Appelmoes Met Kaneel Maken: Pure Nostalgie!

Vers fruit gaat hier met vlagen. De ene keer is het niet aan te slepen, de andere keer blijft het maar liggen. Vooral appels blijven ook wel eens te lang liggen, maar juist met appeltjes vind ik dat niet zo erg. Ik snij ze door een stamppot (minder aardappel en een zoete toon!) of ik maak appelbollen met een restje bladerdeeg. Maar écht blij maak ik mijn proefPubers als ik verse appelmoes met kaneel maak.

Appelmoes met kaneel

Pruttelende nostalgie

Het doet me altijd denken aan mijn moeder en mijn oma, pure nostalgie! Zacht pruttelende appeltjes, waar de keuken zo lekker van gaat ruiken. Wij houden van lekker grove appelmoes, met een bite. Meer een compote dus, waar je de stukjes nog een beetje proeft. Ik zeef ‘m nooit, maar prak de zacht gekookte stukjes wel even met een stamper na.

Appelmoes koken met suiker

Voorkeur voor zacht-zoet

Het is maar welke appel ik voor handen heb, maar wij hebben een voorkeur voor een zoetzure, wat zachtere variant. De Jonagold vind ik te hard. Omdat ik een lichtzure appel gebruik, voeg ik geen citroen toe. Als je effe doorwerkt met schillen, worden de appelstukjes niet bruin, dus daar is het ook niet voor nodig.

Recept voor appelmoes met kaneel

Mijn recept is eenvoudig, voor 3 à 4 personen:

  • 4 tot 6 zachtzure appels (Kanzi, Jonagold of Elstar)
  • 50 gram suiker
  • 200 ml water
  • flink wat kaneel

appelmoes appels schillen

Regelmatig roeren

Schil de appels, snijd ze in partjes, klokhuis eruit en daarna in blokjes. Zet de appels voor de helft onder water. Voeg de suiker toe naar smaak. Wij houden van appelmoes met een zuurtje, dus ik ben vrij zuinig met suiker. Helemaal suikervrij kan natuurlijk ook. Laat de appelblokjes lekker pruttelen op een laag vuurtje. Ik haal als het vocht kookt, de deksel van het vuur zodat overtollig vocht kan verdampen. Regelmatig blijven roeren, want de geur in huis is voorpret! Kaneel voeg ik pas toe na het koken, of vlak voor het serveren.

appelmoes stamper

Verwennerijtje

Voor ons is verse appelmoes met kaneel een verwennerijtje. Meestal eten we het als toetje, of als lekker fris tussendoortje. Erg lekker is ook de nog iets warme appelmoes met vanille-ijs! Smakelijk!

appelmoes met vanille ijs

Written By

Druk-druk-druk… That’s me! Klein van stuk en altijd bezig. Druk met werk en thuis met mijn twee pubers. Eten is voor mij vooral een sociale activiteit. Ik kook graag en het liefste als ik uitgebreid tijd heb. Al 20 jaar geniet ik van een kookclub met vrienden uit mijn studententijd! Heerlijk om elkaar na al die jaren nog steeds te treffen, rond een goed gevulde tafel met passende wijnen. Bij voorkeur dus een vérse, zelfgemaakte pasta, maar uit pragmatische overwegingen wordt ook het vaak een kant-en-klare variant... Het ‘koken-voor-iedere-dag’ is een ander verhaal. Het best is lastig om iedere dag iets lekkers op tafel te zetten, met kieskeurige kids. Toen ze klein waren had ik ‘Kindermenuutje-met-een-parapluutje’ bedacht, om meer variatie in kindermenu’s in restaurants te promoten. De jongens kregen regelmatig nieuwe dingen voorgeschoteld, onder het mom van een test-recept. Tot ze er achter kwamen dat het vooral een idee was. En dat deze HittePetit vééél te druk was om er écht werk van te maken….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *