Regenboog recepten: De paarse kleur van aubergine chermoula

auberginePaars

De laatste kleur van de regenboog is paars. De paarse kleur is bij Moeder Natuur niet zo populair lijkt het in groente- en fruitland. De paarse kleur zie je niet zoveel terug, maar wel in rode kool, aubergines, bramen, zwarte bessen, druiven, bieten en rode uien. Nu ben ik zelf niet zo’n grote fan van aubergine, dus ik heb mijzelf uitgedaagd een nieuw auberginerecept te kokkerellen. In de hoop dat ik ga begrijpen waarom de aubergine veel gebruikt wordt in de Marokkaanse en Griekse keukens. Chermoula is een Noord-Afrikaanse puree waarmee vis en groenten worden bestreken, wat ze een geurig aroma geeft van ingemaakte citroen, samen met pittige en zachte kruiden. Ik geef je het recept voor aubergine chermoula!

aubergine chermoula kruidenIngrediënten aubergine chermoula (voor 2 personen)

  • 2 tenen knoflook, fijngewreven
  • 1 tl chilivlokken
  • 2 tl gemalen komijn
  • 2 tl gemalen koriander
  • 1 tl milde paprikapoeder
  • 2 el ingemaakte citroenschil, fijngehakt
  • 1,4 dl olijfolie + extra voor de afwerking
  • 2 middelgrote aubergines
  • koriander, fijngesneden + extra om te bestrooien
  • 1,5 el citroensap
  • 120 gram Griekse yoghurt
  • zout
  • 150 tot 200 gram bulgur


Bereiden

Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng voor de chermoula in een kom de knoflook, komijn, koriander, chilivlokken, paprikapoeder, ingemaakte citroenschil (dit had ik niet en gebruikte de geraspte schil van 1 citroen), 2/3 van de olijfolie en 0,5 tl zout. Roer alles goed door elkaar. Was de aubergines, snijd ze doormidden en kerf er met een mes een ruitpatroon in (zie foto) laat de schil heel. Verdeel vervolgens de chermoula over de aubergines en zet de aubergines 40 minuten in de oven tot ze heel erg gaar zijn.

Doe de bulgur in een schaal en overgiet met 1,4 dl kokend water; laat 15 minuten staan. Schep een halve aubergine op een bord, schep de bulgur eroverheen en voeg een grote klodder yoghurt eraan toe. Bestrooi met de koriander en sprenkel er wat olie over.

Onder de loep

Nieuw recept voor mij, met de paarse aubergine. Eerlijk is eerlijk, de aubergine chermoula komt niet in mijn eigen top 10 helaas.

Written By

Special Agent PixyFoody houdt van haar camera, van kookboeken en van gezond & puur eten. Kookboeken zitten bij haar niet onder de vlekken; ze koestert ze om inspiratie op te doen, en vooral om foto’s te bekijken. Door haar lens neemt ze de gerechten waar. Is het eten fotogeniek? Eten mag dus zowel energie geven, als heerlijk smaken en bij voorkeur er ook nog aantrekkelijk uitzien. De verleiding van eten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *