Eten bij Apicius is puur genieten

Wat zoeken DeDuinen in Bakkum? We waren hier al eerder en logeerden in Hotel Fase Fier. Vanuit onze hotelkamer keken we uit op restaurant Apicius. Op de website lezen we ‘bekroond met een Michelinster’. Eigenaren Gaylord (gastheer) en Thorvald (chefkok) de Winter hebben met hun restaurant Bakkum op de internationale culinaire kaart gezet. Hun devies luidt: ‘Smaak staat voorop’.

Michelin ervaring

We werden nieuwsgierig en we vroegen ons af: Hoe is het eten in een sterrenrestaurant? En niet onbelangrijk: Let Michelin ook op glutenvrij? Een Michelinster schept verwachtingen. We besloten eens langs te gaan. We kleden ons mooi aan en gaan naar de overkant naar het restaurant. De dame voelt zich net een klein kind dat voor het eerst iets nieuws gaat doen, zo opgewonden is ze. Een restaurant met een ster, ja dat is toch heel speciaal.

Hoffelijk

Als we aan komen lopen bij Apicius, wordt de deur voor ons opengehouden. Vanaf het begin voelen we ons erg welkom. De ober schuift de stoel aan als de dame gaat zitten. Ze voelt zich net de koningin met zoveel hoffelijkheid. We zitten op een mooi plekje bij het raam en kunnen het restaurant overzien. Het avondlicht komt achter ons vandaan, wat het restaurant een bijzondere sfeer geeft

Elegant en ruimtelijk

Het restaurant heeft met lichte kleuren een elegante uitstraling. Het heeft een hele bijzondere ruimtelijke uitstraling, mooi klassiek maar toch ook weer modern. Aan de muren rustige schilderijen van zeegezichten.

Apicius champagne

Puur

We kiezen het viergangenmenu met bijpassende wijnen. Voor de bijpassende wijn kunnen we kiezen uit hele of halve glazen. De dame vond vier glazen een beetje veel en is blij met deze oplossing. Ons aperitief, een glas Champagne Mandois Blanc de blancs Premier cru 2010 smaakt verrukkelijk. De gerechten worden zo puur mogelijk bereid. In heel veel gerechten zitten al geen gluten, zodat de heer en de dame hetzelfde gerecht krijgen.

Amuses

We beginnen met een bavarois van paling en gelei van appel. Begeleid door een cappuccino van paprika met Hollandse garnalen, wat verfijnd en lekker smaakt. Voor de dame een mooi opgemaakt stukje gepekelde zalm, gemarineerd in rode curry. Bovenop een boragebloem (komkommerkruid), die verrassend lekker is. Voor de heer een bitterbal van zwezerik en kreeft, die goddelijk smaakt.

Apicius amuse

Tonijn en bosbietjes

Nu we zo mooi opgewarmd zijn door de amuses, kunnen we niet wachten tot het echte menu op tafel komt. En we worden niet teleurgesteld. Het koude voorgerecht bestaat uit licht geroosterde tonijnfilet; sashimi gesneden. Daarbij een tartaar van bosbietjes, kerrie-olie en frisse kruiden, zelf gekweekt in de tuin van de ouders van de eigenaren. Het harde donkerrode knapperige schijfje biet maakt het gerecht compleet. De tonijn smaakt heerlijk zacht, het geheel is als een kunstwerk opgemaakt. En in de saus zit het frisse van de granaatappel. Het zijn de smaken bij elkaar die het compleet maken.

Apicius voorgerecht

Volle glazen

De bijpassende Muret Picpoule uit de Languedoc smaakt zo goed dat de heer voor volle glazen kiest. Elk gerecht ziet er mooi opgemaakt uit. Daar is veel werk van gemaakt. Het begeleidende bruine glutenvrije brood is heerlijk en niet droog. We kunnen kiezen uit Engelse boter of Italiaanse olijfolie om erop te smeren.

Gastheerschap

Het gastheerschap staat hier hoog in aangeschreven. Ze doen hun best om het de gasten naar hun zin te maken. Elke keer als de sommelier een verhaal bij de wijn vertelt, is het of we naar een mooi spannend verhaal luisteren, ademloos luisteren wij. Hij doet het met zoveel passie alsof hij op al de plekken zelf is geweest en misschien is hij dat ook wel.

Venkel

Als het warme voorgerecht op tafel wordt gezet, ruiken we direct de venkel al. Het gerecht bestaat uit coquilles Saint-Jacques, geschaafde venkel en vinaigrette ‘vierge’. We proeven heerlijke zoute kappertjes die prachtig in balans zijn met het malse ‘vlees’ van de coquilles, zacht van smaak. Het schijfje radijs en de tomaat maken het een kleurrijk geheel. Dit gerecht is iets minder verrassend dan het vorige gerecht maar nog steeds bijzonder.

Zacht

Hierbij wordt een Grauburgunder geserveerd; dit is de Duitse Pinot grigio. Deze wijn is droog en fris, iets minder verrassend dan de vorige wijn maar nog steeds een excellente keuze. De Duitsers zijn meesters in het spelen met suikers en zuren. Voordat het hoofdgerecht wordt opgediend krijgen we een rode wijn ingeschonken: Flor de crasto 2014 Douro. De dame vindt de wijn rijk en zacht van smaak, misschien wel de zachtste wijn die ze ooit heeft gedronken.

Apicius chateaubriand

Chateaubriand

Voor het hoofdgerecht serveert Apicius een Chateaubriand in zijn geheel gebraden. Met daarbij aardappeltjes ‘Bonne Femme’ op Bakkumse wijze, bosfruit van het moment en jus van rode wijn. Bovenop ligt een teentje knoflook en een ernaast. Aan de ene kant heel gedurfd, aan de andere kant op deze manier kan iedereen zo zelf bepalen of hij of zij knoflook wil eten. Het scherpe steakmes snijdt als boter door de malse ossenhaas. Het gerecht wordt versierd met grote bonen, doperwten, paddenstoelen en zoute spekjes. De jus van rode wijn maakt het gerecht helemaal af.

Snoepwinkel

De dessertwijn is op zich al lekker zonder dessert. Het lijkt hier wel een een snoepwinkel. En we leren ook veel over wijnen. Voor de heer wordt afgesloten met limoencroûte, citroentaartje, gemarineerde aardbeien, Italiaans schuim en yoghurtroomijs met daaronder amandelschaafsel. Voor de dame chocoladebarozzi met een smaak van koffie, brownie, gemarineerde aardbeien en vanille-roomijs. Het was smullen net als de wijn.

Apicius dessert

Friandises

Om het geheel af te maken blijven we nog even plakken voor een espresso voor de heer en voor de dame Verveine (citroenverbena) uit eigen tuin. De heer krijgt 2 amandelkrullen en voor de dame is daar geen glutenvrije vervanging voor. Op het mooi opgemaakte bord ligt allemaal zoete lekkernijen in tweevoud. Staafjes sinaasappelschil met suiker wat ons aan vroeger doet denken. Bakkumse babbelaars, macarons, marshmellow van sinaasappel en een madeleine. We nemen voldaan afscheid van Apicius en maken nog een klein rondje door Bakkum voordat we ons hotel Fase Fier binnengaan.

Apicius friandises

Apicius

Adres: Van der Mijleweg 16, 1901 KD Bakkum
Website: Apicius.nl
Onder de loep: Eten bij Apicius is puur genieten. Het enige minpunt was dat er soms voor de glutenvrij geen vervanger was. Verder was het een beleving om hier te eten. Het smaakt allemaal verrukkelijk. Eten in een restaurant zal voor DeDuinen nooit meer hetzelfde zijn.

Written By

DeDuinen zijn gek op het strand en op lekker eten. De heer is nonchalant en een alleseter. De dame is kritisch en mag alleen glutenvrij eten. Samen op zoek naar de lekkerste gerechten die aan deze criteria voldoen is hun missie. De hedendaagse koks worden gelukkig steeds creatiever bij het bedenken van alternatieven voor tarwebloem. In een restaurant zitten ze het liefst naast elkaar om behalve de gerechten ook het interieur en de bediening onder de loep te nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *