Op bezoek in de tomatenkas, inspiratie voor nieuwe taarten

Als een echte Smaakspion ben ik natuurlijk benieuwd naar de ontstaansgeschiedenis van de ingrediënten waarmee ik taarten maak. Ik woon vlakbij het grootste kassengebied van Nederland en ik ben eigenlijk nog nooit in een tomatenkas geweest. Daar moest verandering in komen. Vriendin Marie-Anne introduceerde me bij Kwekerij De Kabel, waar we een rondleiding kregen van een van de directeuren: Richard Hartensveld. De Kabel heeft maar liefst 18 hectare tomatenkassen.

En omdat jij een lezer bent van de SmaakSpionnen, kun je je nu inschrijven voor een exclusieve rondleiding in deze kassen.

Uiteraard krijg je dan ook de kans om deze heerlijke tomaten te proeven, waarmee je de Valentijnstaart kunt maken waarvan we binnenkort het recept publiceren.

Waarom tomaten in Nederland?

Tomatenkas Bliss tomaat aan stengelTomaten in februari, het is eigenlijk wel een beetje gek. Die dingen hebben toch heel veel zon nodig? Is de concurrentie vanuit bijvoorbeeld Tunesië niet zo hoog dat het eigenlijk geen zin meer heeft om in Nederland tomaten te produceren? Niet dus. Je betaalt er natuurlijk wel wat voor, voor een Nederlandse tomaat, maar dan heb je tegenwoordig ook wat. Niet meer de smakeloze waterbommen van weleer, maar steeds meer echte smaakbommetjes en heel veel verschillende soorten. En als het te warm is in Tunesië, dan is dat niet goed voor de oogst daar. Dan staat het prijspeil van de Nederlandse tomaat er weer goed op, naast dat er hier een betrouwbare (want te controleren) productie is. Gelukkig wordt die productie ook steeds schoner: in de tomatenkas wordt warmte hergebruikt, energie wordt zelf opgewekt (en zelfs teruggeleverd op het net), materialen gerecycled en er worden zoveel mogelijk natuurlijke stoffen gebruikt.

Op bezoek

Die ‘productieruimte’ lopen we nu in. Het is een futuristische, verticale plantenstad met een aangename temperatuur. Mijn marsmannetjespak past hier prima en het beschermt de planten tegen virussen die ik bij me zou kunnen hebben. Ze hebben er een wetenschap van gemaakt om precies te weten wat de tomatenplant nodig heeft. Uit het opgevangen afvalwater maken ze op welke mineralen er gebruikt zijn en wat de plant verder nodig heeft. Ongewenste blaadjes en takjes die energie stelen (de ‘dieven’) worden door hordes scholieren weggesneden en natuurlijke vijanden helpen om ongewenste mee-eters, zoals witte vliegen de nek om te draaien. Hommels zoemen vrolijk rond om het bevruchten van de tomatenbloempjes te bevorderen.

Tomatenkas

Hoe wil uwe tomatigheid het hebben?

Het ontbreekt de tomaten aan niks: willen ze meer zonlicht, dan gaan de lampen langer branden, worden de stengels wat te lang, dan wordt de plant ‘ingedraaid’ waardoor de meterslange plant zijn groeipunt optimaal in de zon houdt. Moet er geoogst worden? Dan wordt de klos waaraan de plant hangt ontwonden, zodat de plant 30 cm zakt en de zonrijpe tomaten voor het plukken hangen. Of zoals Richard het zegt:  “Zakken kan iedereen, draaien is een specialisme.” Je zal een plant kapot draaien inderdaad, dat zijn dan 9 trossen per stengel met ongeveer 14 tomaten maal de verkoopprijs is ehhh… voorzichtig doen.

Bliss

Op een rails midden in de kas, staat een treintje klaar om de tomaten in kartonnen dozen te verrijden naar de expeditieruimte. Het zijn puntige tomaatjes. Die vorm heb ik echt nog nooit gezien. “Dit zijn Bliss-tomaatjes” vertelt Richard trots “Deze telen wij exclusief. Niemand anders heeft deze. En je kunt ze ook niet in de supermarkt kopen: ze gaan rechtstreeks naar exclusieve restaurants en deze vracht gaat naar een sjieke mall in Dubai. Daar liggen ze dan overmorgen.”

Pommes d’amour

En nu liggen ze bij mij op mijn aanrecht …. whohoooo …. daar ga ik eens een fijne Valentijnstaart mee maken. Die tomaatjes zijn met zoveel liefde en aandacht gemaakt, dat moet vast helemaal goed komen. Nog afgezien van het feit dat tomaten natuurlijk onder de afrodisiac-ingrediënten vallen, ze heten niet voor niets ‘pommes d’amour’ …

Tomatenkas Bliss tomaat

Inschrijven voor rondleiding door de tomatenkas

Er is een speciale SmaakSpionnenlezersrondleiding op zaterdag 18 februari om 11.00 uur.tomatenkas Tomatenkwekerij De Kabel De gratis rondleiding duurt ongeveer een uur en is uiterlijk om 12.30 uur afgelopen. Kinderen vanaf 12 jaar zijn welkom. Er zijn minimaal 5 en maximaal 10 deelnemers, dus schrijf je snel in! Stuur ons een mail, waarin je aangeeft mee te willen doen en hoeveel mensen je meeneemt.

Zodra de rondleiding in de tomatenkas doorgaat, laten we dat weten. Als er teveel mensen zijn, dan zoeken we naar een andere oplossing. Richard leidt je graag rond in zijn bedrijf, want

“Iedereen eet steeds gezonder, maar weet eigenlijk niet waar zijn eten vandaan komt. We hebben hier in Nederland een van de grootste kassenoppervlaktes ter wereld; kom vooral eens kijken!”

Tags from the story
, , , , ,
Written By

Lady MacPie vraagt zich bij elk ingrediënt af: kan hier misschien ook een taart mee gemaakt worden? Elk eetmoment is volgens haar wel geschikt voor een taart: van ontbijttaart naar lunchtaart, via een zoete 4-uur theetijdtaart naar de afsluitende avondmaaltijdtaart (met desserttaart). Elke dag taart eten, zonder aan te komen. Er is echter een strenge taartetiquetteregel volgens Lady MacPie: het moet altijd een lage kranstaart met een gat erin zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *