal 6 uur in de vorm rustig afkoelen. Ik kan je beloven dat het de dagen erna alleen maar nog lekkerder wordt. Mits de boterkoek het zolang overleeft. Dikwijls maak ik ook deze boterkoek als verjaardagscadeautje. Een leuke wekpot, een vrolijke servet, kooktouw en een leuk kaartje met een tekst erop en je bent klaar.

boterkoek recept blokjes in potje

Written By

MissMundo is al sinds kind een ontdekkingsreiziger wiens hart in de fik gaat van lekker eten, mensen en hun inspirerende verhaal. Ruim 20 jaar reisde ze over de wereld. Als special agent gaat ze voor de Smaakspionnen langs de wereldkeukens in 40 gerechten op zoek naar het geheim: "Van welk eten gaat je hart in de fik en waarmee ben je echt thuis?"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *