Boeuf Bourguignon: Klassieke Stoofpot

Het pakket vers rundvlees uit de Noord-Franse Ardennen (lees ons artikel over Vandeboer) in mijn koelkast en vriezer nodigt uit tot het koken van klassiekers. Goed vlees wordt nou eenmaal graag verwerkt in mooie gerechten. Ik zocht een smakelijk recept voor de 600 gram Bourguignon en vond ik in het oude kookschrift van mijn moeder haar recept voor een klassieke Boeuf Bourguignon. Ik kreeg bij voorbaat al trek!

boeuf bourguignon stoof

Recept voor Boeuf Bourguignon

Het sappige, verse vlees had ik na levering niet ingevroren, maar bewaard in de koelkast. In de luchtdichte zak blijft het reuze sappig. Wat een prachtige, grote stukken rood vlees! De ingrediënten voor mijn Boeuf Bourguignon:

 • stuk (room)boter
 • 100 gr spekblokjes
 • 600 gr Bourguignon
 • 1 eetlepel bloem
 • 2 middelgrote uien (in grove repen)
 • 3 tenen knoflook (geperst)
 • 1 winterwortel (in plakken of blokjes)
 • 600 ml rode wijn (Bourgogne bij voorkeur)
 • takjes laurier, rozemarijn en tijm
 • 200 gr kastanjechampignons
 • peper en zout (naar smaak)

boeuf bourguignon ingredienten

Bereidingswijze

Bak de spekblokjes op hoog vuur goed uit. Schep ze uit de pan en zet ze weg. Bak in het bakvet het vlees rondom aan en bestrooi het daarna met wat bloem. Voeg ui, knoflook en wortel toe. Roer goed om en bak tot de uien glazig zijn. Schenk daarna de wijn in de pan en voeg de spekblokjes en de kruiden toe.

boeuf bourguignon stoven in de pan

Lekker laten pruttelen

Laat het geheel zeker 3 uur stoven op een laag vuur. Check af en toe of er voldoende vocht over is (voeg anders beetje wijn toe). Heerlijk hoe de geur zich door je huis verspreidt! De champignons kun je het laatste half uur toevoegen, net als het peper en zout. De kruidentakjes kun je eventueel voor het opdienen verwijderen.

boeuf bourguignon schotel

Onder de loep

Omdat ik niet zo van de aardappelpuree ben, serveerde ik mijn Boeuf Bourguignon met gepofte aardappel. De jus trekt er zo lekker in…. En o ja, natuurlijk met een glas van de wijn waarin het vlees is gestoofd. Santé!

Written By

Druk-druk-druk… That’s me! Klein van stuk en altijd bezig. Druk met werk en thuis met mijn twee pubers. Eten is voor mij vooral een sociale activiteit. Ik kook graag en het liefste als ik uitgebreid tijd heb. Al 20 jaar geniet ik van een kookclub met vrienden uit mijn studententijd! Heerlijk om elkaar na al die jaren nog steeds te treffen, rond een goed gevulde tafel met passende wijnen. Bij voorkeur dus een vérse, zelfgemaakte pasta, maar uit pragmatische overwegingen wordt ook het vaak een kant-en-klare variant... Het ‘koken-voor-iedere-dag’ is een ander verhaal. Het best is lastig om iedere dag iets lekkers op tafel te zetten, met kieskeurige kids. Toen ze klein waren had ik ‘Kindermenuutje-met-een-parapluutje’ bedacht, om meer variatie in kindermenu’s in restaurants te promoten. De jongens kregen regelmatig nieuwe dingen voorgeschoteld, onder het mom van een test-recept. Tot ze er achter kwamen dat het vooral een idee was. En dat deze HittePetit vééél te druk was om er écht werk van te maken….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *